Twingly statistik

måndag 26 januari 2015

Ignostiker??

Hur kan man tro att barn som inte är lärda är ignostiker?

Så här skriver min gode vän Hans Hermansson i sin kommentar:
Barn som inte blivit lärda / programmerade är ignostiker. De förstår inte frågan om "guds" existens. Så försöker jag förhålla mig. Och att tänka att alla människor är gudomliga. Oavsett tro eller otro. Det är gränslöst att tänka så, eller kärleksfullt om man så vill ”

Mitt svar:

Hans, du vet att jag respekterar, utan att fördenskull hålla med dig. Låt mig därför ta din kommentar bit för bit och meddela hur jag förhåller mig till detta.
Jag har arbetat med barn och undervisat barn och försökt fostra barn i kristen tro under nästan hela mitt liv och borde väl ha en viss uppfattning om det här.

Barn som inte blivit lärda / programmerade ”
Vi hajar till vid ordet programmerade. Det låter ungefär som man gör med robotar. Barn är inga robotar. Dem programmerar man inte, varken medvetet eller omedvetet. Men har du hört talas om barn som inte blivit lärda? Föräldrar, skola och samhälle har ett ansvar att lära barn olika saker annars blir det oordning på det mesta. Vår uppgift är framför allt att förmedla kärlek i all fostran. Om vi inte gör detta uppstår ett tomrum som snart fylls av i värsta fall av onda krafter. Barn kan lära sig att både älska och hata. Hat och våld visar dagligen sitt fula tryne i TV och andra media. Det finns platser på vår jord där man lär barnen att hata och sätter vapen i deras händer. Herre förbarma dig över alla människor!

är ignostiker. De förstår inte frågan om Guds existens.”
För en ignostiker är frågan om Guds existens nonsens, och anses meningslös. Jag kan absolut inte hålla med om att det är så för barn. Gudsbegreppet finns tidigt i en människas liv, det är min erfarenhet av kontakten med många barn, men man kan förhindra att det utvecklas, och man kan också hjälpa till genom att lära barn att Gud finns, precis som man kan lära barn att läsa.

så försöker jag förhålla mig”
Att du gör det beror nog på att du lärt dig att tänka så. Där skils vi åt i förhållningssätt.

att tänka att alla människor är gudomliga”
Det är väldigt naivt att tänka så. Jag och många andra ser det så här: ”Det onda och det goda finns i alla människor. Alla har syndat. Så här ser det ofta ut:”Det onda som jag inte vill det gör jag, och det goda som jag vill, det gör jag inte.””

oavsett tro eller otro”

Det onda och det goda har ingenting med tro eller otro att göra. Det har att göra med vår fallna natur. Gud har lovat en återupprättelse. Det var därför som Jesus gav sitt liv. Han gjorde det för att rädda oss. Därför finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus, Jesus. Vi är frikända ifrån den lag som avslöjar och dömer oss.

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Det finns ingen gräddfil och människor har skapat sina gudar.
  Ignostiker betyder bara att man inte förstår frågan om "guds" existens.
  http://www.expressen.se/omtalat/stephen-frys-svar-om-gud-far-programledaden-att-tappa-hakan-hur-vagar-du/

  SvaraRadera
 4. "Därför finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus, Jesus. Vi är frikända ifrån den lag som avslöjar och dömer oss."

  Min övertygelse Rolf är att det inte finns några krafter eller några lagar som dömer "oss andra". Vi som inte hänger oss till "gudar".
  Med all respekt för din och andras tro.

  SvaraRadera
 5. Välkommen åter Hans. Jag har saknat dig och undrat om jag har stött bort dig utan att vara medveten om det. Det har aldrig varit min avsikt att dela upp oss människor i "vi" och "dom", på det sätt som du verkar anse att jag gör, och så som du själv gör. Vi är alla under samma paraply. Alla lever i en förgänglig värld och alla kommer en gång att dö. Så långt vet jag att du håller med mig. Du kanske inte håller med mig om att det är på grund av synden som vi dör. Synd är fiendskap mot Gud. Alla har syndat och alla är dömda att dö, eftersom syndens lön är döden. Gud dömer inte bara "oss andra" eller "er andra". Han dömer oss alla. Men för dem som är i Kristus Jesus finns ingen fördömelse. Du skriver "vi som inte hänger oss åt gudar" och placerar mig och andra i det andra religiösa facket. I detta särskilda fack kan man också bli fanatisk i sin tro, precis så som man kan bli i det andra facket, där man förnekar Guds existens och tror att man vet hur allting hänger ihop. Detta tror man i båda lägren. Käre Hans låt mig slippa tillhöra någon av dessa ytterligheter. Jag är en människa precis som du. Vi har olika livserfarenheter i vårt bagage, både sådant som har berikat oss och sådant som har sårat oss. Låt mig säga Hans: "Vi sitter i samma båt." En kort stund på jorden. Tack Hans för att Du finns, jag tycker om dig.

  SvaraRadera
 6. Tack Rolf! Har tänkt mycket på dig, men dragit ner på exponeringen här ute...det är inte personligt. Men jag väljer varsamt var jag interagerar.
  Jag är ett nyfiket och vuxet barn som utforskar världen.
  Att inte tro är inget vetande. De är ett utforskande. Inget fack.
  Försanthållande möjligen.
  Frågan i grunden var runt detta med att just kunna uppleva världen som ett barn. Med nya ögon och är det något som blivit tydligt så är det just att jag lever i ett mysterium och är trygg med det. Lika trygg som att det blir svart när jag dör. Händer något annat så är det en bonus. Kanske!
  Min inspiration hämtar jag från många håll. Religion och ickereligion, men mest ifrån människor som du. Ett inspirerande exempel på en människa.

  Vi sitter samma båt. Är med dig.
  Vi har bara varandra.
  Vi duger.

  Vännen Hans

  SvaraRadera
 7. Tack Hans, du och jag förstår varandra!

  SvaraRadera