Twingly statistik

tisdag 31 mars 2020

Ulla-Britts hjärtsvikt del 9

DEL 1
DEL 2
DEL 3
DEL 4
DEL 5
DEL 6
DEL 7
DEL 8
DEL 9
DEL 10
DEL 11
DEL 12


Del 9 April månad.

1 april 2020 Den pågående Coronapandemin, som också kallas Covid19, har drabbat hela världen. Man kan med fog säga att vår tid är en orolig tid. Alla vi som är +70 rekommenderas att hålla oss inomhus och undvika all kontakt och vi försöker även att minimera våra kontakter med hemtjänsten och LAH när det är möjligt. Alla som kommer till oss är noga med handhygien, men ingen har behövt använda total skyddsutrustning. Den information vi får bland annat via folkhälsomyndigheten talar för att vi långt ifrån nått kulmen. Genom TV har vi under den senaste tiden blivit informerade om att vi är inne i en konjunktur som kommer att drabba vårt land, med bland annat svår arbetslöshet.


Onsdagsmorgonens viktkurva visade bara en viktminskning på 3 hekto jämfört med tisdagsmorgonen trots att furixpumpen gjort sitt under gårdagen. Ulla-Britt besväras av hosta även vid liten ansträngning, hon är fortfarande uppsvälld och har svårt att andas. Hennes dagliga rutin är att sitta stilla och vara sängbunden även en stor del av dagen. Vi har numera svårt att gå ut på grund av en pågående ögoninflammation.


2 april 2020 Tisdagar och torsdagar innebär besök av personal ifrån LAH två gånger med 6 timmars differens för behandling med furixpump. Vi har fått veta att läkaren vill hålla en viss nivå på viktkurvan, eftersom Ulla-Britt skulle må sämre om vätskeutdrivningen sker för snabbt.

Vi har fört noggranna kontroller av morgonvikten ända sedan Ulla-Britt insjuknade akut under juli månad 2019. Detta är värdefullt för vår egen dokumentation. Jag skall snart göra ett diagram för hur viktkurvan sett ut under denna tid, och tror att detta kan vara värdefullt, åtminstone för oss själva.

Att den pågående furixpumpbehandlingen och metolazonbehandlingen i tablettform haft god effekt är ju tillfredsställande. Vår tillit till LAH är stor.

Det är positivt och tacksamt med alla besök och samtal som Ulla-Britt får, men allt är mycket energikrävande för henne. Vi vill verkligen betona att vi värdesätter det mycket.

När hon sitter stilla eller ligger stilla utan att röra sig är smärtgränsen sex på en tiogradig skala. När hon rör sig exempelvis från köksbordet till sängen ligger smärtgränsen på andfåddheten på åtta av samma skala.


I dag fick vi en trevlig överraskning med distansbesök av två av våra pastorer, Linnea och Madde. De ringde försynt på dörren och på behörigt avstånd gav de oss en hälsning från pastorsteamet, i vilket även Mika och William ingår. Det värmde oss verkligen. Vi är så tacksamma för vår församling, som fungerar med videosändningar även nu under isoleringstider som denna.


5 april 2020. Fredagen den 3:e innebar inget besök ifrån LAH, vilket numera sker på torsdagar i samband med furixpumpbehandlingen. I dag söndag och de senaste dagarna har Ulla-Britt haft en ganska jämn kroppsvikt. Från LAH har man påpekat att kroppsvikten inte är det viktigaste utan måendet måste vara det som styr den pågående behandlingen. I dag söndag vaknade jag klockan sju på morgonen, steg upp och förberedde för morgonens bestyr, vilket innebar dusch och allmän hygien för Ulla-Britt, det som tidigare har utförts av hemtjänsten, men som nu i Coronatider faller på min lott. Efter frukost och efterföljande disk har Ulla-Britt vilat och senare lyssnat på TV-gudstjänsten. Jag har lyssnat på webbsändningen ifrån Pingstkyrkan då Linnea predikat och Terese har sjungit och spelat lovsånger. Är så tacksam för dessa fina sändningar, som jag hoppas ska få stor spridning. Tacksam även för dem som sköter tekniken. Vi har fina resurser i vår församling, som ställer sina förmågor till förfogande. Därefter har jag fram till lunch varit upptagen med skrivarbete, i min lilla skrivarstudio. Detta trivs jag med och jag känner att det är min uppgift att hålla på med det.
Strax före lunch som vi åt klockan 13,00 hade Ulla-Britt besvär av illamående och kväljningar, vilket inträffat vid samma tid under flera dagar och även strax före frukost på morgnarna.
På eftermiddagen vilade jag några timmar och nu i kväll sitter Ulla-Britt med fötterna i blöt och jag skall äntligen få det stora förtroendet att få ge henne den fotvård hon just nu behöver. Sedan blir det kvällsmål och förberedelser för nattens vila.

