Twingly statistik

onsdag 28 juli 2010

Teologisk diskussion i Mellanösternkonflikten?

För en tid sedan uppmärksammade jag en artikel i tidningen Dagen som efterlyste nödvändiga samtal om den kristna tron. Den som skrev detta menade att kristenheten är uppdelad i två läger. I dag läser jag den goda nyheten i Dagen att en palestinier blir ledare för världens lutheraner. Också i den artikeln läser jag om en liknande uppdelning bland lutheraner och evangelikaler. Där finns det två läger, där det ena ger ett helhjärtat stöd för Israel, medan det andra lägret ställer sig på palestiniernas sida.

Den nye ledaren som blivit vald till ordförande i Lutherska världsförbundet är biskop MunibYounan från Jordanien. Han får genast elaka omdömen av sådana som ensidigt fördömer dem som stöder palestinier.

Munib Younan menar att vägen framåt inte går via att man är emot ena sidan i konflikten. Ett ensidigt stöd för oss inte framåt. Fokus måste vara rättvisa, sanning och gemenskap, säger han.

Må han lyckas i sin vilja att söka samförståndslösningar i en konflikt som är så infekterad.

Artikeln kan du läsa här
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=220288


Läs här om detta i Dessa mina minsta bröder

1 kommentar:

  1. Märklig redaktionell policy

    Det är alltmera uppenbart att tidningen Dagen sviker sitt ekumeniska uppdrag på mer än ett sätt. Den politiska agenda som tycks ligga bakom denna kampanj bådar inte gott. Det krävs civilkurage nog att reagera offentligt när tidingen systematiskt på nyhetsplats ger likvärdigt utrymme åt extrema högerkristna röster som man ger dem som verkar för fred och försoning i likhet med biskp Munib Younan. Tidningen Dagens redaktion bör ägna sig åt djup självrannsakan innan man allmänt dömer ut den som partisk för de högerextrema.

    Nils Andreasson

    SvaraRadera