Twingly statistik

söndag 17 december 2017

Sverige och antisemitismen

Tidningen Dagen har rapporterat om ett solidaritetsmöte, som Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerat i söndagseftermiddag på Raol Wallenbergs torg, strax intill den judiska synagogan i Stockholm.

"Att acceptera hatet mot judarna på skolorna, eller föraktet på gatorna, är att legitimera hatet mot alla, och lägga grunden till ett samhälle där våldet och hatet är legitimt", sa Gunnar Hökmark, en av talarna. Ett sådant uttalande skulle säkert ha kunnat uttalas även av representanter för den socialdemokratiska regeringen, men de var säkert inte inbjudna till detta solidaritetsmöte.

Jag har uppfattningen att ledande socialdemokrater alltid tagit avstånd och fördömt antisemitismen men de har samtidigt stött det palestinska folket, som i många avseenden behövt och behöver detta stöd. Till de semitiska folken hör ju också de arabiska folken, Vi måste ta avstånd ifrån all rasism och främlingsfientlighet tycker jag. Det blir så negativt när man adresserar antisemitismen till Sverige och ledande socialdemokrater.

Det var just detta som gjordes när en av talarna Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för KD och ordförande i vänskapsförbundet, beskrev antisemitismen som ett "brännande och akut samhällsproblem". Adaktusson riktade sig direkt till den svenska regeringen, och efterlyste ett politiskt ledarskap som "ser sambandet mellan antisemitismen och de krafter som vägrar att erkänna Israels rätt att existera".

Detta är inte trovärdigt Lars Adaktusson. Jag känner mig mycket illa berörd av de ohederliga beskyllningar som riktats emot dem som vågat vara israelkritiska utan att fördenskull vara antisemiter. Att ständigt ta Israel i försvar är inte rätt. Konflikten består av övergrepp på båda sidor, men Israel framstår som den mest starka och överlägsna parten, åtminstone när det gäller frågan om att kunna försvara sig militärt och med våld. Det måste få sägas med skärpa och indignation. Det har vår utrikesminister gjort, vilket medfört att Israel har frysta relationer till Sverige. Inte tvärtom. Sverige har alltid varit ett Israelsvänligt land. Att skriva och säga något annat är ohederligt.

2 kommentarer:

  1. Adaktusson säger inte mer än vad som är rätt. Svenska regeringen och kyrkan har betett sig avskyvärt mot Israel. Det räcker inte att säga att de är den starkare parten när vi vet att hade de inte varit starka nog hade landet varit utplånat av alla de makter runtomkring som attackat. Idag belönar svenska staten massmördare men pengar och hyllar dem, utan att svenska regeringen ger några som helst villkor. De hätska och lögnaktiga uttalanden jag har läst och sett har bidragit starkt till judehatet. Den präst i svenska kyrkan som antog i sin blogg att israelern nog skulle bygga gaskamrar i Gaza, det var innan kriget hamas startade 2008-09, uttryckte sig antisemitiskt. Ha en god jul men vet att Lars Adaktusson vet vad han talar om. Jag har sett, upplevts och skrämts av det.

    SvaraRadera
  2. Dina ord står emot mina och det är svårt att få dig att anse något annat, så länge du har den inställningen. Jag tycker emellertid att du har fel på dina anklagelser, bland annat när du skriver att den svenska regeringen och svenska kyrkan har betett sig avskyvärt mot Israel.Det är inte sant, men det är en propagandalögn, som du hjälper till att sprida. Egentligen borde jag inte publicera din kommentar, men jag gör det ändå, eftersom du har rättighet att tycka som du vill.

    SvaraRadera