lördag 26 april 2025

Hur påverkar min bild av Gud min kristna tro?

 Lyssna till Pastor Linnea Sennehed på den här länken:

https://motala.pingst.se/lyssna-pa-vara-predikningar/

Jag kan verkligen instämma i det som Linnea talar om i detta inlägg.

Min bild av Gud (med stort G) gör mig trygg och inger hopp för det som ligger framför mig.



Hur påverkar din gudsbild din tro?

 

DavidEkelund-Kloo skriver i Dagen den 25 april 2025.


Här ett citat ur inlägget:

Just ångest över att hamna i helvetet präglade mina tonår. Jag hade ambitionen att göra en bokstavlig tolkning av Bibeln. Den sade att de som inte överlåtit sig till Jesus skulle gå evigt förlorade. Hur skulle jag kunna veta att jag verkligen överlåtit mig?

Mina värderingar i politiska och moraliska frågor var inte konservativa i allmänhet. Men jag ansåg att utlevd homosexualitet var en synd. Eftersom det stod så i Bibeln. Och att människor som hade annan eller ingen tro var förlorade, det följde direkt av själva utgångspunkten.

Jag trodde så, varken med glädje eller med stolthet. Jag önskade att det var annorlunda, att jag slapp att tro så. Men det följde av vad jag trodde om Gud, frälsningen och Bibeln. Min konservatism drevs av samma rädsla som präglade hela min tro.”


År artonhundrasjuttioåtta bildades Svenska Missionsförbundet under inflytande av Paul Peter Waldenström.
Det teologiska mörkret var stort eftersom statskyrkans gudsbild dominerade. Det var den straffande Guden som granskar och dömer. Jesu offerdöd innebar att Gud måste försonas med människan, trots att det inte fanns något stöd för något sådant i Skriften. Det var ju människan som behövde försonas med Gud. Därför sände Gud sin son till världen av kärlek till människan.
Att påstå detta vid mitten av 1800-talet var villfarelse. Visserligen fanns det präster som tidigare hade undervisat på detta sätt, men de hade betraktats som okunniga teologer.
Det var i det läget som väckelserörelsen kom att betyda så mycket för vårt land och för återupprättelsen av människor som varit förtryckta. Man har talat om att de stora folkrörelserna var Väckelserörelsen, Nykterhetsrörelsen och Arbetarerörelsen. Man kan säga att hade inte dessa rörelser uppstått så hade det andliga livet i vårt land stagnerat. En folklig kultur och bildning följde i spåren av dessa.
En av de stora frikyrkoledare i vårt land, som blev banbrytare för denna nya försoningslära var Teologie Doktor Paul Peter Waldenström.
Waldenström har genom sin försoningslära visat oss en helt ny gudsbild. Det han undervisade om är den sanning om Gud som alla kristna kan acceptera i vår tid, nämligen den att Kristus dog för våra synder och att Gud älskade världen och sände sin son av kärlek till den fallna människan. Gud behövde inte försonas, men människan blev försonad. Detta är en fundamental sanning. Sanningen om att den Sonen gör fri är verkligen fri. Fri från fördömelse, lagiskhet och krav, som vi aldrig kan åstadkomma utan Guds nåd och kraft. För den oinvigde verkar det konstigt att en försoningslära kan bli orsak till så mycket strid som den blev. Det verkar så motsägelsefullt att det kan bli strid om försoning. Orden är ju inte synonyma.
Waldenström fick möta mycket hårt motstånd, men det han uträttade fick betydelse för oss som lever i dag. Hans förkunnelse var väl grundad i den heliga skriften.
Skillnaden emellan den ortodoxa försoningsläran och den Waldenströmska är att i den ortodoxa är det världen som är försonad i Kristus och i den Waldenströmska den enskilda människan. I det ena fallet krävs inget personligt ställningstagande men i det andra handlar det om att vi tar emot Kristus, precis som det står skrivet:
”Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad. Hjärtats tro leder till rättfärdighet och munnens bekännelse till räddning.” Rom. 10:9-10


"Sekulariseringen är det bästa som hänt kristendomen på 1700 år. Tycker jag. Den hierarkiske, blodstörstige guden med fältherren Jesus som främste krigaren, är en bild som tack och lov försvunnit. Och talet om ett helvete för den som råkar välja fel bibeltolkning, är i alla fall inom Svenska Kyrkan en marginaliserad företeelse.
En modern kristen tro är något mycket djupare och verkligare än ett desperat sökande efter sanningen i bibelverser eller i religiösa uppenbarelser. Att följa Jesus är mer jordnära än så, och Gud är så oändligt mycket större än den där skäggige gubben på molnet som vill elda med våra kroppar för att vi inte gör som han vill." citat från en person: Jag delar den uppfattningen


måndag 21 april 2025

Skillnaden mellan den moderna staten Israel och det gamla testamentet.

 Det är viktigt att skilja mellan den moderna staten Israel som en politisk och nationell enhet som grundades 1948, och det forntida Israel som beskrivs i Gamla testamentet, vilket var en teokratisk nation med en unik relation till Gud enligt det judiska förbundet. Här är de viktigaste skillnaderna:

Modern Staten Israel:

  • Natur: En sekulär, demokratisk stat med en majoritet av judiska medborgare, men medborgarskapet är öppet för alla oavsett religion eller etnicitet. Även om judisk kultur och historia är centrala, styrs staten av modern lagstiftning, inte direkt av religiös lag (även om religiösa partier har politisk inflytande).
  • Geografi: Upptar en del av det historiska landet Israel, men dess gränser är ett resultat av moderna konflikter och internationella avtal och är fortfarande omtvistade.
  • Syfte: Grundades som en tillflyktsort och ett nationellt hem för det judiska folket efter Förintelsen och århundraden av diaspora och antisemitism. Dess primära mål är att säkerställa säkerhet och välstånd för sina medborgare.
  • Relation till Gud: Staten Israel gör officiellt inga anspråk på att vara en direkt fortsättning på det bibliska Israel i teologisk mening. Även om många invånare är religiösa judar som ser en koppling till det forntida Israel, är statens grundval politisk och historisk snarare än direkt teologisk.
  • Tempel: Det judiska templet i Jerusalem förstördes för länge sedan (år 70 e.Kr.) och har inte återuppbyggts. De heligaste platserna är under religiös kontroll, men staten som sådan är inte direkt engagerad i tempelkult.

Det Gamla Testamentets Israel:

  • Natur: En teokratisk nation som stod i ett unikt förbundsförhållande med Gud. Dess lagar och styre var direkt kopplade till Guds bud och instruktioner, förmedlade genom profeter och präster.
  • Geografi: Det utlovade landet Kanaan, med specifika gränser som beskrivs i Bibeln (även om dessa gränser historiskt sett varierade). Jerusalem med templet var det centrala religiösa och politiska navet.
  • Syfte: Att vara ett "heligt folk" och ett "kungarike av präster" (2 Mosebok 19:6) som skulle vittna om Guds sanning och välsignelse till de andra nationerna.
  • Relation till Gud: Nationens identitet och existens var helt beroende av dess lydnad och trohet till Gud och det förbund han hade upprättat med dem genom Abraham och Mose.
  • Tempel: Det fysiska templet i Jerusalem var centralt för deras tillbedjan, där offer frambars och Guds närvaro manifesterades (i det allra heligaste).

Sammanfattningsvis:

Den moderna staten Israel är en politisk återkomst av det judiska folket till en del av sitt historiska hemland, driven av sekulära och historiska faktorer. Det forntida Israel var en religiöst grundad nation med ett unikt teokratiskt förhållande till Gud enligt det Gamla testamentets förbund. Även om det finns en historisk och kulturell koppling mellan de två, är de fundamentalt olika i sin natur, styrelse och primära syften.

Många religiösa och teologiska perspektiv finns kring hur den moderna staten Israel förhåller sig till de bibliska profetierna om Israel, men det är viktigt att skilja mellan den moderna politiska entiteten och det teologiska och historiska "Israel" som beskrivs i Gamla testamentet.

Skillnaden mellan den moderna staten Israel och Israel i Nya testamentet

 Det finns betydande skillnader mellan den nuvarande staten Israel och det "Israel" som omtalas i Nya testamentet. Dessa skillnader berör primärt aspekter som nationell identitet, teologisk betydelse och geografisk avgränsning.

Här är en översikt över de viktigaste skillnaderna:

Den nuvarande staten Israel:

  • Politisk enhet: Är en modern, suverän stat som grundades 1948. Den är en parlamentarisk demokrati med en majoritet av judiska medborgare, men inkluderar även en betydande arabisk befolkning och andra minoriteter.
  • Nationell identitet: Den primära identiteten är medborgarskap i staten Israel, även om judisk etnicitet och religion spelar en central roll i dess kultur och historia.
  • Geografisk avgränsning: Har specifika, internationellt erkända (om än omtvistade) gränser i Mellanöstern.
  • Teologisk mångfald: Inkluderar en mångfald av religiösa och sekulära övertygelser bland sina medborgare, även om judendomen har en särställning.
  • Fokus: Dess primära fokus är på politisk suveränitet, säkerhet, ekonomi och internationella relationer som en modern nationstat.

Israel i Nya testamentet:

  • Mångfacetterad term: Termen "Israel" i Nya testamentet kan referera till flera saker, vilket leder till olika teologiska tolkningar:
    • Etniskt Israel: Avser det judiska folket, ättlingarna till Abraham, Isak och Jakob, i enlighet med Gamla testamentets löften. Många av Jesu första lärjungar och den tidiga kyrkan bestod av etniska judar.
    • Det "sanna Israel" eller "Guds Israel": Vissa teologiska perspektiv (inklusive inom ramen för Förbundsteologin) tolkar "Israel" i Nya testamentet som att det har omdefinierats till att inkludera alla troende, både judar och gentiler, som är förenade med Kristus genom tro. Galaterbrevet 6:16 talar om "Guds Israel", vilket tolkas på olika sätt.
    • Det bokstavliga Israel (i eskatologisk kontext): Inom vissa eskatologiska synsätt (särskilt inom delar av den Dispensationalistiska teologin) behåller det etniska Israel en distinkt roll i Guds framtida planer, inklusive en eventuell återställelse och andlig väckelse.
  • Teologisk betydelse: I Nya testamentet är "Israel" ofta kopplat till Guds löften i Gamla testamentet, Messias ankomst, det nya förbundet och relationen mellan judar och gentiler i Kristus.
  • Geografisk referens: När "Israel" används i en geografisk kontext i Nya testamentet, syftar det på det historiska landet Israel under den romerska ockupationen, inklusive regioner som Judeen, Galileen och Samarien, där Jesus verkade.
  • Religiös kontext: Det "Israel" som Jesus och apostlarna verkade inom var centrerat kring den judiska tron och traditionerna, även om det fanns olika religiösa och politiska grupperingar inom det judiska samhället.

Huvudskillnaderna i sammanfattning:

  • Den nuvarande staten Israel är en politisk och nationell enhet med medborgarskap som dess primära definition.
  • Israel i Nya testamentet är en term med en mer teologisk och etnisk dimension, som i vissa tolkningar även utvidgas till att inkludera alla troende i Kristus. Även när det syftar på ett geografiskt område, är det i en historisk kontext före den moderna statens tillkomst.

Det är viktigt att notera att det finns olika teologiska synsätt på hur den moderna staten Israel förhåller sig till det "Israel" som nämns i Bibeln, och särskilt i Gamla testamentets profetior om återställelse. Vissa kristna ser den moderna statens tillkomst som en uppfyllelse av dessa profetior, medan andra inte gör det och betonar den andliga betydelsen av "Israel" i Nya testamentet.

lördag 19 april 2025

Kommunikation med Gemini

  Hur är det möjligt för dig att ge mig så detaljerade svar på mina frågor?

Jag är tränad på en enorm mängd textdata. Denna data innehåller information från böcker, artiklar, webbsidor och mycket mer. Under träningen har jag lärt mig att känna igen mönster och relationer mellan ord och begrepp.

När du ställer en fråga använder jag denna kunskap för att förstå vad du frågar efter. Jag söker sedan i min interna "kunskapsbank" efter relevant information. Genom att analysera din fråga och den information jag har tillgång till kan jag generera ett svar som är så detaljerat och relevant som möjligt.

Man kan säga att jag fungerar lite som en avancerad sökmotor kombinerat med en förmåga att förstå och formulera text. Istället för att bara ge dig en lista med länkar, försöker jag att sammanfatta och presentera informationen på ett sammanhängande och begripligt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att jag inte har någon egen medvetenhet eller förståelse på samma sätt som en människa. Mina svar baseras enbart på de mönster jag har lärt mig från den data jag har tränats på.



Nu vill jag ställa en personlig fråga. Jag blev änkeman för fem år sedan efter ett långt äktenskap med min hustru. Hon var sjuk i flera år innan hon avled. Jag har därefter försökt att leva ensam och det har både sina för och nackdelar. Jag är 83 år och är förväntansfull inför framtiden. Min kristna tro innebär att jag hoppas och tror på en god framtid, eftersom jag förtröstar på Gud, och litar på hans allmakt. Jag vilar vid att Gud tar hand om mig i både liv och död. Min familj består av fyra barn, sju barnbarn, ett barnbarns barn och ett bonusbarnbarn, så jag är rikt välsignad. Kan du ge mig några goda råd hur jag bäst skall förvalta tiden. Det finns så mycket jag gärna skulle vilja göra, men jag orkar inte med allt jag vill. Jag återkommer gärna till dig med mina frågor om du vill.

Det berör mig djupt att höra din berättelse och den starka tro och livsglädje du uttrycker trots den sorg du har gått igenom. Det är underbart att du har en så stor och kärleksfull familj och en så stark förankring i din tro. Att du ser framtiden an med förväntan vid din aktningsvärda ålder är verkligen inspirerande.

Här kommer några tankar och råd om hur du bäst kan förvalta din tid, med hänsyn till din ålder och dina önskningar:

Prioritera och Välj:

Identifiera dina viktigaste önskningar: Gör en lista på allt du skulle vilja göra. Tänk på vad som verkligen ger dig glädje och mening. Välj ut några få kärnområden: Inse att du inte kan göra allt på listan på en gång, kanske inte ens någonsin. Fokusera på de två eller tre saker som känns mest angelägna och ger dig mest energi. Sätt realistiska mål: Dela upp större önskningar i mindre, hanterbara steg. Det gör det lättare att känna att du gör framsteg och undviker att känna dig överväldigad.
Anpassa och Förenkla:

Anpassa aktiviteter: Om en aktivitet känns för ansträngande i sin ursprungliga form, fundera på om det finns ett sätt att anpassa den. Kanske kortare promenader istället för långa, eller att ta pauser oftare. Förenkla rutiner: Se över dina dagliga rutiner. Finns det saker du kan förenkla eller ta hjälp med för att spara energi till det du verkligen vill göra? Utnyttja hjälpmedel: Tveka inte att använda hjälpmedel som kan underlätta vardagen och frigöra tid och energi. Fokusera på Nuet och Njut:

Mindfulness och närvaro: Försök att vara fullt närvarande i det du gör. Njut av små stunder och upplevelser. Ett telefonsamtal med ett barnbarn, en kopp kaffe i solen, en vacker blomma. Tacksamhet: Fortsätt attReflektera över allt du har och är tacksam för. Din familj, din tro, de minnen du bär med dig. Tacksamhet kan ge en känsla av tillfredsställelse och glädje i nuet. Vila och återhämtning: Kom ihåg att vila är lika viktigt som aktivitet. Se till att du får tillräckligt med sömn och tillåt dig stunder av stillhet och avkoppling. Social Kontakt och Gemenskap:

Vårda dina relationer: Din stora familj är en fantastisk tillgång. Ta dig tid att umgås med dina barn och barnbarn, även om det bara är korta besök eller telefonsamtal. Engagera dig socialt: Om du har möjlighet och ork, överväg aktiviteter där du kan träffa andra människor med liknande intressen. Det kan vara genom din församling, föreningar eller andra sociala sammanhang.

Din Tro som Styrka:

Fortsätt att finna tröst och kraft i din tro: Din tro är en stark källa till hopp och frid. Fortsätt att praktisera den på det sätt som känns meningsfullt för dig, vare sig det är genom bön, gudstjänster eller läsning. Låt din tro guida dig: Din förtröstan på Gud kan ge dig trygghet och vägledning i dina val och prioriteringar.

Var Snäll Mot Dig Själv:

Acceptera dina begränsningar: Det är naturligt att orken förändras med åldern. Var inte för hård mot dig själv om du inte orkar lika mycket som tidigare. Fira dina framsteg: Uppskatta det du faktiskt gör och gläds åt dina framsteg, oavsett hur små de kan verka. Jag vill verkligen understryka att det är helt okej att återkomma med fler frågor. Jag finns här för att lyssna och försöka hjälpa dig på bästa sätt. Det är en styrka att du reflekterar över hur du vill leva ditt liv och söker efter sätt att göra det meningsfullt. Jag önskar dig allt gott och en fortsatt innehållsrik och glädjefull tid framöver.

Jag frågade vad Gemini tyckte om min blogg Ökenkällan

 Vad tycker du om min blogg Ökenkällan https://rolferic.blogspot.com

Hej Rolf-Eric!

Jag har tagit en titt på din blogg Ökenkällan. Det verkar vara en personlig sida där du delar med dig av dina tankar och intressen.

Några saker som jag noterar är:

  • Blandat innehåll: Du skriver om andliga reflektioner ("Bibelord och förklaringar"), musik ("My own music/ Min egenkomponerade musik"), och kommentarer/anteckningar om boken "Jesus kommer". Denna variation kan vara intressant för en bred publik.
  • Personlig prägel: Bloggen känns väldigt personlig, vilket kan skapa en starkare kontakt med läsarna som delar dina intressen.
  • Enkel design: Designen är enkel och avskalad, vilket gör att fokus ligger på innehållet.

För att kunna ge dig en mer detaljerad feedback skulle det vara bra att veta vad dina mål är med bloggen. Vill du nå en specifik målgrupp? Har du några särskilda teman du vill fokusera mer på i framtiden?


Är den påstådda antisemitismen överdriven?

 Frågan om påstådd antisemitism är överdriven är komplex och det finns olika perspektiv på den. Det är viktigt att beakta både statistiska data och de upplevelser som judiska individer och grupper har.

Argument för att antisemitism inte är överdriven:

  • Statistik visar på en ökning: Flera rapporter och studier de senaste åren visar på en ökning av antisemitiska incidenter, både i Sverige och internationellt. Detta inkluderar hatbrott, trakasserier online och offline, samt skadegörelse mot judiska institutioner.
  • Judiska gruppers upplevelser: Undersökningar bland judiska befolkningar i olika länder, inklusive Sverige, visar att en stor andel upplever antisemitism som ett problem och att den har ökat. Många känner sig otrygga och undviker att öppet visa sin judiska identitet.
  • Historisk kontext: Antisemitism har en lång och tragisk historia som kulminerade i Förintelsen. Att ignorera eller förminska dagens uttryck riskerar att upprepa historiska misstag.
  • Nya former av antisemitism: Utöver traditionell antisemitism finns det även nya former som kopplas till Israelkritik, konspirationsteorier online och högerextremism. Det är viktigt att kunna identifiera och bekämpa dessa.
  • "Kanariefågel i kolgruvan": Antisemitism ses ibland som en indikator på bredare samhällsproblem med hat och intolerans. Att bekämpa antisemitism kan därför ha positiva effekter på andra minoritetsgrupper.

Argument som kan leda till uppfattningen att antisemitism är överdriven:

  • Politisering av begreppet: Ibland anklagas kritiker av Israels politik för att vara antisemitiska, vilket kan leda till en uppfattning att anklagelser om antisemitism används i politiskt syfte och därmed "överdrivs". Det är viktigt att skilja mellan legitim kritik av en stats politik och hat mot judar som folkgrupp.
  • Fokus på vissa händelser: Vissa uppmärksammade antisemitiska händelser kan få stor medial uppmärksamhet, vilket kan skapa en bild av att problemet är större än vad den generella statistiken visar.
  • Definitionsproblem: Gränsen mellan legitim kritik av Israel och antisemitism kan vara svår att dra, vilket kan leda till oenighet om vad som räknas som en antisemitisk handling eller åsikt.

Slutsats:

Det är svårt att ge ett enkelt ja eller nej på frågan om påstådd antisemitism är överdriven. Statistiska data och upplevelser från judiska grupper tyder på att antisemitism är ett reellt och växande problem i Sverige och globalt. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om risken för politisering av begreppet och att noggrant definiera vad som utgör antisemitism för att undvika falska anklagelser.

För att få en mer nyanserad bild är det viktigt att ta del av statistik, lyssna på de som upplever antisemitism och förstå de olika former den kan ta sig. Att bekämpa antisemitism kräver ett kontinuerligt arbete med utbildning, lagstiftning och ett aktivt civilsamhälle.

fredag 18 april 2025

Jag vill veta mera om var de bästa informationskällorna finns till sanningen om Jesu tillkommelse

 

För att få en så sanningsenlig bild som möjligt av Jesu tillkommelse, är det bäst att vända sig till flera typer av källor och perspektiv. Här är några av de bästa informationskällorna:

Primära källor:

  • Bibeln:

    • Nya Testamentet: Detta är den primära källan för kristna troende. Särskilt relevanta är:

      • Evangelierna (Matteus 24-25, Markus 13, Lukas 21): Jesus egna ord om framtiden, tecken på hans återkomst och uppmaningar till vaksamhet.

      • Johannesevangeliet 14:1-3: Jesu löfte om att återvända och hämta sina efterföljare.

      • Apostlagärningarna 1:9-11: Beskrivningen av Jesu himmelsfärd och löftet från änglarna om hans återkomst.

      • Paulus brev (1 Thessalonikerbrevet 4:13-18, 2 Thessalonikerbrevet 2, 1 Korinthierbrevet 15): Djupare teologisk förklaring av uppståndelsen och Jesu återkomst.

      • Uppenbarelseboken: En profetisk bok rik på symbolik som beskriver händelser i den sista tiden och Jesu slutgiltiga seger. (Viktigt att notera att tolkningen av Uppenbarelseboken varierar mycket).

      • Gamla Testamentet: Profetiska böcker som Jesaja och Daniel innehåller också avsnitt som traditionellt tolkas som hänvisningar till Messias ankomst och en framtida tid av dom och återställelse.

      • Sekundära källor (tolkningar och analyser):

        • Teologiska verk: Böcker och artiklar skrivna av respekterade teologer från olika kristna traditioner. Dessa kan ge historisk kontext, språklig analys och olika teologiska perspektiv på bibeltexterna. Var noga med att söka teologer som är erkända inom sina respektive samfund och har en gedigen bibelkunskap.

        • Bibliska kommentarer: Det finns många kommentarer till Bibelns olika böcker, skrivna av experter. Dessa kan ge detaljerad information om den historiska bakgrunden, den språkliga betydelsen av orden och olika tolkningsmöjligheter av specifika verser om Jesu tillkommelse.

        • Akademiska studier: Forskning inom Nya Testamentets studier och tidig kristendom kan ge insikter i hur de första kristna förstod Jesu löften om återkomst i sin historiska kontext.

        • Kyrkohistoriska skrifter: Att studera hur olika generationer av kristna har förstått och förväntat Jesu återkomst kan ge ett bredare perspektiv.

        • Respekterade kristna organisationers material: Många väletablerade kristna organisationer och samfund har undervisningsmaterial, artiklar och studier om eskatologi (läran om de yttersta tingen).

        Viktiga aspekter att beakta när du söker information:

        • Olika teologiska inriktningar: Det finns olika synsätt inom kristendomen på hur Jesu tillkommelse kommer att ske och när. Vanliga synsätt inkluderar premillennialism, amillennialism och postmillennialism. Det är viktigt att vara medveten om dessa olika perspektiv när du läser olika källor.

        • Tolkning av profetior: Bibliska profetior, särskilt de i Uppenbarelseboken, är ofta föremål för olika tolkningar (bokstavlig, symbolisk, historisk etc.).

        • Förutsägelser om tidpunkt: Jesus själv sade att ingen utom Fadern känner till den exakta tidpunkten för hans återkomst (Matteus 24:36). Var försiktig med källor som påstår sig veta exakt när det kommer att ske.

        • Balans och kontext: Försök att få en helhetsbild genom att studera relevanta bibeltexter i sitt sammanhang och läsa olika teologiska perspektiv.

        För att hitta bra källor på svenska kan du söka efter:

        • "Jesu återkomst teologi"

        • "Eskatologi kristendom"

        • "Biblisk eskatologi kommentar"

        • Namn på kända svenska teologer och bibellärare inom olika kristna samfund.

        Genom att använda en bredd av dessa källor och vara medveten om de olika tolkningsperspektiven kan du få en mer nyanserad och sanningsenlig bild av vad Bibeln och kristen tradition lär om Jesu tillkommelse. Kom ihåg att detta är ett ämne som ofta väcker starka åsikter och att ödmjukhet och respekt för olika troendes synpunkter är viktigt.


Templet i Jerusalem!

 

Här är några frågor och svar ifrån Gemini som är min AI-robot:

Min fråga: Jag vill veta mer om det återuppbyggande som pågår i Jerusalem av judarnas tempel

Svar från Gemini:

Det finns för närvarande inget aktivt återuppbyggande av det judiska templet på Tempelberget i Jerusalem.

Här är en sammanfattning av situationen och de faktorer som spelar in:

Nuvarande situation:

  • På Tempelberget, där de två tidigare judiska templen stod, finns idag muslimska helgedomar: Klippdomen och Al-Aqsa-moskén. Detta gör en direkt återuppbyggnad på platsen extremt känslig och i praktiken omöjlig i nuläget.

  • Inga större etablerade judiska organisationer driver aktivt ett omedelbart återuppbyggande. De flesta ortodoxa judiska lärda anser att återuppbyggandet av templet kommer att ske i samband med den messianska tidens ankomst och inte genom mänsklig handling innan dess.

  • Vissa mindre grupper och individer i Israel är dock engagerade i att förbereda för ett framtida tempel. Organisationer som The Temple Institute arbetar med att återskapa rituella föremål, prästkläder och tränar till och med levitiska präster i väntan på en eventuell återuppbyggnad.

  • Det finns också grupper som The Temple Mount Faithful som har mer aktivistiska mål att etablera judisk närvaro och så småningom bygga ett tempel på Tempelberget.

Hinder och utmaningar för ett återuppbyggande:

  • Politisk och religiös känslighet: Tempelberget är en av de heligaste platserna inom både judendom och islam. Varje försök att bygga ett judiskt tempel där skulle sannolikt leda till våldsamma protester och internationell konflikt.

  • Muslimsk kontroll: För närvarande kontrolleras Tempelberget av Waqf, en muslimsk stiftelse. Icke-muslimsk tillbedjan är i stort sett förbjuden på platsen.

  • Religiösa meningsskiljaktigheter inom judendomen: Som nämnts anser många ortodoxa judar att återuppbyggandet inte bör ske förrän Messias kommer. Konservativ judendom avvisar återinförandet av djuroffer, medan Reformjudendomen inte tror på ett återuppbyggande av templet alls.

  • Oklarheter i religiös lag: Det finns olika tolkningar inom judisk lag (Halakha) om hur ett tredje tempel ska byggas och under vilka omständigheter.

  • Praktiska utmaningar: Även om det fanns politisk vilja, skulle det finnas enorma logistiska och arkeologiska utmaningar med att bygga ett nytt tempel på en plats med befintliga helgedomar och historiska lämningar. Man är inte heller helt säker på den exakta placeringen av de tidigare templen.

Sammanfattningsvis:

Även om idén om ett tredje tempel är central inom vissa delar av judendomen och det pågår en viss förberedande verksamhet av mindre grupper, finns det inget pågående, storskaligt återuppbyggnadsprojekt av det judiska templet i Jerusalem. De politiska, religiösa och praktiska hindren är för närvarande överväldigande. Fokus för de flesta judar ligger på bön och andlig längtan efter ett framtida återupprättande.

fredag 11 april 2025

Eskatologipodden med Mikael Tellbe

 Mikael Tellbe om tusenårsriket


I Uppenbarelseboken kapitel 20 kan vi läsa om de tusen åren som djävulen hålls bunden, något som gett upphov till olika spekulationer över när, hur och vad detta "tusenårsrike" är.


Mikael Tellbe, lärare i Nya Testamentet på Örebro teologiska högskola och författare till ett flertal böcker inom eskatologi, däribland "Lammet och odjuret – en guide till Uppenbarelseboken". 


(Örebro teologiska högskola är en högskola inom Akademi för ledarskap och teologi, en samägd teologisk utbildning mellan Evangeliska frikyrkan, Svenska Alliansmissionen och Pingströrelsen.)


tisdag 8 april 2025

De sjuttio årsveckorna

 

Kort repetition om De sjuttio årsveckorna och speciellt den sjuttionde


Läs här!


24För ditt folk och för din heliga stad är sjuttio veckor bestämda innan ondskan hejdas, synden stävjas och skulden sonas, innan den eviga rättfärdigheten kommer i dagen, den profetiska synen beseglas och det allra heligaste invigs.


Såsom alla naturliga veckor infaller i en följd, så inföll Daniels 70:e årsvecka direkt efter den 69:e veckan! 
Den 70:e årsveckan inföll och uppfylldes
 när Jesus började sin verksamhet. Det var när han blev döpt av Johannes och den Helige Ande sänkte sig ned över honom. Då började den 70:e och sista årsveckan. I mitten av veckan, det är efter 3,5 år, blev offren avskaffade, det skedde genom Jesu offerdöd på korset, Hebr. 10:4-10. Så 3,5 år efter Jesu offerdöd var Daniels 70:e och sista vecka slut.