Twingly statistik

torsdag 11 juni 2009

Hur blir man vän med fienden?

Somliga anser nog frågan vara något naiv. Fienden övervinner man bara genom genom att tala maktspråk. Jesus påminner i sin bergspredikan om de ord som tidigare hade varit en lag genom att säga: ”Ni har hört att det blev sagt: ”Öga för öga och tand för tand, men jag säger er, värj er inte mot det onda”” Jesus ville lära oss hur fel det är när hämnd och makt begär får styra oss. Han visar i stället på en annan väg. ”There must be another way” sjungs av Noa och Mira Awad I årets Israeliska bidrag till Eurovision song contest Noa är judinna. Mira palestinska. I versen sjunger de: ”And when I cry I cry for both of us my pain has no name . and when I cry I cry to the merciless sky and say…” Detta är folkets röst. Det palestinska och det israeliska folkets, som ger uttryck för sitt hopp om en förändring till fred mellan folken

Så här skriver Nisse Andreasson i sitt senaste nyhetsbrev: ” Barack Obamas linjetal i Kairo kommer att bli historiskt. Hans position som högt ansedd ledare för världens enda supermakt gör att många människor är beredda att lyssna till honom. Många av dem kommer att fästa stort hopp vid att hans löfte om förändring skall ge fredens krafter ett övertag gentemot dem som med dunkla motiv vill upprustning, misstro och hat mellan världens folk. I bästa fall kan en verklig sinnesändring bland majoriteten av israelerna bli en följd av att deras hittillsvarande ledare visar sig stå tomhänta när inte storebror USA längre uppmuntrar deras ogudaktiga politik”
Man kan tycka att det ställs omänskligt stora förhoppningar på Obama. Han är ju bara en vanlig människa. En sak är helt säker. Han har redan visat världen vad han vill åstadkomma. Det är inte med våld och förnedring som man skapar fred i världen. Vägen heter icke våld. När man äntligen har inlett en sådan hållning i USA kan man bara hoppas att den ska få många efterföljare

Om man är kristen kan det inte finnas någon annan väg än denna för att åstadkomma fred och samförstånd.. Jag citerar Romarbrevets 12:e kapitel: ”Håll fred med alla människor, så långt det är möjligt och kommer an på er. Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men är din fiende hungrig, ge honom att äta, är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.”

THERE MUST BE ANOTHER WAY LÄNK TILL SVT

Länk till Bo Forsberg blogg

LÄNK TILL DAGENARTIKEL I ÄMNET

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dej, pastorn. De kristna palestinierna i Nasaret välkomnar hans tal citat ""It is undeniable that the Palestinian people- Muslim and Christians- have suffered in pursuit of a homeland. For more than sixty years they have endured the pain of dislocation, Many wait in refugee camps in the West Bank, Gaza and neighboring lands of a life of peace and security that they have never been able to lead. They endure the daily humiliations- large and small that come with occupation. So let there be no doubt: the situation of the Palestinian people is intolerable."
  se lank här

  SvaraRadera
 2. Visst är det intressant att de som enhälligt kritiserat Obamas tal i Kairo är Usama-Bin-laden, Kristna sionister och extrema bosättare.

  Extremister i alla traditioner förenen eder eller......

  http://boforsberg.blogspot.com/2009/06/israeliska-bosattare-al-qaida-och.html

  SvaraRadera
 3. De som enhälligt har kritiserat Obamas tal är: al-Quadia, Hezbollah, extrema Isareliska bosättare, Sverigedemokraterna och Kristna Sionister.

  Man undrar om det finns nån slags hemlig allians för stollar och extremister inom alla kulturer. De kan tydligen bara samarbeta om att hata.

  Kommenterade även detta på vår blogg:
  http://boforsberg.blogspot.com/2009/06/israeliska-bosattare-al-qaida-och.html

  SvaraRadera
 4. Tack Egon och Joachim för ovanstående kommentarer. Det är tydligen på det sättet att hat, villfarelse och extrem fundamentalism styr människors sinnen. Den som står får se till att han inte faller. Striden börjar i det illfundiga människohjärtat. Om vi skall åstadkomma fred får vi börja i vårt närområde.
  Fortsätt gärna kommentarer på min blogg. Det är mycket intressant att få era länkar till Diakonia och andra. Ni får gärna berätta för mig hur jag bäst för ut mitt budskap.

  SvaraRadera