Twingly statistik

måndag 1 januari 2024

Vad är antisemitism?

 

Svenska kommittén mot antisemitism

Beskrivning

Svenska kommittén mot antisemitism, bildad 1983, är en religiöst och politiskt obunden organisation som har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och andra former av rasism Kommittén bildades "som ett resultat av den våg av antisemitism som kom till uttryck i samband med Libanonkriget 1982".


Kritik mot Israels politik är inte antisemitism. Men ibland förekommer fördomar och hat mot judar i debatten om Israel-Palestinakonflikten.

I debatten om Israel-Palestinakonflikten riktas kritik mot Israels politik. Den kritiken har oftast ingenting med antisemitism att göra. Men debatten om Israel kan ibland även innehålla fördomar och hat mot judar.

När Israel-Palestinakonflikten förvärras förstärks ofta antisemitismen i Europa. I flera länder har judar attackerats och synagogor, judiska skolor och gravplatser vandaliserats. I samband med demonstrationer mot Israel har ibland antisemitiska slagord och plakat använts. Även i debatter, framför allt i sociala medier, blandas av och till kritik med antijudiska fördomar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar