Twingly statistik

onsdag 12 mars 2014

Om Ulf Ekmans nyinslagna väg

Förutom min senaste blogg har jag tidigare skrivit och reflekterat över Ulf Ekmans nyinslagna väg. Hans beslut om att konvertera till Katolska kyrkan var inte helt oväntad Jag respekterar Ulf och Birgitta Ekmans beslut. Genom att läsa vad han själv skrivit förstår man lättare anledningen till deras beslut.
I tidskriften Keryx, september 2013 har han skrivit en intressant artikel som ligger till grund för mycket av hans inställning till sin kyrkosyn. Den har rubriken: "Spelar kyrkosyn någon roll":
”Kyrkans uppgift är inte bara evangelisation. Det är också att bevara oss och kontinuerligt ge oss liv. Vi klarar inte detta själva, på egen hand. Vi behöver Kyrkan, i dess enhet, i dess helighet, i dess katolicitet (universalitet, fullhet, allmännerlighet) och i dess apostolicitet. Vi bär inte Kyrkan, tack och lov. Vi konstruerar inte fram den i egen kraft, efter eget tycke. Vi skapar den inte på nytt i varje ny generation. Den bär oss och har gjort det sedan Jesus vandrade på jorden. I och genom den får vi liv, ledning och frälsning. Utan den finns inte frälsningen tillgänglig för oss. Kyrkan är högst nödvändig. Därför måste vi förstå den rätt så att vi kan relatera till den på rätt sätt och få allt som Jesus vill ge oss genom den. Och där den är i sin fullhet, där måste vi vara.
Läshela artikeln i Keryx

Så här skriver han i tidningen Dagen 17 oktober 2013: Artikelns rubrik är: "Församlingen är ingen isolerad ö.":
”Att den fria församlingen är självständig i lärofrågor menar jag är lika problematisk som om varje kristen självständigt skulle ta ansvar för alla lärofrågor,” 

Detta anser Ulf Ekman och det är en av orsakerna till att han nu konverterar till Katolska kyrkan

Ekmans avhopp oroar inte efterträdaren Läs här i tidningen Dagen

Se även de här blogginläggen i Ökenkällan:



Livets ords och Ulf Ekmans nyinslagna väg

Även om jag respekterar Ekmans beslut, så delar jag inte uppfattningen att det leder till något positivt. Den splittring han tidigare åstadkommit genom bildandet av Livets Ord har på många sätt varit olycklig. Många har farit illa genom denna verksamhet.

Dessa mina minsta bröder skriver om U.Ekman och Israel.


"Under veckan har Ulf Ekman kommit ut som katolik. Många blev bestörta, inte jag.
Själv har jag aldrig haft något förtroende för Ulf Ekman och den kyrka han byggt upp. En församling vars verksamhet är organiserad i form av en stiftelse med auktoritär styrning, gör att alla mina "varningslamporna” blinkar.

Jag tillhör den Lutheranska kyrkofamiljen och känner mej trygg där, är bekant med en del katoliker har inget problem med att respektera deras tro. *……"….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar