Twingly statistik

onsdag 1 januari 2020

Ulla-Britts hjärtsvikt del 6

DEL 1
DEL 2
DEL 3
DEL 4
DEL 5
DEL 6
DEL 7
DEL 8
DEL 9
DEL 10
DEL 11
DEL 12
1 januari 2020. Läget är just nu oförändrat, men den kraftiga hudrodnaden på höger ben har inte försvunnit trots att Ulla-Britt fortfarande tar antibiotika. Ulla-Britt är trött och sover mycket. I går tog vi elrullstolen till affären i det vackra vädret. Vi vakade inte in nyåret, utan unnade oss möjligheten att sova gott. I morse fick vi lite mer kontakt med en syrisk man som arbetar i hemtjänsten. Han har kommit till vårt land helt ensam ifrån det krigsdrabbade Syrien. Nu finns han med i våra förböner. Vi önskar er alla ETT GOTT NYTT ÅR 2020!


2 januari 2020. I dag var jag på synundersökning hos optiker. Den dimsyn jag tidigare haft vid flera tillfällen den sista tiden fanns inte kvar vid undersökningen, men när optikern hade undersökt mig syntes en tydlig förändring på vänster öga, jämfört med undersökningen i juni år 2019. Denna förändring kan möjligen bero på ökad grå starr, men inte så mycket att operation skulle vara nödvändig just nu.


Vid eftermiddagens besök ifrån LAH meddelades att Ulla-Britt skulle bli mera försiktig med sin kroppsviktsökning i relation till vad hon äter. Tidigare har vi fått höra att det är mindre viktigt att lägga fokus på detta. Möjligen beroende på att det resterande livet får ha så mycket livskvalitet som möjligt. Det viktigaste är att hon måste vara försiktig med intag av vätska. Den ökade kroppsvikten beror i första hand på att hjärtat inte orkar med.


10 januari 2020. Ulla-Britt fick redogöra för den senaste veckan vid besöket ifrån LAH. Kroppsvikten har inte förändrats nämnvärt. Hon tycker själv att hon hela tiden blir tröttare och en del nätter uteblir sömnen. Kroppssvullnaden är besvärande och hon har ofta svårt med andningen. Ulla-Britt samtalade med sköterskan om den frustration hon upplever vid sin begränsade frihet där hon hela tiden är beroende av andra.

Vi har varit på besök vid Universitetssjukhuset i Linköping där vi fått byta till en ny CPAP, eftersom den förra haft en del defekter.

Några anteckningar ifrån min (Rolfs) journal från Mina vårdkontakter med anledning av mitt besök den 30 december:

Hjärtinfarkt 2008 med PCI mot LAD. Opererad i vänster karotis på grund av signifikant stenos. Bältros höger tinning. Prostatacancer. Tidigare flera TIA-attacker.
Dimsyn som kommer och går sedan flera veckor tillbaka. Har även haft en tryckande känsla över vänster tinning. Har känt yrsel och beskriver ostadighet vid uppresning som funnits sedan länge. Haft flertalet TIA-attacker tidigare och då även haft dimsyn som hållt i sig i några minuter och sedan spontant försvunnit, nu flera år sedan.
Beskriver en hemsituation med sjuk fru som han får ta hand om mycket. Således inte velat söka för sina egna besvär. Står sedan innan på Escitalopram och har haft flertalet episoder av ångest- och depressionstillstånd tidigare.
Äter allsidig kost, nykterist sedan många år tillbaka. Icke rökare, brukar inga droger.

Gör en DT huvud som visar centimeterstort område vänster lillhjärnshemisfär som vid gammal infarkt. Ultraljud halskärl utan signifikant stenos.

Således enligt bedömning doktor Bergmark Hallén samt i samråd med doktor Freland inte sannolikt med ny TIA eller stroke. Låg sannolikhet för temporalisarterit. Oklart vad patientens dimsynthet står för, även en tryckande känsla över huvudet sedan flera veckor tillbaka. Remiss till vårdcentral för vidare uppföljning.
16 januari 2020 Lägger ut en bild på Ulla-Britts ben. Så har det sett ut ganska länge. Bilden togs i går den 15 januari.

