onsdag 30 januari 2013

Katolska kyrkan, Pingströrelsen och Livets ord.


Missionären Nils Olov Nilsson känner oro över relationerna mellan Pingströrelsen och Katolska Kyrkan och undrar om allt det han under många år arbetat för varit förgäves.
Det här är mycket svåra frågor och det är med stor försiktighet jag skriver och länkar här till två intressanta texter i rubricerat ämne:
  1. Håll distans till Livets Ord av Torgny Nilsson
  2. Katolska kyrkan och nya pingstkarismatiska- icke samfundsanknutna församlingar, typ Livets Ord.   av Bengt Malmgren
Artiklarna är polariserande, men båda texterna är mycket sakliga.


Läs även denna text så fint skriven av Malin, en syster i Herren, som är katolik:

Kliande runt ögat

Fortfarande värk i högra delen av huvudet, men tycker ibland att det blivit något bättre. Det kliar i pannan och runt höger öga. En god vän ringde på eftermiddagen. Han hade saknat mig och visste att jag var sjuk. Det är alltid roligt att bli ihågkommen och särskilt när man känner sig så isolerad som jag gör just nu. Tidigare under dagen promenerade jag till ICA-Maxi, drygt en kilometer. När jag kom hem kände jag mig totalt utmattad. Nu går jag också och väntar på tid för operation av prostatakörteln, men först hoppas jag att bältrosen skall försvinna. Kära vänner, skriv gärna till min blogg!!

onsdag 23 januari 2013

Ett örngotts monogram


Broderat av min goda hustru för snart 50 år sedan.

I dag har jag fortfarande huvudvärk och höger öga rinner. Jag använder de rekommenderade dropparna några gånger per dag. Bältros kan ta tid har jag fått veta, så det är bara att tålmodigt vänta på bättring.

fredag 18 januari 2013

Bältros 5

I morse var ögat rödsprängt och vätskefyllt. Jag hade inte någon värk i ögat, men fortfarande en besvärande huvudvärk på höger sida. Jag ringde till Ögonkliniken och jag fick en akut tid till eftermiddagen. Efter noggrann undersökning av ögat av läkare kunde jag återvända hem med beskedet att allt är mycket bättre än vid mitt tidigare besök förra måndagen. Läkaren uppmanade mig att ta kontakt med Vårdcentralen om huvudvärken håller i sig.

torsdag 17 januari 2013

Bältros 4

Jag avslutade behandlingen med tabletter i söndags och med droppar och salva i måndags. Den här veckan har jag varit mycket trött och huvudvärken på höger sida har varit mycket besvärlig.
Så här ser det ut i dag:


fredag 11 januari 2013

Angår det mig?


Läs följande som handlar om:

Men vad är då kyrkans uppgift? Att vara tyst, släta över och låta medkristnas vädjan bli ett rop för döva öron? Att inte ta ställning är också politik. Att inte ta ställning när människor dödas, lever i misär, förtrycks, och lever i ständig oro och rädsla – oavsett vilket folk de tillhör – det är i allra högsta grad politik. Och det är en politik som jag hoppas att vår kyrka aldrig ställer sig bakom.” 


onsdag 9 januari 2013

måndag 7 januari 2013

Bältros- herpesvirus i ögat

Vaknade i morse av att ögat kändes kladdigt och svullet. Eftersom jag hade en tid hos läkare i Borensberg var jag där i dag på förmiddagen.  Läkaren remitterade mig till Ögonkliniken i Linköping. Fick en tid redan kl 14,00 Läkaren på ögonkliniken ordinerade ögondroppar och ögonsalva. Ögondropparna verkar genom att döda vissa typer av bakterier som kan orsaka infektioner. Ögonsalvan blockerar förökningen av det herpesvirus och används för behandling av ögats hornhinna. Skall ta det här 5 gånger varje dag i en veckas tid. Hoppas att det kommer att verka. I kväll har febern stigit något. Vid 19-tiden 38,6 grader

söndag 6 januari 2013

Bältros i närheten av ögat


torsdag 3 januari 2013.

Jag har fått en ömmande hudrodnad strax över höger öga, samt en ihållande huvudvärk. Eftersom jag haft en besvärlig förkylning under den senaste veckan trodde jag först att det var frågan om bihåleinflammation. Tog kontakt med Vårdcentralen i Borensberg, men de hade inga tider över förrän måndag den 7 januari. Jag skulle återkomma om läget försämrades.

fredag 4 januari 2013.
Den ömmande hudrodnaden hade växt i omfång. Jag visade upp det för min kloka hustru Ulla-Britt och hon sa: ”Jag tror att du har fått bältros.” Det var fredagskväll, men jag ringde sjukvårdsrådgivningen. Efter den beskrivning jag gav dem var de inne på samma uppfattning att det kunde röra sig om Bältros. Jag fick uppmaningen att ringa lördagmorgon så skulle de ordna en tid hos Jourcentralen.

lördag 5 januari 2013.

Fick träffa en läkare vid Jourcentralen, som bekräftade att det var bältros. Hon frågade mig om det hade gått mer än 3 dygn sedan det började. Jag hade svårt att minnas. Hon var av uppfattningen att den förebyggande medicinen inte skulle göra någon nytta efter 3 dygn. När jag kom hem berättade jag för Ulla-Britt om detta, men Ulla-Britt hade lättare att komma ihåg att det började just på torsdagskvällen. Jag tog därför omedelbart kontakt med läkaren och hon skrev då ut recept på Valaciclovir Bluefish, en antivirusmedicin för att behandla bältros. Jag ska ta 2 tabletter tre gånger dagligen i en veckas tid.

söndag 6 januari 2013.

I dag har jag inte behövt ta Panodil på grund av att huvudvärken avtagit något. Ögat är rätt så rejält inflammerat, men fortfarande ser jag bra på båda ögonen. Jag har blivit uppmanad att ta kontakt med sjukvården om något händer med synen på höger öga.
Bältros i ögat är rätt så sällsynt, men det är ett allvarligt tillstånd  LÄS PÅ DEN HÄR LÄNKEN!
TACKSAM FÖR ERA FÖRBÖNER KÄRA VÄNNER!

Måste man stöta sig med Staten?


”Vi har inga problem med att stöta oss med Staten. ” är rubriken på ett debattinlägg i Dagen. Ordvalet  kan lätt missförstås. Om det handlar om att kämpa för de svaga och utsatta kanske det behövs ett sådant civilkurage i en del sammanhang, men när det gäller den pågående debatten om adventsuppropet i skolorna, så handlar det om något helt annat.

 

Man vill på något ogenomtänkt sätt försöka återinföra möjligheten till en skola med tydlig konfessionell prägel. Detta kan som jag ser det bli problematiskt i det samhälle vi nu lever. Vårt svenska samhälle ser annorlunda ut i vår tid. Vi har en skola som har en lag som kräver en icke konfessionell utbildning. Det är inte längre så att skolan skall fostra eleverna till kristen tro.

 

Den friheten har vi i alla fall att vi i kyrkor och samfund får vara tydliga när det gäller budskapet.

 

För några år sedan skrev jag ett uppmärksammat blogginlägg som fick en del värdefulla kommentarer som ansluter till ämnet

 

…… skriver att hon med religionsfrihet försvarar sin och sina barn från religion, så undrar jag bara hur hon skall bära sig åt för att försvara sig mot andra åsikter. Om jag fäller upp mitt paraply så fort jag får höra talas om kristendom, så kan det bero på att jag på något sätt blivit utsatt för övergrepp från någon som ansett sig skyldig att med sin stora ångvält och köra över mig med sina åsikter. 
Läs hela inlägget här!

fredag 4 januari 2013

Sanningen om Gud.


Bibelsynen får konsekvenser för samhällsanalysen, skriver Elisabeth Sandlund i tidningen Dagen i dag fredag den4 januari 2013 på ledarplats. Om bibelsynen får vara vägledande för en rätt människosyn, vilket är något helt annat, så skapas nya kärleksfulla relationer till de människor jag möter. Om vi i stället för att tolka bibelordet, låter Bibelordet tolka oss, så händer något med oss.  .
1.      Bibeln ger inte bara djup kunskap, utan förvandlar även viljan och karaktären hos läsaren eller tolkaren. När Ordet har förvandlat vilja och karaktär levs det ut i trosgemenskapen och i övriga världen. En pentekostal kristens upplevelse av Anden är förankrad i en relations­mässig epistemologi (kunskapsteori), där kunskap om Gud och att direkt uppleva Gud ständigt byter information med varandra och ständigt är beroende av varandra.
2.      Varje troende skall själv läsa Bibeln och själv vara bärare av dess ord. Varje pentekostal troende har ett ansvar att vara ett vittne om sanningen. Det innebär en tydlig övertygelse om det allmänna prästadömet och att alla troende har profetens kallelse. För att något sådant skall bli en verklighet måste alla troende själva ta an­svar för att läsa och studera Bibeln så att de kan bygga upp församlingen och evangelisera de förlorade.
3.      Ensam besitter ingen troende hela sanningen och kunskapen om Gud. Enligt pentekostal hermeneutik nalkas man Bibeln tillsammans i Anden. Var och en tillför något, men endast hela församlingen tillsammans kan höra vad Gud vill ha sagt till hela församlingen. Ensam kan ingen påstå sig ha hela sanningen (något sådant är inte pentekostal hermeneutik). Det innebär att man i pentekostal hermeneutik prövar varandras tolkningar, och att Gud inte har talat genom sitt Ord eller genom profetia förrän alla parter är överens om det .(Rich.d.Moore)
Jag tycker inte att det är nödvändigt att betona att bibelsynen delar svensk kristenhet. När man i Dagen formulerar sig så här: "Därför bråkar vi om hur Bibeln ska läsas." , så skapas ett löjets skimmer över frågan, som ger felaktiga signaler till dem som inte vill tro på oss. Om vi behöver varandra måste vi också visa tillbörlig respekt för de olika åsikter som absolut inte är de som skall bestämma inriktningen av kyrkans ledning. Det finns trosfrågor som vi delar som har mycket större betydelse. Kyrkan är inte en åsiktsgemenskap. Om vi älskar varandra har vi fördrag med att åsikterna kan vara delade. Men älskar vi läran mer än livet så kommer vi bara att se vilka fel som finns hos dem som inte tänker likadant. Så får det inte bli! Kyrkan är en trosgemenskap som måste frigöra sig från allt maktbegär och all politisk och religiös fundamentalistisk styrning
Vi behöver samtala i all ödmjukhet om det här. Jag menar inte att jag har ett självklart svar på frågorna. Det handlar mer om hur jag tolkar och om jag är villig att bryta tankemönster som grundar sig på fördomar. Bibeln förlorar inte på det. Guds Ord står fast i alla tider.
Jag undrar vad det är som styr oss när vi ställer frågorna "Så här säger Bibeln" eller "Så här säger inte Bibeln"
Kan vår tidigare erfarenhet av misstag i tolkningsfrågor vara till hjälp eller är vi låsta i nuläget? Är de frågor som nu är aktuella värda en splittring?
Vi borde ha viktigare angelägenheter att ägna oss åt än just tolkningsfrågor, som gör att många förlorar tron på värdigheten. Tacksam för kommentarer på det jag skrivit!!

Ingen äger sanningen om Gud

Ur boken 12 steg för hopplösa – Livsförändring på djupet. av Olle Carlsson:
”Ingen äger sanningen om Gud..
Ett skäl till att det kan vara svårt att tro på en högre kraft är att det finns så många religioner, trosuppfattningar och andliga strömningar. Om nu Gud finns- varför skulle just min eller din religion vara den rätta vägen? Det skulle vara osannolikt om just mitt religiösa sammanhang är Guds klockrena träff på jorden. Det är en relevant fråga som jag tror att många ställer sig. En väg till förståelse för hur olika trosuppfattningar kan leva är den andliga riktning som kallas för mystiken. Det är en strömning som finns inom alla religioner och samtidigt upphäver religionernas motsättningar – utan att blanda ihop deras särarter. Mystiken uppmanar oss att släppa taget om våra uppfattningar och åsikter om Gud. En högre kraft är ingenting att diskutera- utan någonting som vi i stället ska öppna oss för med alla våra sinnen i bön och meditation. En andlig verklighet bortom ord och diskussioner (Min markering).
Någonting vi endast kan samtala om med ödmjukhet, försiktighet, kärlek och respekt. Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, och så länge en religion eller ett samfund menar sig ha monopol på sanningen om Gud kan inget verkligt möte äga rum.”
Är du och jag beredda att släppa taget om våra uppfattningar om Gud för att uppleva den kraft som låter sig finnas när vi söker honom? Gud är inte långt borta från oss, men vi är ofta någon annanstans.

Vi kan vara tvärsäkra när vi funnit sanningen skriver Olli Strömberg i Dagen. Ja, det tror även jag, men den upplevelsen är subjektiv. Vi lever i en tid där man måste välja mellan absolut kunskap och tolkning.
Tillägg gjort den 23 februari med anledning av artikel på ledarplats i tidningen Dagen:
"Tydlighet och respekt-ledord för dialog"
Jag har svårt att acceptera innehållet i denna artikel