Så går en dag än från vår tid och kommer icke mer, och än en natt med Herrens frid till jorden sänkes ner.
Men du förbliver den du var, o Herre full av nåd. och våra nätter våra dar du tecknat i ditt råd.
Trygg i din vård jag lämnar mig, när solen från oss flyr. och gladligt skall jag prisa dig, när dagen åter gryr.


Tisdag 7 april 2020 I dag satte Sjuksköterskan Anders furixpumpen omkring klockan 10. Dagen bjöd på solsken och vackert väder. Som ni vet har vi tackat nej till hemtjänstens besök på morgonen på grund av risken för smittspridning. Än så länge tycker jag det gått rätt så bra för mig med morgonbestyren. Det svåraste momentet har varit när stödstrumporna skulle sättas på. I dag fick vi ett extra par utav den långa sorten, så att jag kunde tvätta de andra. De korta är betydligt jobbigare att få på plats. På eftermiddagen ringde vår förre pastor Bernt för att höra hur vi mådde. Skönt att ha vänner som bryr sig. Johan och Alice har handlat matvaror åt oss, så nu är kylskåpet välfyllt med mjölk, ägg och andra basvaror. Vi har varit extremt försiktiga med att gå ut. På eftermiddagen fick vi veta att läkaren ville ändra en del rutiner och minska intaget av metolazon, eftersom de senaste proverna visa på försämrad njurstatus. Ulla-Britt har fortfarande en del besvär med rinnande ögon och dessutom astmatisk hosta och andnöd. Vi har fått veta att man utesluter coronasmitta i det här fallet. Vår lunch i dag bestod av Kycklingfile, stekt med smör och med sås av hönsbuljong redd med idealmjöl, grädde och senap, därtill potatismos med kokta morötter. Till kvällsmål, omelett med riklig mängd smält ost samt fisksås. Tyvärr ingen fettsnål föda, men ack så ljuvligt god. Nu återstår kvällsbestyren innan vi åter går till nattens vila.


Onsdag 8 april 2020. I dag har jag gnolat på en sång med denna text:

"Ej jag känner morgondagen, blir den solljus eller grå, därför är den inte heller någonting att bygga på. Men jag valt att följa Jesus, dag för dag som han mig ger. Endast han är den som känner, hur sig morgondagen ter. Morgondagen vad den rymmer, ja det vet ej du och jag. Men det finns dock en som gör det. Honom följer jag i dag."

Jag är inte ensam om att känna till vanskligheten och osäkerheten som råder just nu. Vem kunde föreställa sig för mindre än ett halvt år tidigare att vår värld skulle drabbas av en pandemi som fått så stora globala och ödesdigra konsekvenser? Det oförutsedda var höljt i dunkel. Vi visste inte någonting. Lika litet vet vi om framtiden.

För vår del känns inte detta så skrämmande, eftersom vi valt en väg i sällskap med en som känner till hur allt kommer att bli. Vi har en vän som älskar oss och som tar hand om oss en dag ett ögonblick i sänder.

I morse hade Ulla-Britt minskat med drygt ett kilo till följd av furixpumpbehandlingen. Vi hade fått nya stödstrumpor av den långa sorten. De var verkligen svåra att få på, kanske just för att de var nya. Efter frukosten var vi trötta både Ulla-Britt och jag, och det blev några timmars sömn på förmiddagen. Efter lunch gjorde vi oss i ordning för en rejäl promenad med elmotorrullstolen. Vi tog oss hela vägen ner till Varamostranden, där det blåste rejält. När vi kom hem var jag genomblöt av svett och efter ombyte av kläder smakade det bra med lite fika.


9 april 2020. Torsdag morgon efter en ganska orolig natt med bristande sömn då Ulla-Britt har gjort uppehåll med sömnmedicinen tillsvidare. Nattens besvär var ihållande klåda och obehag av vätskande ben. När vätskan väljer att gå ut genom huden i stället för urinvägarna mår man inte så bra. Vi samtalade med sköterskan som installerade furixpumpen om ett problem som bara en läkare kan förklara. Vi bad henne fråga hur läkaren avgör hur långt man kan gå med den vätskedrivande behandlingen. Vi har fått veta att nivån på viktminskningen nu är nådd. Trots detta är Ulla-Britt mycket uppsvälld och vätskefylld. Problemet med behandlingen är att den inte får pressas för hårt. Då sjunker blodtrycket och njurarna påverkas negativt. Vår önskan är att få en bra dialog med läkare om detta. På eftermiddagen togs pumpen bort i vanlig ordning och de två sköterskorna hjälpte till med en del saker. Det högra benet lindades och vi kom överens om att de skulle komma åter och hjälpa oss med detta under morgondagen.


11 april 2020. Jag frågade en av dem som kom till oss. Vet du vad skillnaden är mellan potentiell och presumtiv? Min fråga ställde jag med anledning av de smittorisker vi är utsatta för, trots att vi är isolerade. En potentiell smittobärare är den som möjligen kan vara smittad utan att det märks. En presumtiv smittobärare är den som kommer att bli smittad trots att inga symptom kan finnas i nuläget. Jag insåg genast att det var väldigt oartigt av mig att ställa en så närgången fråga. Vi är ju på grund av Ulla-Britts sjukdom tvungna att ta emot människor trots riskerna. Hon svarade i alla fall att hon nog hörde till de presumtiva, eftersom hon nyligen blivit testad utan att bära någon coronasmitta. Ja, jag tror att det är väldigt många som inte har fattat det allvarliga läge vi befinner oss i. Statistiken visar ju att hälften av vår befolkning kommer att tillhöra dessa grupper.

Min rapport i dag på påskafton handlar om de två senaste dagarna. Efter torsdagens furixpumpbehandling hade Ulla-Britt minskat sin kroppsvikt med hela 1,6 kilo och i dag hade hon bara ökat med 4 hg. Dessutom mår Ulla-Britt mycket bättre just nu vilket kan bero på vätskeminskningen. Både fredag och lördag har hon fått hjälp av LAH med att linda det högra benet för att förhindra vätskeläckage. Hon har suttit uppe ovanligt mycket i dag vilket jag tolkar så att hon mår bättre.

I eftermiddag har vi sett ett intressant TV-program i Sveriges television SVT2 om Frikyrkans musik. För övrigt har jag också glatt mig åt de lokala sändningar ifrån Pingstkyrkan här i Motala som sänts via webben. Långfredagens gudstjänst var lysande, med Mattias Sennehed och de fenomenala musiker och sångare som inramade långfredagens budskap.

Vi har fått många hälsningar på telefon och Ulla-Britt har också fått en vacker blombukett ifrån den alltid så omtänksamma och generösa väninnan Linda och hennes familj. Dessutom har vi fått många hälsningar ifrån facebook bland annat digitala bilder och hälsningar ifrån våra barn och barnbarn, både dem som är här i Motala och dem som bor i Viksksjö och Göteborg.

En av våra vänner som kommer ihåg oss på telefon är Conny. Han ringde och hälsade även ifrån sin fru Birgitta. Vi har också fått kort ifrån Annika och Pierre och Ragnar och Yvonne. Alla är så omtänksamma och vill oss så väl. Vi är djupt rörda av tacksamhet för detta. Har jag glömt någon så är det inte meningen.

Conny sa till mig att nu är snart lidandets tid förbi. Han menade att vi är på väg mot Påskdagen då hela kristenheten jublar över Jesu uppståndelse ifrån de döda. Ja det är sant, men det är också sant att vi alla är på väg igenom lidandets värld. där vi hela tiden bärs av en hoppets tanke om det eviga ljus och den underbara härlighet som väntar. Redan här i tiden får vi ofta en försmak utav himlen. Alla dagar är inte mörka dagar, men lidandet hör till och det är medan vi vandrar i tåredalen, som vi gör den rik på källor, skriver psalmisten.

Önskar er en välsignelserik påsk!


Se även NÅGRA BILDER FRÅN VÅR PROMENAD HÄROMDAGEN

12 april 2020. Påskdagen I morse vaknade jag som vanligt klockan 7,00, steg upp, tog hand om gårdagens disk, väckte Ulla-Britt. Viktkurvan fortfarande tillfredsställande med obetydlig uppgång. Jag hjälpte henne med dusch, hårtvätt, insmörjning av benen, påklädning och övriga morgonbestyr. Sedan gjorde jag i ordning vår frukost. Sköterskan från LAH anlände för att hjälpa Ulla-Britt att linda benet. Under vår morgonandakt läste vi påskdagens texter ifrån Lukas evangelium och vi lade dagen i Herrens händer. Påskdagen är för oss en viktig dag då vi får lovprisa Gud för den seger som Jesus vunnit åt oss. Han är sannerligen uppstånden, ja Jesus lever.

Jag ringde till min syster Ingrid i Norrköping, nyss 90 fyllda. Sen såg jag också den fina webbsändningen ifrån Pingstkyrkan Motala. Dagen har sedan fortsatt i ett lugnt tempo. Till lunch rörde jag ihop köttfärs, lök, dijonsenap , salt, peppar ett ägg och kalvfond till några biffar som vi åt med potatismos och kokta morötter. Efter lunch blev det några timmars sömn för min del. Ulla-Britt har vilat en del, men varit vaken också en stor del av dagen, vilket tyder på någon liten förbättring.


Anders A. ringde till oss på eftermiddagen. Roligt att få prata med folk även om vi också trivs ibland med ensamheten. Själv är jag rätt så introspektiv och umgås gärna med mig själv och mina egna tankar, vilket ni nog har märkt. Ulla-Britt ser just nu på Mästarnas mästare i SVT och det börjar närma sig sovdags igen. 


14 april 2020. Under gårdagen hade vi också besök ifrån LAH dels för att linda Ulla-Britts ena ben, men senare också för att installera furixpump, där schemat nu är ändrat, så att den ges på måndagar i stället för tisdagar. Ulla-Britts kroppsvikt hade ökat något litet från söndagen och nu i dag den 14:e efter furixpumpbehandlingen hade den minskat med ett kilo. Vikten är nu nere på en acceptabel nivå, vilket också märks av hennes mående. I dag bestämdes att Ulla-Britt skulle använda långa stödstrumpor även på det ben som tidigare vätskat.

I dag rapporterades att över 1000 personer dött i Sverige efter att ha varit sjuka av Covid 19. Myndigheterna hoppas att kulmen skall vara nådd i slutet av april och i början av maj månad.


17 april 2020. I dag har vi firat vår 55 åriga bröllopsdag. Magnus har hjälpt till med leverans av smörgåstårta, tårta och blommor. Vi är så tacksamma att vi fått leva tillsammans under så lång tid. Vi är också tacksamma för våra barn med sina respektive gemåler och våra barnbarn. Livet är verkligen en gåva.

Det har gått några dagar sedan jag rapporterade. Vill börja med att beskriva det positiva med Ulla-Britts vätskedrivande behandling. Hon har på ganska kort tid gått ner i vikt med nio kilo. De senaste resultaten av provtagningar visar också att hennes övriga värden ligger på accepterad nivå. Allt detta med anledning av den enastående behandling hon får genom LAH.

Nu har man också bestämt att undersökning skall göras på den kosthållning som vi har för att utröna hur den påverkar Ulla-Britts mående.


20 april 2020. Låt mig först berätta om lördagens besök av Susanne och Johan. De hade köpt med färdig mat för att fira vår bröllopsdagsjubileum. Vi satt ute och solen lyste varmt, trots det i övrigt något kyliga vårvädret.

När det gäller den planerade mätningen av kosthållningen, så vill vi nog vänta med den, eftersom det är så mycket just nu. Det tar ju ganska mycket preciserad tid, att göra en detaljerad mätning. Vi har dessutom ingen uppfattning om värdet av en sådan, eftersom vi tycker att vi har en ganska god och balanserad kosthållning. Vi får se hur det blir framöver med den saken.


Ulla-Britts varierande viktkurva, som den senaste tiden varit mycket tillfredsställande beror ju i första hand på den vätskedrivande behandling hon får. Särskilt effektiv är ju den furixpumpsbehandling som hon får två gånger i veckan.


23 april 2020. I dag har det varit sommarvärme här i Motala. Jag har de senaste dagarna arbetat utomhus med vårstädning, lövkrattning och klippning av rosor och andra buskar. Trots värmen, så fryser Ulla-Britt både inom och utomhus. Hon beskriver frusenheten som något som går ända in i benmärgen. Allt beror på att hjärtat inte orkar med att få blodet att cirkulera i hela kroppen, utan endast i begränsade delar omkring hjärtat.

Furixpumpsbehandlingen har fungerat bra som jag tidigare meddelat och målvikten som läkarna tidigare satt har till och med kunnat sänkas ytterligare, utan att Ulla-Britts värden försämrats. Vi har haft kontakt med en dietist på telefon och kommit överens med henne att den planerade kosthållningsundersökningen får vänta tillsvidare.

Under besöket ifrån LAH i dag samtalade vi om hur hon upplever sitt tillstånd just nu. Ett dominerande inslag av frusenhet och trötthet har medverkat till att Ulla-Britt har förlorat mycket av den livsgnista som hon tidigare haft. Hon är mycket skör och känner sig dåligt motiverad för aktiviteter som förut varit en självklar del av hennes vardag.

I dag har vår pastor Linnea Sennehed skickat ett brev till oss medlemmar, där hon informerar om den pågående onlineverksamheten. Vår församling förstår vilken möjlighet det är att använda den teknik som finns för att sända program via internet, men också skicka meddelanden, som upprättar den kontakt som förloras när vi inte längre kan mötas i kyrkan.


26 april 2020 När jag senast skrev var det torsdag. Under måndagar och torsdagar behandlas Ulla-Britt med Furixpump. Vi förväntade att torsdagens behandling skulle ge minskad kroppsvikt som den brukar, men fredagens vikt gick i stället åt det andra hållet av någon anledning.

I går fick vi besök av Magnus och Emmy. Vi satt ute och pratade på behörigt avstånd. Nu är det inte lägre någon hemlighet att lilla Vega kommer att bli storasyster i augusti månad

Ulla-Britt vätskar mycket på sina ben och hon är också mycket frusen. Vi undviker nära kontakt med andra människor på grund av smittorisken i den rådande Coronapandemin. Både Ulla-Britt och jag känner oss mycket trötta. Mitt tålamod sinar ofta och jag känner mig ibland som en sur gnällspik. I dag sov vi efter de vanliga morgonrutinerna inklusive frukost, fram till lunch. På eftermiddagen tog vi en tur med rullstolen i det vackra vårvädret. Vitsipporna lyser som solar i backen. Vid ett tillfälle höll vi på att fastna med rullstolen i en svacka med lutande plan på vägen. Vi fick hjälp av en förbipasserande att komma loss med rullstolen

Trots all trötthet och isolering inser jag med stolthet, att jag har klarat av morgnarna under en och en halv månad, då vi varit utan den vanliga hemtjänsten.


Även om Ulla-Britt kan bli bättre och att sjukvården kan hjälpa henne att må så bra som möjligt, så vet vi att det mänskligt sätt inte finns någon bot för hennes sjukdom. Men vi vet också att vi får räkna med Gud som kan göra långt mer än vad vi kan bedja eller ens tänka. Det tänker vi inte sluta upp med så länge livet varar.


27 april 2020 Jag vill börja min dagsrapport med en rättelse. Jag skrev att vi varit utan hemtjänsten en och en halv månad. Det är inte helt korrekt. Vi har varit utan den sedan den 31 mars. Rätt ska vara rätt utan omedvetna överdrifter.

I dag har Ulla-Britt fått furixpumpsbehandling och andra rutinundersökningar av de trevliga sjuksköterskorna både manliga och kvinnliga ifrån LAH. Det ska bli intressant att se hur resultatet visar sig vid morgondagens vikt. Målet med behandlingen är givetvis inte viktminskningen utan måendet, men vikten har ändå en funktion att fylla när det gäller att bedöma effekten av behandlingen.

Vi har fått prata av oss lite av den frustration vi känner just nu, och vi får mycket empati och goda råd av personalen från LAH.

Jag upplever inte den nytillkomna isoleringen så påfrestande som många andra, kanske på grund av att jag har rätt så många saker att syssla med. Förutom hemsysslorna så flyr jag ibland in till min lilla skrubb, där jag har tillgång till datorer för skilda ändamål. Där skapar jag musik och dessutom kan jag ägna mycket tid åt min släktforskning. Jag bloggar och debatterar på internet. Ibland glömmer jag vad klockan är och kvällslampan lyser ofta till fram emot midnatt. Nu har jag i alla fall sagt godnatt till Ulla-Britt efter de vanliga kvällsrutinerna. Hon får godkänna min jeremiad i morgon innan jag publicerar den med den rapport som där följer.

I dag skulle min bror Roland ha fyllt 83 år, men han hann aldrig med att fira den. Han har lämnat jordelivet för en bättre tillvaro. Det var den 11 mars i år. En del av hans facebooksvänner har troligtvis inte fått kännedom om detta, eftersom flera av dem har gratulerat på hans sida.

28 april 2020. Denna dag tog sin början med att jag väckte min kära Ulla-Britt och hjälpte henne att uträtta de vanliga morgonbestyren; uppstigning, vägning, den personliga hygienen, insmörjning av benen, påsättning av stödstrumpor. Därefter min egen påklädning med mera. Sedan gjorde jag i ordning frukost till oss båda. Efter frukost en halvtimmes disk och därefter en halvtimmes vila. Klockan 11 åt vi ett lätt mellanmål och om knappt en timme ska jag göra i ordning dagens lunch, som i dag består av stekt torskfilé, potatismos och grönsaker.

Morgonens vikt visade att Ulla-Britt minskat 900 g, jämfört med gårdagens.

Anna ringde strax före lunch och vi fick en liten pratstund. På eftermiddagen ringde svägerskan ifrån landet i den nordöstra delen av länet. Uppskattas alltid av både Ulla-Britt och mig.

Nu har vi redan kommit till kvällens redogörelse. Städningen av lägenheten hann inte bli fullständig i dag, men vad gör det. Det kommer väl en morgondag kanske. I eftermiddag har jag läst en del inlägg på internets sociala medier, pratat i telefon med en gammal god bekant ifrån Norrköping och så har jag dammat, dammsugit och våttorkat en del av lägenheten, lagat kvällsmål, ägg och bacon och nu väntar snart godnattstunden, men först skall jag hjälpa Ulla-Britt att ta av stödstrumporna och smörja benen. Vart tar tiden vägen?


"Må din väg gå dig till mötes och må vinden vara din vän. Och må solen värma din kind, och må regnet vattna själens jord. Och tills vi möts igen, må Gud hålla, hålla dig i sin hand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar