Twingly statistik

torsdag 20 februari 2020

Förföljda för vår tro

2.Tim.3:12: "Så kommer var och en som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att förföljas."
Detta hör samman med vårt lärjungaskap med Jesus. Om vi tar det på allvar måste vi vara beredda på konsekvenserna.
Så här har Jesus sagt i Joh. 15:20: "Har de förföljt mig kommer de också att förfölja er. Har de bevarat mitt ord, kommer de också att bevara ert. Men allt detta skall de göra med er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig."

Frågan vi ställer är: "Vad ska vi göra när världen förföljer oss för vår tro?"
I Bergspredikan får vi svaret av Jesus. Matt.5:11: "Saliga är ni när man skymfar och förföljer er och på allt sätt förtalar er för min skull. Gläd er och jubla, er lön blir stor i himlen. På samma sätt förföljdes ju profeterna före er tid."
Jesus fortsätter i denna Bergspredikan att beskriva hur hans efterföljare syns tydligt för alla människor. Han tar bilderna ifrån det vi kan se och känna, saltet som inte har mist sin kraft, ljuset som alla kan se, staden på berget som inte kan döljas, lampan på hållaren, som lyser för alla i huset.
Det både syns och känns av vår omgivning om vi följer Jesus och det måste få konsekvenser. I annat fall är det oäkta och får felaktiga följder.
"Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket." Matt. 5:10

Jag tror att det är viktigt att markera vilka vi har samhörighet med i vårt lärjungaskap. Jak.4:4 Som Jesu efterföljare har vi gått in i ett kärleksförhållande med Jesus. Det betyder att vi älskar honom mer än vi älskar världen. Detta förhållande måste självklart få konsekvenser i våra liv. Bibeln säger: "Tror ni att det är tomma ord när skriften säger: Svartsjukt kräver Gud åt sig den ande han har låtit bo i oss?" Jak.4:5.

Att vår vänskap med Gud uppfattas som dårskap för världen är alltså något helt naturligt. Underligt vore väl annars.

Det som däremot kan uppfattas som helt onaturligt är när troende inte kommer överens, utan angriper varandra trots att man säger sig vara Kristi efterföljare. Jag kan bara få den uppfattningen att det är Guds fiende som på detta sätt vill skapa oro och splittring i lägret. Guds fiende kallas då för Tjuven när han kommer med sitt onda uppsåt att stjäla, slakta och förgöra. Ofta handlar det  om det som beskrivs i Jakobs brevs 4:e kapitel: "Varifrån kommer all kamp och strid ibland er? Är det inte från begären i era lemmar? Ni vill ha men får ingenting. Ni dödar av avund, men uppnår ingenting, därför att ni inte ber. Ni ber men får ingenting därför att ni ber illa; ni vill bara tillfredsställa era begär. Ni trolösa, vet ni inte att vänskap med världen betyder fiendskap med Gud?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar