Twingly statistik

måndag 2 mars 2020

Ulla-Britts hjärtsvikt del 8

DEL 1
DEL 2
DEL 3
DEL 4
DEL 5
DEL 6
DEL 7
DEL 8
DEL 9
DEL 10
DEL 11
DEL 12

MARS 2020

1 och 2 mars 2020. Med risk för att en del kan tycka att jag är allt för detaljerad i min dokumentation, vill jag påpeka att det viktigaste för mig är att skriva det som är godkänt av min goda hustru Ulla-Britt. Så får det bli oavsett vad andra möjligen kan tycka. Följande har hänt sedan jag sist skrev:

Natten till söndag den förste vaknade jag vi halv-två tiden för att uppsöka toaletten. På toaletten satt Ulla-Britt och hon har tagit sig dit utan rullator. Täcket låg på golvet och larmknappen hängde på rullatorns handtag. Jag försökte att få kontakt men hon var ganska omtöcknad och jag förstod att det måste bero på den nya sömntabletten Zolpidem som hon fått på lördagskvällen. Medan hon satt kvar, hämtade jag rullatorn, gick tillbaka till sovrummet för att ta upp det som låg på golvet och skyndade mig tillbaka. Samtidigt reste hon sig upp och föll handlöst bakåt, slog sig lätt i huvudet, men landade ganska mjukt på golvet. Jag tryckte genast på larmknappen. En vänlig röst på högtalaren frågade hur det var fatt med Ulla-Britt. Jag förklarade läget och hon lovade att genast kontakta hemtjänsten. Jag försökte att göra det så bekvämt som möjligt för Ulla-Britt med täcke och kudde och satte mig intill henne på golvet. Jag har svårt att komma ihåg väntetiden, men jag uppfattar att den inte var så lång. Efter en stund anlände två kvinnliga sköterskor ifrån hemtjänsten. Eftersom de hade egen nyckel kom de snabbt in utan att jag behövde resa mig upp. Efter att jag förklarat det som hänt försökte de räkna ut hur de på bästa sätt skulle hjälpa till att resa upp henne. De bedömde att de behövde förstärkning och kontaktade några kollegor som snart kom till undsättning. Sammanfattningsvis kan sägas att de gjorde ett mycket gott arbete. Jag flyttade in min madrass till sovrummet för att ha kontroll över Ulla-Britt om hon på nytt behövde gå upp, eftersom hon var mycket yr och då behövde särskilt stöd.

I dag måndag är läget ganska oförändrat, med undantag av att Ulla-Britt har lite värk här och där efter fallet. Eftersom vi gjort ett kort uppehåll med intaget av sömntabletten var sömnen ganska dålig under natten. Kommer fortsättningsvis att ta en halv tablett till natten.


3 mars 2020. Ulla-Britt fick hjälp av Eva från hemtjänsten med de långa stödstrumporna. Strax före lunch kom en manlig sjuksköterska för att sätta på furixpump igen. Meningen är att denna behandling skall kombineras med metolazon i tablettform. Vi får se hur det går.


4 mars 2020. Viktnedgång i dag på morgonen med ett kilo. Vi fick besök av terapeut ifrån LAH som hade med en toalettstol att placera i Ulla-Britts rum, så att hon slipper gå så långt nattetid. Vi har fått besök av Rosmarie, som stannar hos oss några dagar.


5 mars 2020. I går onsdag den 4:e gjordes ett uppehåll med furixpumpen och i stället sattes metolazontablett in. Ingen viktnedgång i dag men samma vikt som i går. Ulla-Britt har varit tillsammans med Rosmarie, Magnus och Vega i dag torsdag eftermiddag. De har varit ute på stan. I dag har också furixpump varit inkopplad.

6 mars 2020. I dag fredag morgon hade Ulla-Britt minskat i vikt med drygt ett kilo, vilket är ett resultat av gårdagens furixpumpbehandling. Samma positiva resultat som efter den tidigare furixbehandlingen. I eftermiddag har vi varit ute på promenad med den elmotorförsedda rullstolen. Rosmarie har hjälpt mig att storstäda i lägenheten och vi har haft sedvanligt besök från LAH. Ulla-Britt sover mycket även dagtid, särskilt första delen av dagen.


7 mars 2020. I dag lördag morgon stod Ulla-Britt på samma vikt som i går. Sedan den 24:e februari då furixpump på nytt sattes in med korta intervaller, så har hon minskat cirka fyra kilo. Trots mycket vila har hon varit mycket tröttare än vanligt. Hon blir blå i ansiktet vid minsta lilla ansträngning. Trots detta ville hon följa med och ta farväl när jag skjutsade Rosmarie till Järnvägsstationen. Rosmarie som varit hos oss i fyra dagar har varit oss till mycket hjälp. Vi är så tacksamma för det.


8 mars 2020. Natten till söndag orolig sömn och mycket vaka. Söndag morgon samma vikt som på lördagsmorgonen. På grund av att Ulla-Britt är mycket yr när hon besöker toaletten är hon beroende av min hjälp både dag och nattetid. I dag fick hon en ny behandling med furixpump. Utvärdering och planering för nästa vecka görs i morgon. Jag orkade inte med att gå till kyrkan i dag och ville inte heller gå ifrån Ulla-Britt i det tillstånd hon är i just nu..Vi använde förmiddagen till vila. Söndagen är ju vilodagen, men våra vardagar är också i stort sett vilodagar, eller rättare sagt arbete och vila för min del. Det går på rutin efter ett visst mönster. Vi har fått veta att min bror Roland är svårt sjuk och inlagd på sjukhuset i Eskilstuna.

9 mars 2020. Måndag. Glädjebesked då vikten på nytt visade att Furixbehandlingen även denna gång varit effektiv. Efter utvärderingen av förra veckans behandling vill man på nytt sätta in en liknande även den här veckan vilket innebär att furixpump sätts in i morgon tisdag.

10 mars 2020. Tisdag Vikten var ungefär densamma som i går. På förmiddagen sattes furixpumpen in igen och efter sex timmar togs den bort.


11 mars 2020. I dag klockan 4,55 på morgonen har min bror Roland fått flytta till sitt himmelska hem, efter en kort tids vistelse på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Sörjd och saknad av sin familj; Miriam, Mikael och Anders med sina familjer, och även av min äldre syster Ingrid och mig, som är de enda av våra fem syskon som ännu lever. Roland föddes 27 april 1937 i Norrköping och blev nästan 83 år gammal. Frid över minnet av Roland! Vi tänker på hans barn och barnbarn som stod honom allra närmast.


I dag på morgonen kunde vi utvärdera gårdagens Furixpumpbehandling. Den visar att Ulla-Britt minskat med drygt ett kilo på ett dygn. Hon har svårt med andningen och är mycket trött både dag och natt. Vår planering med att gå ut en gång om dagen har tyvärr inte blivit möjlig på grund av hennes trötthet. Jag träffade i dag vänner ifrån församlingen på ICA Maxi och en annan syster i församlingen har ringt. Alla frågar hur Ulla-Britt mår och de tänker på och ber för oss att Herren skall ge kraft för varje dag. Vilken tillgång detta är för oss! 


12 mars 2020. I dag har min syster Ingrid fyllt 90 år. Hon har uttryckligen bett om att inte bli uppvaktad, men självklart är det en del som har förgyllt hennes födelsedag ändå har jag fått veta. Vi hade skickat ett bildcollage ifrån den senaste tidens händelser i vår familj, som hon uppskattade. Hennes grannar och närmaste vänner hade också uppvaktat henne.

Vår dag har som vanligt varit lugn och fridfull. Vi har haft besök först av hemtjänsten på morgonen och på förmiddagen kom en manlig sjuksköterska för att installera torsdagens furixpump. Därefter har vi ätit lunch och vilat oss. Ulla-Britt sover mycket, men på kvällarna känner hon sig piggare och sitter uppe. en del. Efter sex timmar togs pumpen bort. Nästa gång den sätts in blir på söndag.


13 mars 2020. Efter gårdagens behandling cirka ett kilo viktminskning. I dag strax före lunch hade Ulla-Britt vätska blandat med blod på högerbenet. Jag ringde LAH och de lovade att ta med extra stödstrumpor till eftermiddagen. Vid eftermiddagens besök från LAH kontrollerades de vanliga proverna och även blodtrycket mättes. Förband lades på några små sår på benet. Sköterskan lovade att komma på lördagsmorgonen för att linda benet och se om såren.

Ulla-Britt talade om att hon är mycket trött och har oregelbunden sömn. Läget är ungefär som vanligt. Det vill säga oförändrat.


14 mars 2020. Det är lördagskväll när jag nu skriver min rapport. Natten mellan fredag och lördag hade Ulla-Britt mycket svår värk i sitt högerben och situationen blev så svår att jag ringde till LAH för att få råd. De erbjöd Ulla-Britt att komma och ge starkare smärtlindring om hon ville, men hon ville vänta tills de kom på lördagsmorgonen för att linda benet och nöjde sig med den ordinarie dosen av värktabletter, som hon även får ta vid behov under natten. På morgonen kom förutom en sköterska ifrån hemtjänsten, en sjuksköterska och en undersköterska ifrån LAH för att undersöka Ulla-Britts ben och dessutom linda benet på grund av det som skett. Morgonens vikt var oförändrad jämfört med fredagen. På grund av smittorisken för Coronavirusen försöker vi undvika folksamlingar. Vi hoppas att alla personer som har ärende till vårt hem, och det är ju rätt så många respekterar att både Ulla-Britt och jag hör till den största riskgruppen och undviker att komma vid minsta symptom. Efter välbehövlig sömn och lunch, som blev en blandning av pannkaka och potatisplättar med stekt fläsk, vilade vi oss igen. Karl Magnus ringde och erbjöd att handla matvaror åt oss.Vi gjorde oss i ordning för en liten promenad i den friska luften. När vi kom hem blev det fika med cocosbollar och sedan ryggläge igen. Jag ringde till Rosmarie för att få veta hur de hade det. Nu är klockan 19,17. Ulla-Britt tittar på Vem vet mest och om en stund skall vi se Postkodmiljonären. Därefter kvällsmål och våra mediciner innan vi på nytt går till nattens vila. 


15 mars 2020. Först kom Maud ifrån hemtjänsten och hjälpte Ulla-Britt med det vanliga. Därefter kom två personer ifrån LAH och hjälpte till med att linda benet. Vi fick veta att den planerade behandlingen med furixpump skulle uppskjutas i dag på grund av de senaste dagarnas tillfredsställande kroppsvikt. Frukost, morgonandakt, vila, lunch, telefonsamtal med en väninna och vila igen. Ulla-Britt är fortfarande mycket trött på grund av sin sjukdom. Hon skämtade lite i dag och sa att hon känner sig som en liten baby, som bara äter och sover.

Vi försöker att undvika kontakter utanför hemmet på grund av de smittoriskerna i den aktuella coronapandemin, som skapar så mycket oro i världen. Susanne och Karl Magnus har lovat att hjälpa oss med att handla matvaror för att vi skall slippa att utsättas för smitta. Det känns tryggt att ha dem här i Motala.


16 mars 2020. Måndagmorgon. I väntan på både hemtjänsten och LAH., låg Ulla-Britt kvar i sängen för att benet skulle lindas. Egentligen är det duschdag för henne, men vi får skjuta upp det till kvällen då lindningen tas av. Frukosten serverade jag i sovrummet medan Ulla-Britt låg kvar. Vikten hade gått upp ett kilo. Det var väntat eftersom det inte blev furixpump under söndagen.

På eftermiddagen besökte jag Vårdcentralen på remiss från Urologen för att lämna PSA-prov, vilket görs halvårsvis. Susanne ringde och erbjöd sig att handla åt oss. Vi behövde bland annat tvättlappar. Susanne hann med att köpa det enda paket som fanns kvar. Av någon anledning har många hamstrat sådana saker

Nu är det kväll och jag skall hjälpa Ulla-Britt att bli duschad.

I dag har vi som är över 70 år fått rådet att vara hemma och inte gå ut med tanke på smittoriskerna av corona. I TV-sändningarna dominerar nyheterna om coronavirusen och information går ut med regler hur vi skall förhålla oss.


17 mars 2020. Ulla-Britt har gått upp ett halvt kilo sedan i går. Beslutades att hon skulle få furixpump i dag. Beslutades också att metolazontabletten skall tas bort under fredagen då provtagningen visar att njurarna är något belastade. Eva ifrån hemtjänsten kom först, därefter Carina och Tina från LAH för att linda benet. Senare på förmiddagen kom den manliga sjuksköterskan Gustavsson för att installera furixpumpen och nu på eftermiddagen kom Jonny och Magnus för att ta bort den. Alla som besöker oss är vänliga och vi känner oss så väl omhändertagna och nöjda med den vård som Ulla-Britt får. Ny information är således att metolazon tas bort fredag och att furixpumpen inte ges på söndagar, utan bara tisdagar och torsdagar.


18 mars 2020. Först kom Eva ifrån hemtjänsten och sedan kom LAH för att linda benet. Resultatet efter gårdagens furixpump: viktminskning med 7 hg. Sköterskorna Jonny och Magnus från LAH konstaterade att pittingödemen på högerbenet minskat, vilket är ett resultat både av furixpumpen och av lindningen av benet. Ett steg om än så litet, ett steg i rätt riktning. I morgon kommer Ulla-Britt att få Furixpump igen. Allt för att förhindra ny vätskeansamling. Ulla-Britt är inte så trött som tidigare. En av orsakerna kan vara att hon inte tog sömntabletten i går kväll. Det kan möjligen vara så att sömntablettens effekt sitter i längre än under natten. Nyhetssändningarna handlar mest om coronaviruset. I dag stängs gymnasieskolor och universitet..


19 mars 2020.I dag var morgonens vikt densamma som i går. På förmiddagen fick Ulla-Britt furixpump igen. Jag tycker att hon har mått bättre de två sista dagarna även om hon sover sämre på natten då hon inte tar någon sömntablett. På morgonen lindades det ena benet igen. I eftermiddag ringde en broder i församlingen för att få veta hur vi har det. Skönt med den omsorg och kärlek som vi får ifrån församlingsmedlemmar. Rosmarie ringde och berättade att hon arbetar hemifrån och att Isabells gymnasieskola i Stockholm är stängd. Allt på grund av den pågående Coronakrisen.

Jag har skrivit till Miriam att jag tyvärr inte kan vara med på Rolands begravning av flera skäl.


20 mars 2020. Efter gårdagens furixpump har Ulla-Britts kroppsvikt minskat med 1,7 kilo. Under 26 dagar en total viktminskning med 6,7 kilo, vilket visar att den pågående behandlingen varit mycket effektiv. I dag fredag har läkaren föreslagit att ta bort metolazontabletten för att minska påfrestningen av njurarna. Vi är så tacksamma för att Ulla-Britt får vara ansluten till LAH, inte minst med tanke på att sjukvården i övrigt är mycket belastad med anledning av Covid 19. Vi försöker att vara inomhus och undvika kontakt med människor.


21 mars 2020. Att morgonens vikt ökat med 6 hekto var väl inte oväntat eftersom metolazontabletten togs bort under gårdagen. Ulla-Britt har under morgonen fått hjälp med att linda högerbenet av LAH. Efter frukosten var jag ganska trött och förmiddagen vilade vi både Ulla-Britt och jag. Till lunch stekte jag biffar av blandfärsen vi köpte häromdagen. Så för att ta vara på potatismoset som vi åt i går gjorde jag potatisplättar. På eftermiddagen tog vi en promenad, då vi använde vår förnämliga rullstol som är försedd med elmotor.


22 mars 2020. Ulla-Britt vaken hela natten. Viktuppgång 4 hekto Både Ulla-Britt och jag sov under förmiddagen. På eftermiddagen satt vi ute i solen en stund, men eftersom det var lite kyligt blev stund relativt kort. Till lunch åt vi kokt torskrygg potatismos med kokta morötter och wokade grönsaker och till kvällsmål västerbottenspaj och en smörgås.


23 mars 2020. Ulla-Britt sov bra i natt på grund av den halva sömntabletten hon tog i går kväll. Vikten på morgonen var oförändrad. Det är måndag och Ulla-Britt har fått hjälp med att bli duschad vilket sker två gånger i veckan. Vid besöket ifrån LAH undersöktes benen och sköterskorna bedömde att det skulle räcka med bara stödstrumpor från och med i dag. Vi försöker undvika alla kontakter utanför hemmet. Karl Magnus har hjälpt oss med att handla i dag. Vi skickar notan på datorn och han ställer kassarna utanför dörren. Bra service vi har. Vi betalar det vi beställt via internet, så vi behöver inte riskera att bli smittade av Coronaviruset genom kroppskontakt. Vi försöker att hålla oss välinformerade med de uppgifter vi får ifrån våra myndigheter genom TV och radio. Alla informationskällor bör prövas ordentligt i dessa tider. 


24 mars 2020. Ulla-Britt tog ingen sömntablett i går kväll och därför blev efternatten sömnlös. Viktökning 9 hekto Total viktökning från fredagen den 24:e 1,9 kilo. I dag furixpump, blodprov och blodtryckskontroll. Ulla-Britt har lättare att ta igen utebliven nattsömn på dagtid när tillfälle ges. Det har varit en solig dag, men ganska kallt ute, så vi har varit inomhus hela dagen.


25 mars 2020. I går kväll tog Ulla-Britt en halv sömntablett. Det blev lite si och så med sömnen, men tröttheten är fortfarande påtaglig, särskilt under första delen av dagen. Efter gårdagens furixpump har vikten, som förväntats minskat med ungefär ett kilo. Trots det fina vädret har vi inte orkat med att gå ut. Till lunch tillredde jag de kycklingfiléer som inköptes i måndags efter ett nytt recept, med mycket krossade tomater, lök och en del annat gott. Smakade tillfredsställande gott, men vi kom överens om att vi nästa gång prövar vårt vanliga sätt med wokade grönsaker och champinjoner. Ris blandat med hönsbuljong och creme fraiche ska det vara förstås. I kväll har vi dagen till ära festat på våfflor som jag gräddat.

Vi är så tacksamma för varje dag som vi får tillsammans. Det är ett under att Ulla-Britt fortfarande lever och det beror på flera faktorer. Den största anledningen är att Gud är med oss. En av våra vänner skrev till oss i dag att som vår dag är så skall vår kraft också vara. Det tror vi på.

Gud är vår tillflykt och vår starkhet, en hjälp i nöden väl beprövad. Därför skall vi inte frukta, om än jorden skakar och bergen störtar ner i havsdjupet, om än havets vågor brusar och svallar, så att bergen bävar vid dess uppror. Sela. En ström går fram med flöden som ger glädje åt Guds stad, åt den Högstes heliga boning. Gud bor där inne, den vacklar inte, Gud hjälper den när morgonen gryr. Hednafolken larmar, riken vacklar, han låter sin röst höras, då smälter jorden. Herren Sebaot är med oss, Jakobs Gud är vår borg. Psaltaren 90


26 och 27 mars 2020. Det är nu fredagskväll den 27 mars när jag sammanfattar de två senaste dagarnas händelser.

Vi har fått information från LAH med anledning av Covid 19 hur vi kommer att påverkas. Antalet besök kommer att minimeras. Besöken kommer att prioriteras efter en nödvändig rutin i fortsättningen och kommer att i större omfattning ske via telefon. Vi ombedes att ta kontakt om vi utvecklar symtom från luftvägarna. Det är viktigt att vi följer de råd som Folkhälsomyndigheten ger oss i media. Allt detta är för oss självklara förhållningssätt och borde vara det för alla.

Vi undviker all kontakt med personer utanför hemmet, med undantag av hemtjänst och personer från LAH. Vi hoppas också att de som eventuellt har ett ärende till oss respekterar detta och ringer först. Undvik att komma till oss, om vi inte har gått med på det.

Vi har fått mycket god hjälp av våra barn Karl Magnus och Susanne, som handlat mat åt oss. De har respekterat vår karantän och ställt matvarorna utanför lägenhetsdörren.

I går torsdag morgon hade vikten stigit under senaste dygnet med 7 hekto. På förmiddagen sattes furixpump och när den togs bort gjordes de vanliga rutinkontroller som vanligtvis sker på fredagar, medicindosetten lämnades en dag tidigare för att ingen skulle behöva komma åter på fredagen.

Under eftermiddagen satt vi ute en stund i det soliga vädret. Susanne ringde och frågade om vi behövde något ifrån affären. Det blev lite påfyllning i skafferiet och Susanne hade köpt tulpaner och en korsordstidning. Det är det jag kallar kärlek. Vilken god service vi har.

Fredagsmorgonens vikt visade en viktminskning med endast 6 hekto under det senaste dygnet trots furixpumpbehandlingen. I dag fredag tas den tidigare fredagstabletten av metolazon bort. Det återstår att se effekten av detta under morgondagens vikt.

Tröttheten är påtaglig särskilt under första delen av dagen. Under de två senaste dagarna har Ulla-Britt tagit 1/2 sömntablett på kvällen. Vi har upptäckt att den ger trötthet, men av någon anledning ger den inte den tillfredsställande sömn, som man kan förvänta sig av en sömntablett. Att ta en hel tablett är uteslutet, eftersom vi tidigare sett de negativa effekterna av detta.

Fredag eftermiddag tog vi en rejäl promenad med rullstolen. Vi såg vitsippor i backen och plockade med några stycken.


28 mars 2020. Lördagsmorgonens vikt var densamma som under gårdagen, trots utebliven metolazontablett. Bra där. Vi har tagit det ganska lugnt i dag. I går skalade Ulla-Britt de återstående havskräftorna som inköptes häromdagen och ställde in dem i kylskåpet. I dag har vi bakad smördeg och använt den som botten till en paj med havskräftor, ägg, ost, dill med mera. (Se bild) Det smakade väldigt gott, men det blev mycket disk efteråt. Men vad gör det när man har roligt.30 mars 2020. I dag har vi tänkt mycket på dem som samlats för att ta farväl av min käre bror Roland, som flyttade till sitt himmelska hem den 11 mars. Roland tillhörde Pingstförsamlingen i Eskilstuna. Församlingens tidigare pastor Allan Ekstedt var officiant. Vi har fått hälsningar och foto från begravningsgudstjänsten ifrån församlingens nuvarande pastor Carl Wilhelm Hasselgren. Som tiderna nu är var det omöjligt för mig att resa till Eskilstuna, men jag önskar att Rolands barn och deras familjer och alla Rolands vänner, ska finna ro vid tanken att Roland nu åter förenats med alla dem som gått före honom. Det är vårt kristna hopp och det lyser klart som en morgonstjärna.

Vi vet inte dag eller stund när vårt uppbrott skall ske. Det är bara Gud som vet.
Men en sak är säker att vi ska se Jesus och alla de andra vi älskar. Det är ingen hemlighet.

Frikänd skall jag se hans ansikte, och mättas av hans åsyn när jag vaknar

Min rapport om Ulla-Britt i dag omfattar både söndag och måndag. När det gäller viktkurvan så har den pendlat mellan 6 hektos differens sedan förra måndagen. På grund av påfrestningarna för njurarna så har man minskat med metolazon på fredagarna och man har även av den anledningen tagit bort furixpumpen på söndagarna. Detta innebär å andra sidan att det är svårt att hålla ner vätskenivåerna. Alltsammans påverkar Ulla-Britts mående. Hon är mycket trött och sover periodvis även under dagtid. Den halva sömntablett hon tar till natten hjälper henne under den första delen av natten, men hon ligger ofta sömnlös under efternatten. I morgon tisdag sättes åter furixpump av LAH.

I dag måndag har Ulla-Britt blivit duschad av hemtjänsten. Vi har kommit överens med dem om att göra ett uppehåll med deras insatser på grund av Covid19. Vi försöker själva, vilket innebär lite mer jobb för mig, men vi tycker att det känns tryggare med tanke på smittorisken.

Det är många som känner oro i dessa tider. Så är det nog mer eller mindre för oss alla. För vår egen del så känner vi vila vid tanken att Gud har allt under kontroll och vi känner vila och tillförsikt inför framtiden.
31 mars 2020. I dag var det första dagen vi har klarat morgonen utan hemtjänsten. Morgonens vikt var densamma som under gårdagen, men måndagens viktökning var 6 hekto jämfört med söndagen. En sköterska ifrån LAH kom till oss omkring klockan nio för att installera furixpumpen. Sex timmar senare togs den bort. I dag har Susanne hjälpt oss med att handla matvaror åt oss. Detta är det sista meddelandet för mars månad. 
I morgon fortsätter del 9 för april månad.
DEL 1
DEL 2
DEL 3
DEL 4
DEL 5
DEL 6
DEL 7
DEL 8
DEL 9
DEL 10
DEL 11
DEL 12Inga kommentarer:

Skicka en kommentar