Familjen Edgren
Anna Lovisa Ericson, född i Sverige Född 1861-03-21 i Grytgöl, Hällestad
Död 1945-01-27 i Illinois, Chicago USA
var dotter till Nils Peter Ericson och Mathilda Sundin.
Ett Svenskt öde i Amerikas Chicago
Smedsdrängen Erik Edgren hade kommit till Grytgöl ifrån Hasselfors bruk år artonhundraåttio. Han härstammade från en smedsläkt ifrån Värmland. I Grytgöl träffade han den nittonåriga Anna, som då var piga hos familjen Burén vid herrgården i Grytgöl.
Den 1 november 1881 gifte sig Anna Lovisa med Erik Edgren i en dubbelvigsel tillsammans med hennes bror Karl Henning och hans fru Frida Cecilia. Bara tio dagar senare påbörjade de en resa till Amerika och anlände till Chicago den 4 december 1881. I en extraordinär uppvisning av uppfinningsrikedom fann Ericson-syskonen sina mostrar i den livliga staden genom att helt enkelt stå på gatan och sjunga svenska väckelsesånger!
Anna har i brev till sin systerdotter Phyllis berättat att hon fick börja arbeta vid herrgården redan när hon var åtta år.
”Duktiga tjejer använder inte händerna för att leka med. De använder händerna på jobbet,” hade hennes mor sagt, så om inte annat fanns att göra var hon tvungen att sätta sig ner och slita sönder gamla strumpor som borde ha kastats, och hon var tvungen att hjälpa till och lära sig att sticka och laga. Anna fick hjälpa den äldre hushållerskan med tillsyn av de två sönerna, hjälpa henne att sy för hand, fålla alla kläder, servetter och bordskläder. Det var ett fint hus med många rum och med fina möbler och mattor. En öppen spis i varje rum där vi pigor eldade med ved eller stockar på morgonen, för att hålla huset uppvärmt till nästa morgon, berättar Anna. Familjen åt sina måltider på hotellet, men Anna åt sina måltider i köket. En dag sa frun till henne: ”Vi ska äta vår middag hemma i kväll och vi vill ha kyckling.” Anna blev då tvungen att skära av huvudet och döda kycklingen, plocka och rengöra den och sedan steka den. Hon var då fjorton år och hade aldrig tidigare gjort det. En flicka som var med i sällskapet skulle titta till kycklingen medan hon var tvungen att dricka vatten ifrån brunnen. När hon kom tillbaka brann kycklingen och Anna fick då ta upp den ur pannan och rengöra den och lägga i mera smör. När de satt vid bordet och åt, så ringde de på klockan och Anna berättar att hon höll på att svimma, för hon trodde att hon skulle få något slags straff, men när hon kom in sa frun: ”Du har gjort en fin middag Anna. Jag tror att du kommer att bli en fin kokerska i dina dagar.” Hemma hos oss berättar Anna, fick vi inte så mycket mat. Vi var ju elva syskon och på den tiden fick inte arbetarna betalt med pengar. Även Annas far arbetade hos Brukspatronen. Han var skogvaktare för ett stort markområde, men lönen utbetalades med mjöl, potatis och andra råvaror. Om det inte räckte fick vi gå hungriga. Vi fick ofta nöja oss med salt sill och hårdkokt ägg till lunch, men jag kom ifrån det hela när jag fick komma till herrgården. Där hade jag mat och kaffe två gånger om dagen.
Så har Anna berättat i ett brev till sin systerdotter Phyllis den tjugosjunde juli nittonhundraförtiotvå. Det kanske var så att Brukspatronen ville visa sin välvilja mot den trogne skogvaktarens familj genom att låta flera av hans döttrar komma till herrgården och arbeta. De var ju dessutom ättlingar till bergsmännen som berikat Grytgöl i tidigare generationer.
År 1881 tog hon det modiga steget att emigrera till USA.
