Twingly statistik

lördag 30 maj 2020

Brev till Socialstyrelsen och annat.


29 maj 2020 Vi har skrivit till Socialstyrelsen och fått bekräftat att vi inte kan ställa kravet att vara helt skyddade, trots att vi är isolerade på grund av smittorisken. Det är sjukvårdspersonalen som i första hand skall vara skyddsutrustade. Detta måste vi givetvis acceptera. Här är min brevväxling med Socialstyrelsen:

Till Socialstyrelsen

Vi har blivit coronatestade på grund av att jag vårdar min sjuka maka och har kontakt utifrån, genom Hemtjänsten och LAH i Motala. (Se nedanstående information)
Min fråga till er gäller om vi när vi nu inte har någon smitta, har rättighet att begära att personal som kommer till oss skall vara utrustade med munskydd och visir.
Vi hade begärt att få ett läkarbesök i morgon onsdag den 25 maj, men ville då att personalen som kommer skall vara utrustade enligt vår önskan. Då man ifrån LAH menar sig ha andra rutiner, som styrs av era riktlinjer vill jag veta huruvida det är möjligt för mig att ställa sådana anspråk. Jag har tillsvidare ställt in besöket i morgon.
Hemtjänsten i Motala har meddelat att de kommer att respektera vår önskan.
Både min fru och jag tillhör extremt hotade riskgrupper, speciellt min fru som är ansluten till LAH. Hon lider av en allvarlig och grav hjärtsvikt och är extremt beroende av mig som anhörig.
Hoppas att ni har möjlighet att ge mig ett tillfredsställande svar så fort som möjligt.
Personnumret till min fru är 19430512..... Ulla-Britt Ericson
Motala den 26 maj 2020
19420108.... Rolf Ericson
Svar från Socialstyrelsen:

Hej Rolf,
Tack för ditt mejl till oss. Vi förstår att ni har en svår situation i den rådande situationen.
Socialstyrelsen kan informera om aktuell kunskap och redogöra för bestämmelser i gällande författningar (lagar, förordningar och föreskrifter) men inte ta ställning till hur de ska tillämpas i enskilda fall. Vi kan alltså tyvärr inte svara på den konkreta frågan du har, mer än att hänvisa till att sjukvården har ett ansvar att arbeta på ett sätt som minimerar risken för smittspridning och använda rätt nivå av skydd både utifrån vårdhygiensynpunkt och för att skydda arbetstagare. Vad som är rätt nivå av skydd är dock en bedömning som görs i verksamheten.
Reglerna om basal hygien är viktiga att följa som en grund för att förhindra smittspridning och handlar om att skydda patienten från att smittas. Ibland kan det behövas mer skydd utifrån vårdhygiensynpunkt, utöver vad som framgår av föreskrifterna om basal hygien.
Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att användning av visir eller munskydd på personalen kan övervägas som en extra åtgärd för att försöka minska risken att personal smittar brukare och patienter under förutsättning att verksamhetens kvalitetsarbete betonar att det är de övriga åtgärderna som är de grundläggande och viktigaste.
Detta står i Folkhälsomyndighetens publikation Åtgärder för att minska smittspridning av covid-19 från personal till äldre brukare och patienter (se s. 8-9): https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/374af5c7b8294ed8ad5348eefc717f09/atgarder-minska-risken-smittspridning-covid-19-personal-aldre-patienter-brukare.pdf 
Skyddsutrustning handlar istället om att skydda arbetstagaren. Den information Socialstyrelsen har om skyddsutrustning baseras på Arbetsmiljöverkets och Folkhälsomyndighetens bedömningar.

Vi kan egentligen inte svara på vad som exakt är rätt utrustning i en viss situation.
Detta då det är arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagaren har på sig rätt personlig skyddsutrustning för sin egen säkerhet. Vid all vård- och omsorgsnära kontakt ska en riskbaserad och adekvat användning av personlig skyddsutrustning användas i tillägg till de basala hygienrutinerna. Det finns olika typer av skyddsutrustning. Vid skydd mot misstänkt eller konstaterad smitta kan det exempelvis handla om skyddsglasögon, visir, skyddsrock, munskydd och andningsskydd. Skyddsåtgärder, som den personliga skyddsutrustningen, ska utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation. Därför kan valet av skyddsutrustning skilja sig åt, beroende på hur arbetssituationen ser ut (t.ex. beroende på vad hemtjänsten eller läkaren ska hjälpa till med).
Regler om personlig skyddsutrustning finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:3) användning av personlig skyddsutrustning, läs mer här om hur man går tillväga för att välja rätt utrustning: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/personlig-skyddsutrustning/forebyggande-att-valja-skyddsutrustning/?hl=skyddsglas%C3%B6gon
Aktuell information om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning vid covid-19: https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/r/rekommendationer-for-handlaggning/?pub=70196



Denna e-post kan inte besvaras.Önskar du att komma i kontakt med oss skriver du till socialstyrelsen@socialstyrelsen.se.
Med vänliga hälsningar
Unni Björklund
********************************************************************************
Nya direktiv om mediciner se ur denna journal:
2020-05-28 (Journalanteckning från mina vårdkontakter är borttagen och ersatt med följande text:
"28 maj 2020. Ulla-Britt har fått pröva en ny medicin Imdur 30 mg att tas till natten. Den kommer senare att höjas men med varsamhet eftersom den påverkar blodtrycket, vilket i sin tur ökar yrseln."
Vi har haft besök och värdefullt samtal av kurator ifrån LAH och kommer att få träffa henne igen under nästa vecka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar