Den som läst mina inlägg i frågorna omkring det senaste
kriget som drabbat civilbefolkningen i Gaza och även de oskyldiga människor som
dött i Israel, vet att jag inte kan försvara varken Hamas eller Israel. En del
menar att min hållning är politiskt korrekt och att man inte får ha en annan
åsikt. Så är det givetvis inte, men min kristna tro tvingar mig att protestera
mot våld, förtryck, högerextrem och sionistisk propaganda
För att du ska veta vad jag tidigare har skrivit om detta
kan du läsa mina följande blogginlägg:
Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia skrev tidigare
att ”allt mänskligt liv är heligt, israeliska liv, såväl som palestinska,
judiska såväl som muslimska, muslimska såväl som kristna. För dem som har ögon
att se med så är dödande och övergrepp meningslöst.”
Pastorerna Sten Gunnar Hedin och Stanley Sjöberg kritiserade
Diakonia bland annat för att de inte fördömde Hamas.
Nu svarar Bo Forsberg och Naim Ateek, präst och ledare för
Sabeel. i Dagen:
Det är ändå intressant att varken Sten-Gunnar Hedin eller Stanley Sjöberg någonsin själva tagit ställning mot Hamas. Eller försökt att stötta den demokratiska oppositionen i Gaza som vågar står upp mot Hamas.
SvaraRaderaInte har de väl heller såvitt jag vet ställt upp för att hjälpa civilbefolkningen i Gaza på det sätt som Diakonia gör Det kan ju inte ligga i Diakonias intresse att fördöma någon. En annan sak är ju att ta avstånd från våldet och den maktdemonstration som pågår, där den militärt starkare parten skördar mest dödsoffer,
SvaraRaderaDu har i princip rätt eftersom det viktiga inom speciellt det projekt vi drivit i många år kring internationell rätt är att dokumentera, rapportera och analysera. Vi vet att om exempelvis våra regelbundna rapporter om övergrepp är oklanderligt utformade och neutrala så är de mycket mer effektiva än partsinlagor. Efter många år så har vi nått positionen där våra rapporter nu är standard för både FN, media och diplomater. Det är dessutom tragokomiskt att Israel irriterad att vi kritiserar Hamas och omvänt, båda sidor vill verkligen kunna stämpla alla sina kritiker som ensidiga. Däremot gör vi då och då fördömanden, exempelvis när man (sannolikt Hamasrelaterade personer) hotar, misshandlar eller försökt mörda våra kollegor i Gaza etc....
SvaraRaderaTack Joakim för den upplysningen. Som jag förstår att tolka den, så förändrar den inte mitt stora förtroende för Diakonia. Den position ni har nått får inte förstöras av den omdömeslösa kritik som ni blivit utsatta för.Om ni då och då gör fördömanden som du beskriver, så sker det ju på ert eget initiativ och inte genom provokation från andra.Ni kan inte klandras för att vara ensidiga i er kritik.
SvaraRaderaOm man vill vara elak så skulle man kunna säga att vissa menar att vi borde ha fördömt judarna lika mycket som nazisterna för att de någon enstaka gång, som i Polen, när de utrotningshotade judarna försökte försvara sig med vapen och dödade några nazister.
SvaraRaderaIngen, och absolut inte judarna i Israel idag vill ha våld, ännu mindre dödande. Men de är ju tvingade, ständigt utsatta för raketbeskjutningar etc. Och de är rädda.
Det finns inget som visar att Hamas skulle bli "snälla" och sluta kräva att Israel skall förintas om Israel slutar försvara sig. De bryter avtal på avtal.
Nej det finns ingen av parterna som vill bli snälla. Det är våld och hämd som gäller. Hamas är en terrororganisation och det finns en demokratisk opposition i Gaza som vågar protestera mot Hamas raketbeskjutningar. I stället för att försvara de båda parternas oförsonliga krigshandlingar borde vi protestera. Jag försvarar varken Hamas eller Israel, men jag är vänskapligt sinnad till människorna på båda sidor. De är oskyldiga till våldet.
SvaraRaderaRolf Bertil Ericson
SvaraRaderaSer att du och Lennart har olika åsikter.
Skulle vara intressant att veta mer om denna sk demokratiska opposition mot Hamas i Gaza?
Jag återkommer snart med svar till Eva Lande
SvaraRaderaJa det stämmer nog Eva. Jag kan inte se det som händer så ensidigt som Lennart Jacobsson gör. Du frågar om den demokratiska oppositionen i Gaza. Här skickar jag en länk till en artikel i tidningen Dagen. I slutet av artikeln kan du läsa om det samarbete som Diakonia har med de kristna kyrkorna i Gaza.
SvaraRaderaHär ärr länken:
http://www.dagen.se/opinion/debatt/vi-varnar-civilbefolkningen/
Rolf Bertil Ericson
SvaraRaderaTackar men jag hade redan läst artikeln. Ser ingenstans om någon demokratisk oppositon i Gaza.
Däremot börjar man höra svagt missnöjda röster mot Hamasterroristerna. Att stoppa Hamas i samma säck som israel låter lite förenklat när vi vet vad de har gjort mot sin egen
befolkning och vad deras program går ut på. Enda lösningen till fred vore en demilitarisering of Hamas. Jag tar dock inte mina drömmar för verklighet.
Jag håller inte med dig om att jag stoppar Israel i samma säck som Hamas. Inte heller att det är svagt höjda röster mot terrorismen som Hamas bedriver. Det är starka röster enligt de källor jag läst. Du har inte gjort mig övertygad om att Israel är oskyldiga till de människoliv som gått till spillo i Gaza. Beträffande den demokratiska oppositionen i Gaza så vill jag forska lite mer och lovar återkomma. Om en demilitarisering av Hamas måste kosta så mycket krig och förstörelse är jag inte säker på att det är lösningen till fred. Jag vill betona att lika lite som jag kan försvara någondera av parterna, lika mycket känner jag medlidande med dem som drabbas på vilken sida de än må stå. Det måste finnas en väg till fred utan våld, men vem är det som är villig att gå den vägen.
SvaraRaderaRolf Bertil Ericson
SvaraRaderaJag menade i Gaza där det är riskfyllt att kritisera Hamas. Utanför Vita Huset är det helt fritt och vi har just sett Kurder tillsammans med Israel sympatisörer demonstrera med kurdiska och israeliska flaggor:-)
Om ett land blir anfallet och försvarar sig så är det svårt att undvika civila. Israel har gjort allt de kunnat i det fallet. Annars skulle siffrorna varit
betydligt högre. Nej, jag vet att det är lönlöst att försöka övertala någon som redan är övertygad:-)Men alla rapporter är inte in ännu och tills de är får vi ta medierna med en stor nypa salt, i synnerhet den här gången då de baserar sig på Hammas propagandan.
Du verkar vara välinformerad.Hur kan du vara så säker som du ger uttryck för? Varifrån hämtar du det du tror på? Du menar att vi får ta medierna med en stor nypa salt. Javisst det kan du ha rätt i, men medierna ger ju inte heller en entydig bild. Det förekommer propaganda i båda lägren. Båda sidorna anser nog att de försvarar sig. Du har höga tankar om mig eftersom du tror att det är lönlöst att påverka mig. Du gör i alla fall tappra försök och det anser jag att du gör rätt i. Av humanitära skäl och inte av några religiösa försvarar jag inte någon av de stridande parterna. Tack till dig Eva Lande för att du sansat och klokt meddelar dina tankar till mig. Välkommen åter!!
SvaraRaderaHej Rolf, du undrade lite om Hamas politiska ställning och opposition i Gaza. Sorry för sent svar från mig.
SvaraRaderaDetta blir extremt koncentrerat, fråga igen om nåt verkar oklart.
Först 2 grundläggande,
1. Många missuppfattar (exempelvis StenGunnar Hedin) Hamas styre i Gaza som folkvalt. Det är inte korrekt, Hamas vann visserligen senaste parlamentsvalen i Palestina men man formade ingen regering som erkändes. Hamas tog istället makten i Gaza med vål vilket leder till att de är en icke legal regim. Däremot är det viktigt att utifrån den makt de har kunna hålla dem ansvariga frö bott som de begår. I offficiella Diakonia dokuemnet eller olika MR organisationers rapporter från Gaza så benämns de deFacto-regim. Det betyder att vi och även andra MR organisationer etc.. inte erkänner deras styre. Men noterar att så länge de "DeFacto" har makten kommer vi anklaga dem för de brott mot MR och Folkrätt som begås på områden de har kontroll över.
2. När man talar om Hamas "stora" vinst i valet missar man ofta att Palestina liksom exempelvis UK inte har proportionertligt valsystem, utan krets-system. Då vinner största parti en krest och sen räknas de samman. Det innebär att Hamas och Hamas sympatisörer ofta överdriver deras legetimitet. Hamas vann visseligen de flesta kretsar, men ofta med rätt liten majoritet. I Gaza menade de flesta att Hamas inte skulle klara ett nytt val, men naturligtvivis växer deras popularitet när Isarel attackerar.
Oppositionen i Gaza: (OBS !! som jag sa detta är extremt koncentrerat och lite slarvigt sammafattat. naturligtvis finns det exempelvis inte vattentäta skott mellan de grupper jag anger. Men jag försökte ställa upp svaret få din fråga lite systematiskt)
1. det finns en ickedemokratisk, radikal och militant opposition från grupper till Höger om Hamas. Dessa är ett stort problem. Under 2013 uppger exempelvis Israeliska källor att Hamas inte sköt en enda av de 52 raketer som avlossades utan att Hamas försökte stoppa de radikala grupper som sköt. Svårt att bevisa exakt, men även våra uppgifter tyder på att Hamas stoppade andra som försökte skjuta och i flera av de fall man kunde veta vilka som sköt så var det inte Hamas.
2. PLO, Hamas massakerade PLO anhängare när man tog makten i Gaza. Det torliga är att ju mer Hamas sjölva blkivit korrumperade och maktfullkomliga så har PLO återigen fler anhängare än Hamas om det skulle bli val. Men som sagt, Hamas vann stort på att Isarel torpederade de USA ledda fredsföhandlingarna då Hamas just vill visa att Abba´s har fel om att man kan uppnå fred genom förhandlingar. Många PLO anhängare anser att Isarel ständigt gynnar Hamas politiskt.
forts i nästa kommentar......
forts från tidigare.....
SvaraRadera3. Den kommersiella sektorn. Gaza hade/har ett aktivt palestinskt näringsliv. De flesta företagarna är utbildade i väst och sekulära/liberala. Under blockaden har många vanliga företagare i princip gått under och tvingats sälja företag och tillgångar till Hamas-politruker som fått del av de enorma pengar som Hamas tjänat på blockaden. Men den kommersiella sektorn i Gaza är fortfarande huvudsakligen anti-hamas och en stark politiskt kraft (vilket är en förklaring till att Hamas försöker ta över så mycket de kan, men deras anhängare är sällan duktiga affärsmän så de kör mest företagen de tar över i botten). Så i den mån livet i gaza återgår till normalt nån gång så finns näringslivet kvar som en kraft som vill ha ett sekulärare och mer demokratiskt samhälle.
4. politisk opposition. det är svårt utmana Hamas politiskt. Just nu när de har sån kontroll råkar utmanare lätt ut för "problem". Men det finns de som vågar, AlMezan medarbetaren och vår kollega Anwar AlZaaneem var en av de som vågade kandidera mot Hamas i lokalvalen. Han dödades dock av Isarel häromdagen vilket naturligtvis var en enorm triumf för Hamas och andra Islamister (och ger naturligtvis bränsle åt lokala teorier att Isarel behöver Hamas och därför hjälper dem. De flesta palestininer som inte gillar Hamas hatr ju svårt att glömma att det faktiskt var Isarekl som hjälpte Hamas att etablera sig från början (även om Isarel idag medger det var fel att göra det så tror många palestininer fortfarande att Isarel spelar under täcket med Hamas).
5. religiös oppositition. Här kan man skriva hur mycket som helst. men man kan konstatera att det finns livaktiga religiösa inriktningar som inte stöder Hamas eller radikalare grupper. Allt från liberala muslimer, de kristna grupperna, det finns även sufiska muslimer i Gaza etc... Man skall inte glömma att palestininerna av tradition varit en av de mest liberala grupperna i mellanöstern. går vi tillbaka 15-20 år badade kvinnorna i bikini i Gaza och hijab etc. var mycket sällsynt.
6. MR grupperna etc.. i Gaza. I orincip all rapportering (även den som används i Isarel) om Hamas övergrepp i Gaza, tortyr, korruption, krigsbrott av olika slag kommer ut via några lokala organisationer (AlMezan och PCHR). De är dessutom del av Diakonia´s jobb i Gaza och utsätts ständigt för olika trakasserier från vad alla i alla fall bedömer är Hamasanhängare (eftersom Hamas kontrollerar polisen hittar de aldrig några förövare....???!!!). Allt från vandalisering av kontor och utrustning till misshandel och mordförsök. En av Hamas mest frispråkiga kritiker är Mahmoud AbuRahma som också varit i Sverige flera gånger.
Tack Joakim för den här värdefulla informationen som ett svar på den fråga jag sände till dig med e-mail. Du ger här flera exempel på den opposition mot Hamas som finns i Gaza. Det är så ledsamt att inflytelserika personer utan att vara pålästa bedömer läget så ensidigt. Av humanitära skäl, inte religiösa tar jag avstånd från allt våld på båda sidor. Eva Lande tycker att Hamas skall demilitariseras. Om det är sant som ryktet säger, så kan väl inte detta ske om Israel spelar under täcket med Hamas. Men hur ska vi veta vad som är sant?
SvaraRaderaMan skall vara medveten om att både mer eller mindre seriösa konspirationsteorier är väldigt vanliga i mellanöstern, alltså bland både Israeler o Palestinier. Jag tror inte Israel och Hamas numera samverkar direkt. Däremot har ju Hamas alltid haft en funktion som de mer militanta politikerna i Israel behöver. Även om Israeliska företrädare idag tar avstånd från det så är det ju svårt för palestinerna att glömma israels roll när Hamas en gång i tiden etablerade sig, och då var det ju verkligen så att Israel ville uppmuntra mer militanta palestinska grupper för att undvika ett fredsavtal. Men man kan ju se att exempelvis avväpning tidigare varit en ickefråga för Israel, snarast har man exempelvis vetat att blockaden gjort det lättare för Hamas ta över kontrollen inne i Gaza och att beväpna sig.
SvaraRaderaDet finns ju ett vanligt skämt bland palestinierna. "Vad fruktar israel mer än militanta palestinier, jo, icke-militanta palestinier". http://diakoniablogg.se/2010/04/vad-fruktar-israel-mer-an-militanta-palestinier/