I det myllrande Chicago, Illinois, byggde Anna och Erik ett gemensamt liv som sträckte sig över mer än två decennier. Tillsammans fick de åtta barn, en stor och livfull familj som snabbt rotade sig i sin nya hembygd.
Men familjens tillvaro drabbades av en djup tragedi år 1908, då Erik Edgren tragiskt omkom i en trafikolycka i Chicago när han blev påkörd. Plötsligt stod Anna Lovisa ensam med ansvaret för åtta barn i ett främmande land. Trots den enorma sorgen och utmaningen visade Anna en anmärkningsvärd styrka. Hon höll ihop familjen, ägde sitt eget hem (om än med lån) och försörjde sina barn. Hennes hushåll var ofta en samlingsplats där flera generationer och andra släktingar fann stöd och gemenskap, ett vittnesbörd om hennes gästfrihet och centrala roll. Anna, som talade flytande engelska och blev naturaliserad medborgare, förblev en trygg punkt för sin familj i Chicago fram till åtminstone 1940, då hon var 79 år gammal.
Dottern Myrtle Edgren och familjen Howes: 1900-1986
Anna Lovisas yngsta dotter, Myrtle Edgren född 15 oktober 1900, blev en viktig länk till nästa generation och den fascinerande familjen Howes. Myrtle gifte sig med Charles Edward Howes, som hade en spännande bakgrund från London, England. Charles far, Frank Edward Howes, hade invandrat till Chicago 1907 med sin familj men avled tragiskt tidigt. Charles Edward Howes tjänstgjorde under första världskriget i amerikanska flottan och byggde därefter en framgångsrik karriär som säljare och företagsledare.
Walter Edgren Jack Howes, Charles E Howes (groom) Roy Edgren, ? Frazin Ebba Lindquist, Mrs. Hanna Frazin, Myrtle Edgren (bride) Nancy Howes, Marjorie Howes
Charles och Myrtle fick tre söner, vars livsöden speglar Amerikas 1900-tal: Charles Edward Howes II (1924–1973) var en högt utbildad man som tjänstgjorde i flottan under andra världskriget, blev jurist och arbetade för FBI med kontraspionage. Hans liv präglades av plikt och engagemang.
Daniel Earl Howes (1926–2008), även han veteran från andra världskriget, blev maskiningenjör. Daniels son, Mark Daniel Howes, är en världskänd sadelmakare vars hantverk speglar en djup koppling till en tidlös tradition.
Det var också Daniel och hans fru Donna Howes som år 1988 gjorde ett minnesvärt besök i vårt hem i Borensberg, ett vackert exempel på de släktband som sträckte sig över Atlanten.
Philip Edgren Howes (född 1935), som har delat med sig av denna rika familjehistoria, blev en framstående advokat. Hans son, Daniel Charles Howes, har en imponerande karriär som europakorrespondent för The Detroit News och har vid flera tillfällen besökt Sverige, där hans svenska arv ibland blivit uppmärksammat på oväntade sätt. Philips dotter Sarah Elisabeth driver dessutom en restaurang i Canton, Ohio, där ett fotografi av Erik och Anna Lovisa Edgren med alla deras åtta barn hänger, en rörande påminnelse om familjens svenska rötter och dess resa till Amerika.
Anna Lovisa Ericson Edgrens liv är en berättelse om utvandring, förlust, men framför allt om en outsinlig styrka och förmågan att bygga upp ett nytt liv som länkade samman generationer och kulturer över oceanerna.
Från vänster: ”Tillie” Ericson Velander, Rudolf Ericson, Anna Ericson Edgren.
Mer information om de övriga syskonen i familjen Edgren:
Edith Edgren Johnstone 1883-1922
Edith Edgren, född i september 1883 i Illinois, var en av de första av Anna och Erik Edgrens barn som föddes på amerikansk mark. Hon växte upp i Chicago, på Ballou Street 1055, mitt i en stor och livlig familj.
Vid 16 års ålder, år 1900, arbetade Edith som stenograf, ett yrke som krävde god utbildning och kunskaper i engelska, vilket hon bevisligen hade.
Omkring 1905 gifte sig Edith med Elliott R. Johnstone, född omkring 1876. Vid folkräkningen 1910 bodde det unga paret på N Kimball Ave i Chicago. Familjen växte snabbt, och Edith och Elliott fick minst fyra barn:
Francis E. L. Johnstone (född omkring 1907)
Elliott R. Johnstone Jr. (född omkring 1909), även känd som Richard Johnstone.
Edith Johnstone (född omkring 1911)
Robert Johnstone (född omkring 1915)
År 1920, vid 37 års ålder, var Edith hemmafru och skötte hushållet för sin växande familj på Chicago Ward 35. Hon talade, läste och skrev fortfarande engelska flytande. Hennes föräldrars svenska rötter var en viktig del av hennes arv, men Ediths liv representerade den nya generationen av svenskamerikaner som blomstrade i den amerikanska storstaden.
Eureka Edgren Alstrin: 1886-1976
Änkan som höll samman familjen.
Eureka Edgren föddes i augusti 1886 i Illinois, som dotter till Anna Lovisa och Erik Edgren. Hon växte upp i Chicago, på Ballou Street 1055, mitt i en stor och livlig familj.
Redan som 13-åring, år 1900, framstod Eureka som en flitig student. Hon hade gått åtta år i skolan och kunde läsa, skriva och tala flytande engelska. Denna utbildningsbakgrund skulle tjäna henne väl i framtiden.
Eureka gifte sig med en man vid namn Alstrin och fick en son, Wallace Alstrin, född omkring 1908. Tyvärr blev Eureka änka relativt tidigt i livet.
Vid folkräkningen 1920, då Eureka var 32 år, bodde hon som änka på Christiana Avenue i Chicago. Hon hade återvänt för att bo med sin åldrande mor, Anna Edgren, och flera av sina yngre syskon: Fred, Walter, Harold, Roy och Myrtle. Detta hushåll med åtta personer, inklusive Eurekas son Wallace, var ett tydligt exempel på familjesolidaritet. Eureka kunde tala, läsa och skriva engelska flytande.
I senare folkräkningar, där hon omnämns som Anna E. Alstrin (men vars ålder och familjekonstellation tydligt pekar på att det är Eureka), framträder hon som den starka matriarken som håller ihop familjen.
1930: Nu 40 år gammal och hushållsansvarig i Chicago, på N. Massassoit Ave. Familjen ägde sitt hem, värderat till 14 000 dollar, och hade till och med en radio – en modern lyx. Trots att hon inte hade formell skolbakgrund i vuxen ålder, kunde hon läsa och skriva. I hushållet fanns inte bara hennes son Wallace Alstrin, utan också hennes egen mor, Anna L. Edgren, samt en hyresgäst och flera av hennes systers (Edith Edgrens) barn: Richard Johnstone, Edith V Johnstone, Robert Johnstone och Anna Johnstone. Detta visar en anmärkningsvärd roll som familjens sammanhållande kraft.
1940: Vid 53 års ålder var Eureka (listad som Anna E. Alstrin) fortfarande hushållsföreståndare i sitt ägda hem på N Massasoit Avenue i Chicago. Hennes mor, Anna L. Edgren, nu 79 år gammal, bodde fortfarande hos henne, tillsammans med systersonen Robert H. Johnstone (25 år) och systerdottern Anne G. Johnstone (18 år). Eureka hade arbetat en kortare period 1939 och hade inkomster från andra källor, men hennes huvudsakliga roll var att sköta hemmet.
1950: Vid 63 års ålder bodde Eureka (Anna E. Alstrin), fortfarande som änka och hushållsföreståndare, på Massasoit Ave i Chicago. Hushållet var något förändrat men fortsatte att vara en samlingspunkt. Förutom en hyresgäst, William D. Huff, bodde hennes brorsdöttrar och en systerdotterdotter hos henne: Edith V. Denges (40 år), Ann G. Miller (28 år) och hennes son Nickolas J. Miller (4 år). Trots att hon inte var anställd utanför hemmet vid denna tidpunkt, fortsatte hon att vara en central figur i hushållet, vilket visar hennes ihållande roll som familjens knutpunkt.
Eureka Edgren Alstrin är ett starkt exempel på den andra generationens svenska invandrare i Amerika. Trots att hon blev änka och ställdes inför utmaningar, visade hon en otrolig förmåga att organisera och upprätthålla en trygg och stödjande miljö för sin egen familj och för nära släktingar, vilket cementerade hennes roll som en viktig matriark i Edgren-klanen.
Erik Gottfrid Fred Edgren 1888-1960
Försäljaren som fann kärleken och grundade familj
Erik Gottfrid Fred Edgren föddes i mars 1888 i Illinois, som son till Anna Lovisa och Erik Edgren. Han växte upp i Chicago, på Ballou Street 1055, som den tredje av sex syskon. Hans äldre systrar var Edith och Eureka, och hans yngre syskon var Walter, Ruth, Harold och Roy.
Redan vid 12 års ålder, år 1900, visade Fred prov på flit som elev. Han hade då gått nio år i skolan och kunde läsa, skriva och tala flytande engelska, en god grund för hans framtida karriär.
Vid folkräkningen 1910, då Fred var 22 år och listad som Erik F. Edgren Jr., bodde han fortfarande i Chicago, nu på N Kimball Ave. Han arbetade som försäljare inom färgindustrin och hade en stabil anställning. Vid den här tiden bodde han i ett hushåll som inkluderade hans föräldrar, flera syskon och en äldre kvinna vid namn Anna L. Sundin.
År 1920, vid 31 års ålder, bodde Fred fortfarande i familjehemmet på Christiana Avenue i Chicago. Hans far Erik hade gått bort, och hans mor Anna Edgren ledde nu hushållet tillsammans med Freds syster Eureka Alstrin (änka med sonen Wallace) och Freds yngre syskon Walter, Harold, Roy och Myrtle. Fred arbetade då som kommersiell resande (commercial traveler) inom tillverkningsindustrin för tryckeritillbehör, vilket indikerar att han reste en del i sitt arbete och bidrog till familjehushållet.
Men Freds liv skulle snart ta en annan vändning än den som tidigare antogs om ett liv som ungkarl. Erik Gottfrid Fred Edgren gifte sig med Lois Kenney. Lois, född omkring 1889 i Michigan, var hemmafru, och hennes mor, Stella Kenney, bodde senare hos dem.
Paret Fred och Lois Edgren fick en son: Kenneth Howard Edgren.
Kenneth Howard Edgren: Från Louisville till Grossistbranschen i Chicago
Kenneth Howard Edgren föddes den 27 mars 1922 i Louisville, Kentucky, som son till Fred och Lois Edgren.
Vid åtta års ålder, år 1930, bodde Kenneth med sina föräldrar och sin mormor Stella Kenney på Argyle Street i Chicago. Han gick i skolan och kunde läsa och skriva. År 1940, när Kenneth var 18 år, bodde han fortfarande hemma på Artesian Avenue. Han hade då avslutat andra året på gymnasiet, men hade ingen inkomst eller regelbunden sysselsättning.
Liksom så många unga män under denna tid, påverkades Kenneth av världshändelserna. Han registrerade sig för militärtjänstgöring under Andra världskriget den 27 juni 1942. Vid den tidpunkten, 20 år gammal, arbetade han för McIntyre Tropic Aire Corp.
Efter kriget etablerade Kenneth sig i arbetslivet. Vid 28 års ålder, år 1950, bodde han i Chicago på Kenmore Street, nu gift med Effie P. Edgren. Kenneth arbetade som försäljare inom grossistbranschen för borstar och agenter, en stabil karriär som indikerade en god inkomst. Han var veteran från Andra världskriget och hade arbetat heltid året innan.
Walter Edgren 1891-1931
Från Chicago till Kalifornien
Walter Edgren föddes den 10 februari 1891 i Chicago, Cook County, Illinois. Han var son till Erik Edgren och Anna Lovisa Ericson.
Vid 1920 års folkräkning, då Walter var 28 år, bodde han fortfarande i familjehemmet på Christiana Avenue i Chicago. Han arbetade som kommersiell resenär inom "separatorsbranschen", vilket troligen innebar att han sålde maskiner eller utrustning. Precis som sina syskon kunde Walter läsa och skriva engelska flytande. Hans närvaro i det stora hushållet bidrog till familjens gemenskap, särskilt efter faderns död.
Någon gång efter 1920 flyttade Walter till den soligare västkusten. Den 30 oktober 1931 avled han i Los Angeles, Kalifornien.
Men innan sin död hann Walter gifta sig. År 1925 gifte han sig med Catherine Veronica Kist, född 1897. Vid folkräkningen 1930 bodde Walter E. Edgren, då 38 år, och hans fru Katherine V. Edgren (Catherine) i ett hyrt hem på Santa Barbara Ave i Los Angeles. Walter arbetade som försäljare i en butik för kontorsutrustning. Det framgår att han var en första världskrigsveteran, vilket ytterligare belyser hans livserfarenheter och bidrag till sitt land. Paret levde ett modernt liv med en radio i sitt hem.
Walter Edgrens liv representerar den rörlighet som var möjlig i USA. Från att växa upp i en stor invandrarfamilj i Chicago, fann han sin egen väg, bidrog till samhället genom sitt arbete och militärtjänst, och etablerade ett nytt liv i Kalifornien.
Ruth Eulalia Edgren 1893 – 1919
Hon gifte sig med Tredwell West Hubbard
Harold W. Edgren 1895-1967
Från Chicago till New Jersey med Stål och Möbler
Harold W. Edgren föddes omkring 1896 i Illinois, son till Anna Lovisa och Erik Edgren. Han växte upp i Chicago, i ett hushåll som präglades av hans föräldrars svenska arv och det amerikanska samhällets möjligheter.
Harold gifte sig med Gladys E. Edgren omkring 1922, när han var 26 år gammal. Vid folkräkningen 1930 bodde den 34-årige Harold med sin fru Gladys, även hon 34 år gammal, i ett hyrt hem på Ashland Ave i Chicago. De ägde en radio, vilket var ett tecken på modern bekvämlighet. Harold arbetade som resande försäljare inom stålindustrin, ett yrke som sannolikt innebar mycket resande. Tillsammans fick de sonen Robert E. Edgren, född omkring 1929. I hushållet bodde även Gladys syster, Ethel King.
Någon gång mellan 1930 och 1950 skedde stora förändringar i Harolds liv. Han flyttade från Chicago till Montvale, Bergen County, New Jersey, och tycks ha gift om sig med Dorothy E. Edgren, född omkring 1905. Vid folkräkningen 1950, då Harold var 54 år gammal, bodde han med Dorothy och en stor blandad familj på Spring Valley Road. Harold arbetade nu som försäljare för en tillverkare av kontorsmöbler och arbetade 40 timmar i veckan. Hushållet inkluderade Dorothys son Kingston W. Fairclough (styvson till Harold, 27 år), deras gemensamma son Burdett R. Edgren (9 år), och Dorothys dotter Judith E. Fairclough (styvdotter till Harold, 2 år). Harold hade slutfört ett års skolgång utöver grundskolan.
Harold W. Edgrens liv illustrerar en karriärutveckling inom försäljning och en geografisk förflyttning över USA. Hans två äktenskap och den utökade familjen i New Jersey visar på ett rikt och dynamiskt liv, där han fortsatte att anpassa sig och bygga en ny tillvaro.
Harold Wesley Edgren from his home in New Jersey:
Dear Rolf:
The picture of Harold’s home in Montvale, New Jersey is correct. I was raised in that home and I am in the picture with my father and dog named Happy. I have not seen that picture in many years. I now live in Greeley Colorado with my wife Rebecca “Becky”. We have three children- Bradford Newhall 44 years, Barrett Woodward 39, and Bridget Skelly 34. Bradford is an orthodontist and practices with me here in Greeley. Nannelle Rene is his wife and they have two daughters:Tessa and Daphne. Barrett is an veterinarian and practices in Kallispell, Montana. He is married to Jody Lynn and they have a baby boy Brady Scott,7 months old.Our daughter,Bridget Skelly is also a veterinarian and practices in Boulder, Colorado,and her husband is Christopher JamesHackenberg.
I thank you for making this family page available. Becky and I send our regards to all distant relatives.
Best Regards,
Burdett and Rebecca Edgren
Roy Arthur Dewey Edgren 1898-1976
Försäljaren från Chicago
Roy Arthur Dewey Edgren föddes den 7 juli 1898 i Chicago, Cook County, Illinois. Han var den yngste sonen till Anna Lovisa och Erik Edgren, och växte upp i deras stora, livliga hem på Ballou Street.
Vid ett års ålder (1900 års folkräkning) och vid 11 års ålder (1910 års folkräkning) bodde Roy med sina föräldrar och sju äldre syskon (Edith, Eureka, Fred, Walter, Ruth, Harold och Myrtle) i familjens hem på N Kimball Ave. Han gick i skolan och lärde sig läsa och skriva engelska flytande, vilket var en självklarhet för barnen som växte upp i USA. Hushållet inkluderade även pensionärerna Anna L. Sundin och Gustaf A. Erickson, vilket visar på Edgren-familjens roll som en samlingspunkt för släktingar och vänner.
Som ung man stod Roy inför utmaningarna från första världskriget. Vid 19-20 års ålder, mellan 1917 och 1918, registrerade han sig för militärutskrivning från sin adress på 1931 N Kimball Av. Han beskrevs som lång och smal, med rött hår och blå ögon. Även om det inte finns uppgifter här om han faktiskt tjänstgjorde, visar hans registrering på hans beredskap att svara på nationens kallelse.
Vid folkräkningen 1920, då Roy var 21 år, bodde han fortfarande hemma med sin mor Anna, sina bröder Fred, Walter och Harold, sin syster Myrtle, samt sin systerson Wallace (Eurekas son). Han var ogift och arbetade som stadssäljare inom kontorsmaterial. Det var ett yrke som sannolikt krävde god kommunikationsförmåga och kunskap om produkter.
Roy Arthur Edgren gifte sig med Myrtle Karlsson. De två skulle komma att dela sina liv, men de hade inga egna barn.
Vid andra världskrigets utbrott, den 16 februari 1942, registrerade sig Roy Arthur Edgren, nu 43 år gammal, återigen för militärtjänst. Han arbetade då för Corry-Jamestown Manufacturing Corporation. Vid denna tidpunkt bodde Roy ensam och var hushållets huvud, med Myrtle E. Edgren listad som hans närmaste anhöriga – vilket bekräftar deras äktenskap. Han beskrevs som 180 cm lång och vägde 77 kg, med ljus hy, blondt hår och blå ögon.
Roy Arthur Dewey Edgren levde ett långt liv. Genom sitt arbete som försäljare och sitt engagemang för sin familj och sitt land, bidrog han till samhället i Chicago. Även om han och Myrtle inte fick egna barn, är deras gemensamma liv en viktig del av Edgren-släktens historia i Amerika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar