måndag 5 mars 2018

Om muslimska böneutrop

Så här skriver Stefan Gustafsson i Världen i dag i en artikel som har rubriken: "Öppna inte dörren för muslimska böneutrop"

"År 1930 genomfördes den sista folkräkningen i Sverige där medborgarna ombads uppge religionstillhörighet. Resultatet: endast 15 personer svarade att de var muslimer. I dag beräknas antalet muslimer vara över 800 000, det vill säga cirka åtta procent av befolkningen. Detta väcker många frågor om hur vi ska leva tillsammans. En av de senaste frågorna handlar om muslimska böneutrop. Frågan om böneutrop har flera dimensioner som behöver analyseras."

Stefan Gustafsson har säkert rätt i mycket av det han skriver i denna artikel. Det är nog bra med samtal om hur vi ska leva tillsammans med våra nya medborgare som kommit till Sverige, men detta samtal måste få ske i samförstånd och med en vänskaplig attityd till dem som är muslimer

 Även om vi anser att böneutrop inte bör tillåtas, så är detta inte en fråga för oss kristna att ta ställning till. Det är en fråga som bör tas upp av politiker både statligt och kommunalt. Vår uppgift som kristna bör vara en öppen och generös inställning till våra vänner som är muslimer. De är inte våra fiender. Vi måste låta dem få utöva sin religion lika mycket som vi i detta land har haft frihet att göra i lång tid. Bibeln uppmanar oss till att sträva efter fred med alla. Det är inte vår uppgift att starta religionsfientliga attacker varken verbalt eller på annat sätt.

4 kommentarer:

  1. Jag har fått flera kommentarer på facebook i den här tråden och dessutom en del kommentarer på min epost. Det hade varit bra att få dem här också, men jag vill återge en del synpunkter som handlar om den omtalade domen i Solna tingsrätt. Det finns några som menar att "den kristna grunden i rättssystemet håller på att ersättas av muslimska." Om det är så, vilket jag har svårt att tro, så är det naturligtvis viktigt att vi är vakna och har begrepp om vad som pågår i vårt samhälle. Om"Det värsta med denna dom är inte att den åtalade mannen blev frikänd utan att den visar hur mångfalden och religionsfriheten lämnar fältet fritt för att ersätta kristen kultur med muslimsk kultur och muslimska lagar", så är det väldigt oroande. Det finns alltid risker i vårt ställningstagande som vi behöver hålla i minnet när vi samtalar om det här. Det gäller dock att föra ett sakligt samtal, som är fritt ifrån fördomar och som saknar kunskap.

    SvaraRadera
  2. Vi behöver ett vuxet samtal om religion skriver Joel Halldorf i en ledare i tidningen Dagen i dag fredag den 9 mars 2018 http://www.dagen.se/ledare/dags-for-ett-vuxet-samtal-om-religion-1.1111803

    SvaraRadera
  3. Du har ett väldigt märkligt resonemang, "så är detta inte en fråga för oss kristna att ta ställning till". Är det bättre att överlåta den frågan till politikiska partier som blivit infiltrerade av islamister och bedriver röstfiske i grumliga vatten.

    SvaraRadera
  4. Vilka politiska partier i vårt land har blivit infiltrerade av islamister? Det låter så föraktfullt tycker jag att påstå något sådant. Det är väl våra politiker som skall ansvara för att lagar och förordningar efterlevs. De skall se till att religionsfrihet råder i vårt land. Vi skall inte ta lagen i egna händer och föra ett verbalt ordkrig mot dem som har en annan tro. Att införa religionsförbud för vissa religioner i vårt land kan innebära att det också kan bli så också för oss som är kristna och det tror jag inte att vi vill.

    SvaraRadera