fredag 5 april 2024

Utskrivet med den levande Gudens Ande!

 

I min dagliga bibelläsning har jag kommit till Paulus andra brev till de kristna i Korint, det tredje kapitlet.


skrivet i era hjärtan”

Deras hjärtan kunde kännas och läsas av alla människor.


I det andra kapitlet skriver Paulus att han tillsammans med dem som tillhör Kristus, är med i ett triumftåg, där han låter kristuskunskapen spridas som en doft bland dem som räddas, och en doft bland dem som går förlorade. Alltså dofter som i det ena fallet leder till liv och i det andra fallet till död.


I det här kapitlet handlar det om skrifter som leder till liv, och skrifter som leder till död. Det fanns vissa andra skriver Paulus, som använde sig av rekommendationsbrev till församlingen och från församlingen för att skriftligt redogöra för sina uppdrag. De skrev med bläck och penna. I dag kan vi få hjälp till att skriva med artificiell intelligens och andra tekniska hjälpmedel.


Men Paulus avfärdar behovet av rekommendationsbrev skrivna med bläck. Han förespråkar en bättre metod, som också ger en större framgång, och som bekräftar deras uppdrag på ett helt annat sätt. Ett sätt som överträffar.


Församlingen som tidigare genom Paulus hade bildats i Korint, hade fått sina hjärtan skrivna av Anden, utskrivet av Paulus, inte med bläck, utan med den levande Gudens Ande. Inte på tavlor av sten, utan i deras hjärtan på tavlor av kött och blod. Genom förkunnelsen hade Anden format dem och gjort dem till ett heligt folk, Guds egendomsfolk. De som förut inte varit det, hade nu blivit det, på grund av att Jesus instiftat ett nytt förbund.


Andens tjänst har sin grund i ett andligt tempel, där hörnstenen är Kristus. Det är en byggnad symboliskt, som består av levande stenar. Det templet är Guds församling, människor som har evangeliet skrivet i sina hjärtan. Symboliskt sett pågår detta tempelbygge tills allt är färdigt då slutstenen som håller allt på plats, skall läggas.


Vi lever i den tid som kallas nya förbundets tid där församlingen är verksam genom Andens tjänst.

I det gamla förbundets tid hade dödens tjänst, hållit människor i fångenskap genom lagen. Lagen,

som dömer alla människor till döden.. Paulus skriver att han fått förmågan att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstav utan ande. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv. Lagen kräver att vi ska leva efter den. Jesus kom inte för att upphäva lagen, utan för att uppfylla den. Vi sjunger i påskpsalmen: ”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet. Han avvände vårt elände, för både tid och evighet.” Vi har misslyckats inför lagens krav, men Jesus har gjort oss fria, ty det som lagen inte kunde göra, det gjorde Gud, genom Jesus, då han lät sin son bli lik en syndfull människa. Nu blir det därför ingen fällande dom för den som tillhör Kristus


Deras hjärtan kunde kännas och läsas av alla människor, därför att de med frimodighet bekände Jesus vara Herre i sina liv.


Tack vare Kristus kan den som tillhör honom se Guds härlighet, och återfår den härlighet som människan förlorade på grund av syndafallet.


Jag tänker på dig som läst detta och hoppas att även du vill bekänna och tillhöra Jesus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar