Twingly statistik

torsdag 21 juli 2016

Missförstånd - nu igen - om Kairosdokumentet

"Endast i respekt för Guds förbund med Abraham och dess löften kan vi bygga profetiskt relevanta relationer till det judiska folket och Israel." skriver pastor Sven Nilsson Örebro i ett debattinlägg i tidningen Dagen.

I detta förbund ryms inte bara judar och palestinier utan en hel värld. "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" Gal. 3:28. Det nya förbundet innebär att alla är ett i Kristus Jesus. "Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan och hennes vanor och klätt er i den nya, som förnyas till verklig kunskap och blir en bild av sin skapare. Då är ingen grek eller jude, omskuren eller oomskuren, barbar, skyt, slav eller fri. Nej Kristus blir allt och i alla." Kol.3:11.

"ty Israel är inte alla som kommer från Israel och inte heller är alla Abrahams efterkommande hans barn."

Guds folk är för Paulus de kristna, vare sig de varit judar eller hedningar före sin omvändelse.

Denna teologiska uppfattning kan jag aldrig kalla ersättningsteologi. Den är inte heller antisemitisk. Vilka tråkiga missförstånd.

Jag har tidigare reagerat på Sven Nilssons uppfattning om Kairosdokumentet Detta dokument är ett rop på hjälp, som vi alla borde lyssna till i stället för att missförstå.

Så här skrev jag år 2011 som svar på vad Sven Nilsson skrev då och min uppfattning har inte förändrats i denna fråga.

2 kommentarer:

  1. Ett rop på hjälp utesluter inte att det kan vara både rasistiskt och förklenande mot andra.
    A-K Roth

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig om att det alltid finns risker att vad som skrivs och sägs kan vara rasistiskt och förklenande mot andra. Alla sådana uttalande bör vi ta avstånd ifrån. Huruvida Kairosdokumentet skulle innehålla sådant har jag däremot svårt att inse. Är inte en sådan beskyllning ett propagandaknep, av den som inte vill stå på båda sidor om konflikten?

    SvaraRadera