Twingly statistik

tisdag 22 juli 2014

Israel liksom Hamas måste stoppa våld och hämndspiralen

Båda sidor anser att de måste försvara sig, men det finns inget försvar för våld och hämnd. Läs här en dagsaktuell debattartikel i Dagen:

Israel håller en rasistisk kurs
Om Israels regering vill ha fred så måste den förändras. Den måste tro på kraften i en fred som baseras på rättvisa och jämlikhet. I en tid som denna krävs det att de israeliska ledarna visar mod och:
inser att våld bara föder våld och att desperation kan föda desperata åtgärder. Israel, liksom Hamas, måste därför stoppa våld– och hämndspiralen.
åtgärdar orsakerna till problemen: de rasistiska lagarna, militärockupationen och de illegala bosättningarna.
stoppar all form av kollektiv bestraffning, godtyckligt dödande och utomrättsliga avrättningar, och i stället upprätta rättsäkerheten. Det är orättfärdigt att straffa oskyldiga för handlingar som andra genomfört.
arbetar med Förenta nationerna och den palestinska myndigheten för att lösa konflikten, och detta måste ske med utgångspunkt i internationell rätt för att kunna garantera fred och säkerhet för både Israel och Palestina  Läs artikeln i sin helhet

Om det är så att världens mäktigaste nationer har bidragit till att skapa denna konflikt, så måste de nu bistå med att lösa den.

Läs även denna länk! Dess rubrik är "Fred och rättvisa"

Läs vad Katolsk vision skriver

I tidningen Världen i dag försvarar man ensidigt det Israel gör. Det finns ingen möjlighet att kommentera på deras sidor och det är med mycket stor motvilja jag hänvisar till 
Tommy Dahlmans smaklösa artikel här "Teologer som slirar på frågan om Israel." Hur kan han skriva på det viset när verkligheten ser ut som den gör?

2 kommentarer:

 1. Hur ser verkligheten ut? Inte bara Tommy ser annorlunda på situationen. En grek ortodox ledare uppmanar kristna i Israel att ge IDF sin support.


  On Monday, The Jewish Press reported on Father Gabriel Nadaf, a leader in Israel's Greek-Orthodox Church, who wrote a letter to various ambassadors stationed in Israel asking they support the IDF during Operation Protective Edge and unite against terrorists to "safeguard the Holy Land."
  "Edmond Burke, the 18th century Irish philosopher and political theorist, said, ‘The only thing necessary for evil to win is for good men to do nothing.’ Therefore, we are all brothers in the face of evil, with no regard to religion, race, and faith. The outcry about the atrocities we are crying out together. As the spiritual father of the Israeli Christians Forum, who encourages the recruitment of Israel Christians to the IDF and full integration of Christians into the Israeli society, I would like to turn to you with a plea to support and back Israel, our Holy land, and its defense forces. The country is under fire and our soldiers are fighting against terrorist organizations, whose sole purpose and goal is to destroy the State of Israel."
  EL

  SvaraRadera
 2. Du menar alltså att det är vår uppgift att stödja Staten Israels försvarsmakt. Nej jag har svårt att tro att våld och hämnd är lösningen. Världens ledare, inte vi, har en svår uppgift. Det onda kommer att vinna om de inte gör något. Det måste ske förhandlingsvägen, där båda parter enas med ömsesidiga villkor, inte bara på den ena partens bekostnad. Att be till Gud om en fredlig lösning är inte att vara passiv. Att ensidigt stödja bara den ena parten har jag svårt att förstå.

  SvaraRadera