Twingly statistik

tisdag 16 januari 2024

Kingdom Chapel i Motala

 Läs först Berättelsen om Väktarna

Mina tankar om Kingdom Chapel i Motala

Vad som finns att läsa om Kingdom Chapel i Motala:

Deras hemsida

Videosändningar på youtube


Mitt möte med Oskar Nilsson:

  När jag första gången mötte Oskar fick jag intrycket av att han är en mycket ödmjuk och vänlig person. Vi träffades bland annat på församlingens bönesamlingar. Vi var också tillsammans på torget, där vi sjöng och spelade andliga sånger. Han var liksom jag, besjälad av en längtan att få nå ut till hela Motala med det kristna budskapet.

En dag fick jag veta att han begärt utträde ur församlingen och jag blev väldigt illa berörd och undrade vad som kunde ligga bakom detta beslut.

Jag mötte Oskar i Pingstkyrkan. Han har nämligen inte slutat att delta i verksamheten, trots att han inte längre vill ha sitt medlemskap där. Jag frågade honom då vad som var anledningen till hans utträde. Han berättade då bland annat följande:

 ”I en drömsyn om natten såg jag ett nattduksbord, som hade blivit gammalt och utslitet och det fanns en rutten lök inuti det m.m. Ändå vill många människor försöka att laga det för dom ville verkligen att det skulle bli bra igen, men problemet var att det var för skadat för att kunna lagas och det enda sättet att komma vidare med det var att sätta dit ett helt nytt nattduksbord istället…”

När jag senare påminde Oskar om detta så skriver han att jag förhastat mig när jag menade att Gud aldrig skulle kunna säga något sådant om sin församling. Han skriver och ber mig att i lugn och ro läsa och försöka förstå anledningen till vad han menar. Jag undviker en del namn, men tar med hela handlingen:

”….dåvarande ledare för Kingdom Chapels verksamhet, som förövrigt startade redan år 2014 som en del av Baptistkyrkans ungdomsverksamhet, kom till mig i slutet av december 2018 och han bad mig att be för Kingdom Chapel framtid eftersom ledningen i Baptistkyrkan ville lägga ner den verksamheten. ...men han ville att .Kingdom Chapel skulle vara kvar som en del av Baptistkyrkans verksamhet och hade aldrig för avsikt att det skulle bli något självständigt... Detta var förövrigt min tanke också innan jag började be. Det var då jag fick ovanstående drömsyn.

.vi bad och kom så småningom fram till att det enda sättet att komma vidare med Kingdom Chapel´s verksamhet, som många ungdomar och även äldre för den delen ville skulle fortsätta, var att ta bort det ifrån Baptistkyrkan och göra det till en egen verksamhet istället... Baptistkyrkans ledning stod fast i sitt beslut att lägga ner verksamheten även fast det fanns delade meningar om detta också i ledningen så klart, många hade ju blivit välsignade av denna verksamhet och Baptistkyrkan hade gått från ett fåtal äldre medlemmar till många fler och många ungdomar, men denna nya situation ledd till spänningar mellan den nya och det gamla... Så det var heller inget lätt beslut för ledningen och det hade också förekommit påtryckningar från det ekumeniska hållet (Motalas Kristna Råd) osv. där Pingstkyrkan också är med vilket gjorde att man inte vågade fortsätta...

.Så det är bakgrunden till att Kingdom Chapel blev en egen verksamhet, det var aldrig meningen från början och det är alltså inte något som jag har startat utan det startades år 2014 som en del av Baptistkyrkan ungdomsverksamhet.”

Oskar har låtit mig förstå att han absolut inte har lämnat församlingens gemenskap, trots att han begärt utträde ur som han skriver församlingens medlemsregister. Han skriver så här:

Anledningen till att jag lämnade registret var att jag inte ville vara en del av "Sveriges Kristna Råd" eller "Samfundet Pingst" då jag insett vad dessa 2 organisationer egentligen står för …”

.Jag ville i vilket fall gå ur Samfundet Pingst (även Lewi Petrus var ju också emot samfundstanken) och för att göra det behövde jag gå ur Pingstkyrkan Motala´s matrikel.... Sveriges Kristna Råd och Samfundet Pingst”

Här måste jag invända att Oskars motiv är bristfälligt. Pingstförsamlingen i Motala är visserligen ansluten till Pingst FFS. (År 2004 aktiverades Trossamfundet Pingst – fria församlingar i samverkan för att erbjuda pingstförsamlingar en stärkt juridisk status.). Detta anser jag vara en tillgång där Oskars farhågor är extremt överdrivna och faktiskt också vilseledande.

Därför har jag sagt till Oskar att Gud aldrig kan välsigna en grupp som inte vill samverka med andra kyrkor på den plats där man bor. Den verksamhet han nu ägnar sig åt måste få sin förankring i någon av de församlingar som redan finns i Motala om den skall ha berättigande. Det är min absoluta övertygelse.

Det som nu pågår är djupt oroande. Om jag läser en del av de kontroversiella sektliknande konspirations och missnöjesteorier som förekommer i gruppens videosändningar så kan jag helt enkelt inte tiga, eftersom jag i mitt åttiotvååriga liv varit med om sådant tidigare.

Här följer utdrag ur ett brev jag skrev till Oscar:

……..

Jag har inte tidigare känt till det som du beskriver om Kingdoms Chapels verksamhet, så det var bra att du gav mig den informationen. Jag tycker mig känna igen strukturen på det som hänt, från den tid på1960 talet då jag mötte liknande spänningar i Filadelfiaförsamlingen Nybro, där jag då var ungdomspastor. Innan jag kom dit ifrån en liknande tjänst i Norrköping, hade en stor grupp av medlemmar, däribland många ungdomar, lämnat församlingen och bildat en egen församling. Kanske det var på grund av att de inte fick tillräckligt utrymme för sin längtan till något annat än vad de upplevde i församlingen de tillhörde.

På den tiden, långt innan Livets ord gjorde sin entré, var det Maranatarörelsen som blev ett slags reaktion mot den etablerade Pingstväckelsen. Människor bröt sig ur sina församlingar på grund av missnöje över det rådande tillståndet. De upplevde tillståndet precis så som du beskriver att du såg det i din drömsyn:

att det var för skadat för att kunna lagas och det enda sättet att komma vidare med det var att sätta dit ett helt nytt nattduksbord istället…”

Precis så som du beskriver att ni gjorde:

att det enda sättet att komma vidare med Kingdom Chapel´s verksamhet, som många ungdomar och även äldre för den delen ville skulle fortsätta, var att ta bort det ifrån Baptistkyrkan och göra det till en egen verksamhet istället..”

så gjorde man då. Man ville inte underordna sig något som var gammalt och slitet. Man trodde att allt skulle bli bättre om man bröt sig ur. Men resultatet blev ofta förbränd mark och desillusionerade människor. Besvikelsen blev stor när man upphöjde människor till auktoriteter. Ledare som inte höll måttet och så vidare. Historien har upprepat sig både tidigare och senare, men min erfarenhet säger mig att gräset aldrig blir grönare på den andra sidan och tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och förgöra så som det står skrivet.

Om inte Kingdom Chapel får de övriga kyrkornas förtroende och samverkan kommer det att leda till att de blir isolerade precis så som skedde på 1960-talet så som jag beskrivit.

Vi hoppas att vi skall slippa att få se en ny sekt i Motala.





  


2 kommentarer:

  1. Hej Rolf!!

    Det gör inget för min del att du publicerar våra konversationer, jag står för vad jag säger och gör så det är inget hemligt vad jag tycker och jag har redan sagt det till

    Oskar

    Tack Oskar! Ja du får ju mycket utrymme i min text och till och med lite reklam, som jag ser det så anser jag inte att jag hänger ut dig som en viss person har skrivit. Men min oro för din verksamhet kvarstår. Två kyrkor? Frågan är var finns den kyrka som till 100 procent följer Guds ord? Vet du verkligen vilka konsekvenser din verksamhet kan få? Jag är rädd för att du inte gör det, som jag också ger uttryck för här.

    Rolf

    Hej Rolf!!!

    Nej jag håller med dig det finns ingen perfekt församling... Men vad gäller Motala så tror jag det finns plats för fler församlingar utan att det blir konkurrens... Just nu kanske det är ca. 600 personer som är medlemmar i någon av de stora frikyrkorna, Pingst, Baptist, Ekumenia.... Och Motala har över 40000 innevånare... Vi når inte alla med den struktur vi har byggt upp, visserligen vill kanske inte alla ta emot Jesus heller, så är det också, men jag tror många fler är sökta av Herren och kyrkostrukturen som är nu når inte fram till alla, det är det verkliga problemet och därför behövs fler som kan ta hand om skörden... Det visade sig att de fanns många som var sökta av Herren under den väckelse som gick fram med centrum i Baptistkyrkan mellan åren 2015-2019 då Christer var pastor där (150 ny personer döptes under den tiden, som sagt)... Förr i tiden hade ju Pingst utposter i varje stadsdel men de är borta nu och allt är koncentrerat till en kyrkobyggnaden i stadens centrum... Så det finns utrymme för mer utan att det förstör för de redan etablerade eller blir konkurrens... Det är min syn på saken vad gäller fler församlingar i Motala...

    Hej Oskar!

    Eftersom du har godkänt att vi öppet redovisar hur vi tänker om din verksamhet, ser jag helst att det sker via min artikel om Kingdom Chapel på Ökenkällan i de kommentarfunktioner som där finns. Både du och jag är överens om att det inte finns någon anledning till att tiga om det vi sett och hört.

    SvaraRadera
  2. Du håller med mig om att det inte finns någon församling som är perfekt, men i den video du presenterar på er hemsida talar du om att det finns två kyrkor i världen. Den ena kallar du för den babyloniska kyrkan med utgång ifrån Uppenbarelseboken 18:4 och tolkar det så att det skulle handla om en kyrka som avfallit och är syndfull. Det är en kyrka som kompromissar, och som inte alls är så perfekt som den borde vara. Den andra kyrkan är den som du själv vill tillhöra och anser att vara en del av. Den tar avstånd ifrån det som den babyloniska kyrkan tillåter och följer bibeln till hundra procent, men så håller du med mig om att en sådan församling inte finns. Du tolkar orden i Joel 3:17 så att det handlar om en församling som anser att Gud bor på Sion. Detta stämmer ju om vi jämför det med orden i Hebr.12:18-24. och där står det ju tydligt att Sions berg inte är på den här jorden.
    ”Nej ni har kommit till Sions berg och den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem, och står inför mångtusende änglar, en festförsamling av alla förstfödda som har sitt namn i himlen; ni står inför Gud, allas domare, inför andarna av de rättfärdiga som har fullkomnats och inför Jesus,
    förmedlaren av ett nytt förbund, och det renande blod som talar starkare än Abels.”

    Jag vill uppmana dig att studera mitt bibelstudium om Hebreerbrevet som finns på Ökenkällan.

    Så skriver du att det finns plats för flera församlingar i Motala, men du har själv vägrat att samverka med de församlingar som redan finns. Det är djupt oroande och kan som jag tidigare skrivit bara leda till splittring. Där är det nödvändigt för dig att tänka om, som jag ser det.

    Du kritiserar den verksamhet som vi har och menar att den bara är knuten till vår kyrka i centrum. Jag håller inte med om detta. Det finns många goda krafter och resurser i vår församling. Du skriver att det behövs fler som kan ta hand om skörden. Om du anser att du är en av dem borde du inte ha lämnat den församling där jag tror att du också upplevt så mycket gott.

    Så skriver du om tider då verksamheten har varit framgångsrik och mäter resultatet, som om det berodde på personer, och glömmer att det inte är på människor, som tillväxten skall bero. Allt har sin tid, både såningstid och skördetid, men kom ihåg att det är inte vi utan Gud, som ger växten.

    Du är synnerligen kritisk till den kompromissande församlingen, det vill säga den församling som inte följer bibeln till hundra procent. När du gör det så kritiserar du också mig, ty jag måste erkänna att jag helst vill tillhöra en sådan bristfällig kyrka. En som har låga trösklar till entrén och en som välkomnar alla människor i sin stora famn.

    SvaraRadera