20 januari 2020. Eftermiddagens promenad till ICA Maxi.

26 januari 2020. I går lördag eftermiddag firade vi två av våra födelsedagsbarn. Vega 5 och Susanne 54. Susanne hade bakat en laktosfri tårta och Ulla-Britt hade förberett en fruktsallad. Alla tyckte att Ulla-Britt var ovanligt kry och hon gjorde nog även sitt bästa för att bjuda på sig själv. På kvällen märkte jag att hon hade det jobbigt med andningen och även under natten. På morgonen hade hon ökat mer än vanligt och var ordentligt uppsvälld. Det tyckte även kvinnan från Hemtjänsten. Jag kontaktade LAH och de lovade att komma ut på förmiddagen för att bedöma situationen. Vid det första besöket bedömdes att Ulla-Britt skulle få en så kallad furixpump installerad så att läkemedlet får göra verkan subkutant under huden. Vid det andra besöket gjordes detta ingrepp av en sjuksköterska. Målet är att minska kroppssvullnaden. Hon får ha den första etappen fram till i kväll och i början av nästa vecka i flera omgångar

27 januari 2020. Jag har tidigare skrivit om fördelarna med att Ulla-Britt är ansluten till LAH. Det innebär att hon får professionell sjukvård i hemmet utan att behöva bli inlagd på sjukhus. I dag har en sjuksköterska varit här och hjälpt oss med den andra etappen av den subkutanta furixbehandlingen. Ulla-Britt har minskat 2 kilo efter den första etappen.


28 januari 2020.

"Varje liten morgon ger han mod att vara vaken Varje liten afton ger han ro att somna in Hela långa dagen ger han kraft att klara av den Därför att han älskar dig och kallar dig för sin

När din vardag blir för pressad När problemen hopar sig Vet att Gud blir aldrig stressad Han har alltid tid för dig

Varje liten morgon ger han mod att vara vaken Varje liten afton ger han ro att somna in Hela långa dagen ger han kraft att klara av den Därför att han älskar dig och kallar dig för sin" (Kan det vara Ingemar Olsson som skrivit texten? Sången finns inspelad på grammofonskiva med Evie Thornqvist-Karlsson.)

Så tacksam för varje dag vi får leva tillsammans. Klockan är nu strax efter 17,00. Efter lunchen har vi varit ute och handlat. Det har gått bra. Ulla-Britt blir trött naturligtvis. Just nu hör jag hennes andetag när hon sover. Vänner har vi som tänker på oss. En av dem är Linda. Hon skickade en vacker blombukett till Ulla-Britt i dag genom blomsterbud. Hon håller regelbundet kontakt med oss på telefon. Ing-Britt en av våra vänner i Pingstkyrkan ringde också och hälsade till Ulla-Britt. Vi hade besök vid lunchtid från LAH och de satte in en ny furixbehandling. Den hjälper till att få henne att må bättre då vätsketrycket lättar.

Ulla-Britt har fått gåvan att orka leva och känna lust till livet. En av läkarna har sagt att hon lever på sin reservkraft. Det kanske beror på att "han ger kraft att klara av den." Ja, så är det förvisso.


31 januari 2020 I skrivande stund inväntas Magnus, som lovat ta med Ulla-Britt på en tur till affären. Vi har haft rutinmässigt fredagsbesök av två sköterskor från LAH i eftermiddag. I onsdags eftermiddag fick vi besök av Linnea S. församlingens pastor. Vi är så tacksamma för henne och hennes familj. De har en betydelsefull uppgift i vår stad och vår församling. Ulla-Britts hälsotillstånd är efter omständigheterna ganska bra. Hon har en del problem med sömnsvårigheter och oregelbunden dygnsrytm.
DEL 1
DEL 2
DEL 3
DEL 4
DEL 5
DEL 6
DEL 7
DEL 8
DEL 9
DEL 10
DEL 11
DEL 12


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar