Twingly statistik

tisdag 19 mars 2019

Bibelstudier ur Hebreerbrevet med Rolf


Bibelstudier med Rolf
Teologiskt bibelstudium av Hebreerbrevet
av Rolf Ericson
Del 1 av 3 delar

Välkommen till mina bibelstudier med texter ur Hebreerbrevet och andra bibeltexter. Ämnet för mina bibelstudier är: GAMLA OCH NYA FÖRBUNDET I BIBELNS LJUS 
Del 1.
Del 2.
Del 3.


2 kommentarer:

 1. Broder Rolf
  När du skriver under rubrik 13 rad 13-16 uppfattade jag att du skriver precis det jag kommenterade.
  ”Templet är människans hjärta och tidigare har du skrivit om att antikrist inte skall sätta sig i den tredje templet.....

  Mitt svar till broder X

  Jag har aldrig tagit ställning till uppfattningen att templet är människans hjärta. Jag återger det jag hört och läst av en del andra bibeltolkare. Observera att jag skrivit: "De tror.." inte "jag tror"

  Min uppfattning om vad bibeln säger om "Guds tempel" (läs Guds tempelbygge) har jag tydligt redogjort i hela bibelstudiet. Jag förstår därför inte hur du kan skriva att det är min uppfattning jag återger i det citerade avsnittet.

  Min uppfattning om ett eventuellt tempelbygge i Jerusalem är att det bara kan vara en byggnad som liknar det gammaltestamentliga templet. Det kan aldrig bli ett "Guds tempel"

  Jag grundar min uppfattning bland annat på texten i Matt 27:51 en text som just nu i påskens tid är aktuell "Då brast förhänget i templet i två delar uppifrån och enda ned..." och Hebr. 6:19-20: "Detta hopp är vår själs ankare. Det är tryggt och säkert och når innanför förhänget, dit Jesus öppnade vägen för oss då han blev överstepräst för evigt." Vägen till Gud öppnades för oss genom Jesu död. Se även Hebr. 10:19: "Så kan vi då, mina bröder, tack vare Jesu blod frimodigt gå in i helgedomen på den nya och levande väg genom förhänget - hans kropp - som han har invigt åt oss.

  SvaraRadera
 2. Broder X svar till mig: Broder Rolf.
  I mitt förra mail bad jag om ursäkt för att jag förmodligen hade missförstått din skrivning om det inneboende templet.
  Självklart finns detta tempel som en bostad åt den Helige Ande. Men det får inte uppfattas som en ersättning för judarnas kommande tempelbygge i Jerusalem.
  Jag ber ännu en gång om ursäkt för att jag inte läste din text mera noggrant.

  När det gäller det kommande judiska templet så byggs de av judar som ännu inte känner Jesus och därmed blir det inget kristet tempel.
  Självklart håller jag med dig i allt underbart du skriver om försoningen och den brustna förlåten. 
  Detta till trots kommer templet i Jerusalem att utrustas med alla de tillbehör som hörde till det ursprungliga templet. Som jag skrev så skall judarnas ögon öppnas när Kristus kommer tillbaka och då skall de se sin Messias och vad som sker med deras tempel då, vet jag inte. Mitt svar till broder X:Tack för att du svarade. Det känns bra. Jag skall inte uppta din tid med mera frågor omkring min text. Det vore oartigt av mig. Jag är i stället mycket tacksam för de korrigeringar och rättelser som kan leda mig till att förstå ämnet på ett bättre sätt.

  Bara några enkla svar på ditt senaste mail. Först vill jag betona vilken uppfattning jag har om kroppen som ett tempel åt den helige Anden. Det starkaste ordet finns i Rom. 12:1 om detta. I den nya översättningen står det "er andliga gudstjänst." I den gamla översättningen används ordet "tempeltjänst" Att vi skall frambära oss själva innebär för mig att jag ger mitt liv, min ande, själ och min kropp till Gud som ett heligt offer. Det handlar om överlåtelse, inte bara en gång, utan kontinuerligt, i visshet om att Jesu Kristi blod renar oss från all synd. Det är så som det står i 1.Joh. 2:1 där Johannes skriver till de kristna: "Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern, Jesus Kristus som är rättfärdig." Att som vi ber i tackbönen "leva i förlåtelsen." Detta tror jag säkert att vi är överens om.

  Som jag tidigare skrev så finns det en del bibeltolkare som tror att det är de kristna som skall förledas av Antikrist, så att han får sin plats i deras liv, där Gud skall ha sin rättmätiga plats. Hur det är med den saken har jag aldrig tagit ställning till precis så som jag tidigare har förklarat.

  Den andra uppfattningen som du tycks förespråka är att Antikrist skall ta sin plats i ett nytt tempel i Jerusalem. Detta är för mig en främmande tanke, eftersom den rubbar hela min syn på hur Bibeln beskriver framtiden. Det verkar ologiskt när man läser 2.Tess.2:4 där det står att det är i Guds tempel som Antikrist skall sätta sig och utge sig för att vara Gud. Ett nytt tempel i gammaltestamentligt skick kan verkligen inte vara ett Guds tempel. Om det är där våra uppfattningar går isär så får det vara så. Där kan jag inte ändra mig. Det vore ett svek för den sanning jag upplevt i mitt hjärta. Det står att Anden skall leda oss fram till sanningen om detta, men jag tror inte att vi får veta allt på en gång utan bara fragment av det som skall komma.

  Vi har inte en fullständig och tydlig bild om hur framtiden kommer att se ut, men för mig är det viktigt att tränga djupare in i detta mysterium. Jag hoppas att du förstår och respekterar det.

  Önskar dig Guds välsignelse i din gärning som Ordets förkunnare. Det är ett ansvarsfullt uppdrag. Låt oss be för varandra!

  SvaraRadera