Twingly statistik

onsdag 29 januari 2020

Är detta ett budskap från Gud?


"Detta budskap är viktigt. Om någon profeterar något annat så är det inte från Gud! "

Kan man vara så tvärsäker på att något är från Gud? Har vi rättighet att säga eller skriva: "Så säger Herren?" Det är detta som kallas att profetera. Paulus skriver om detta i 1.Kor 14:31:

"Alla har ni möjlighet att profetera, en i sänder, så att alla får lära sig något och alla får uppmuntran"

I samma kapitel uppmanar Paulus alla att söka vinna profetians gåva. Det är alltså denna gåva som är verksam i församlingen när någon använder sig av orden: "Så säger Herren!"

Paulus skriver också i detta kapitel om vikten av att låta allt ske värdigt och med ordning. Den som tror sig vara en profet skall veta om det han säger är ifrån Gud eller inte. Hur kan detta vara möjligt kanske du frågar? Kan någon med fullkomlig visshet hävda att något är eller inte är ifrån Gud?

För att veta svaret måste vi ta reda på vad Bibeln säger om detta.

Så här står det i Hebreerbrevets första kapitel. Kapitlet har rubriken Guds ord vid tidens slut. Det handlar om hur Gud talar till oss i vår tid och på vilket sätt det sker.

"Många gånger och på många sätt talade Gud i forna tider till våra fäder genom profeterna, men nu vid denna tidens slut har han talat till oss genom sin son,"

I gamla förbundets tid talade Gud genom profetgestalter, sådana vi läser om i gamla testamentet i Bibeln. I vår tid står det att han har talat till oss genom sin son.

Vi skall inte lägga till eller ta bort någonting ifrån det som Gud redan har talat till oss om genom sin son, men när vi profeterar i vår tid så sker det med de ord som en gång redan är uttalade av Gud.

Guds ord är det profetiska ordets måttstock. Om någon profeterar sina egna ord eller sina egna utsagor och de inte överensstämmer med Guds ord, så kan vi med frimodighet säga att detta är inte ifrån Gud.

När Gud talar i vår tid så säger han inte något som inte stämmer med det han en gång har talat genom sin son. Därför uppmanas vi i Bibeln att pröva profetiskt tal. Vi uppmanas också att pröva syftet med det profetiska talet. Allt skall syfta till att bygga upp och vara till uppmuntran skriver Paulus i det ovan citerade kapitlet. När Gud talar i vårt tid genom sin son så sker det genom Kristi kropp där Jesus är huvudet. Gud talar fortfarande och använder sin församling som sitt utvalda redskap. Han fördelar de andliga nådegåvorna till församlingen så också profetians gåva för att de skall bygga upp Kristi kropp fram till dagen för hans ankomst.


1 kommentar:

  1. Jag har ALDRIG skrivit att man inte får pröva ett budskap som någon framför,så som jag blivit beskylld för att ha gjort, antingen man påstår att budskapet är profetiskt eller inte. TVÄRTOM: Jag anser att vi måste både pröva och ifrågasätta. Däremot har jag skrivit så här:"Detta budskap är viktigt. Om någon profeterar något annat så är det inte från Gud!

    Vilket budskap? Jo naturligtvis Bibelns budskap, så som det uttryckes i Micael Grenholm s text: "Kyrkan är Guds egendomsfolk." " BIBELN ÄR MÅTTSTOCKEN FÖR ALLA PROFETISKA BUDSKAP Om ett budskap som säger sig vara profetiskt inte har stöd i Bibeln så kan vi frimodigt säga: "SÅ HAR INTE GUD SAGT!"

    SvaraRadera