Twingly statistik

fredag 11 augusti 2023

Vår tro och vår uppfattning om så kallade heliga religiösa skrifter får konsekvenser

 

Den liberala bibelsynen ger oss tolkningen att Bibeln inte är Guds Ord men att Guds Ord finns i Bibeln. Om det är på det viset, så borde det rimligtvis finnas anledning att tro att Guds ord även kan finnas i andra heliga religiösa skrifter.

Jag anser att det finns texter som inte gäller oss idag, därför att de är skrivna i en tid då man inte visste bättre. Till exempel texter om hur slavar ska hantera sin situation, att kvinnan ska underordna sig mannen etc. Det finns en del som har tillrättavisat mig för att jag har en sådan uppfattning.

Jag tar mig friheten att citera något ur en text av Mårten Ericson i SVD den 9 augusti 2023, där han skriver att Yttrandefrihet är grunden för religionsfrihet :

Själva tanken att en bok är oantastligt helig, oavsett om det rör Bibeln, Koranen eller någon annan skrift, är ursprung till oändligt mycket lidande i mänsklighetens historia. Tvärt om bör vi understryka det varierade och mångfacetterade, ja även det upproriska ordets oantastlighet i sammanhanget – oavsett hur förkastliga och meningslöst provocerande den senaste tidens aktioner faktiskt är……..Som underbyggnad för detta inlägg finns därför ett mer grundläggande frihetsanspråk. En fordran på en frihet som inte är lagstadgad, men som borde vara det.   Rätten till frihet från religion. Att ingen pojke eller flicka skall behöva uthärda en könsstympning, att inget barn skall tvingas in i äktenskap, att ingen människa skall hotas till livet på grund av sin tro eller icke tro eller behöva utstå förnedringen att bannlysas för sin sexuella läggning, att ingen kvinna skall behöva frukta för sitt liv för att hon gör abort, att ingen man skall få fostras i sådan rädsla för vad som händer efter livet att det lämnar outplånlig skräck i den levande, att inget folk skall kunna förtryckas under apartheidliknande former, att ingen människa skall kunna skuldbeläggas eller tyngas av skam och att ingen man eller kvinna skall kunna dömas till döden för att de lämnar en trosinriktning, med utgångspunkt i texter vars förment andliga eller moraliska innehåll inte uppdaterats sedan tidig järnålder.

Den svenska yttrandefriheten måste stå fast och den svenska regeringen måste vara tydlig med att Sverige inte ger vika för de teokratiska anspråk som nu ställs av både inhemska och främmande makter. Relationen mellan individen och Gud, eller den religiösa läran om man så vill, angår enbart individen och Gud. En bok kan vara helig för någon, men den är det inte för andra. Även en sådan helgd är således personligt. Var människa har rätt till sin egen religiösa tro, men ingen troende, inget samfund, ingen religion, har med sina dogmer rätt att inskränka andra människors frihet eller att med lag utverka förbud mot ifrågasättande.”

Detta håller jag fullständigt med om. Hur gör du? 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar