Twingly statistik

onsdag 20 maj 2009

Obama och Netanyahu

Hur skall man bedöma mötet mellan Obama och Netanyahu i det nyss avslutade toppmötet Själv är jag både proisraelisk och propalestinsk. Därför beklagar jag inte att Obama varit väldigt tydlig.

Man får verkligen hoppas att han fortsätter sitt krav på en tvåstatslösning. Kan man verkligen göra något annat om man är för mänskliga rättigheter. Dessutom att Obama i det planerade fredstalet i Kairo i början på juni, på nytt skall kunna återskapa förtroendet för USA i den muslimska världen. Man kan aldrig stifta fred med vapenmakt och ockupation. Israel är beroende av sin bundsförvant. Därför är det önskvärt att Netanyahu lyssnar på de krav som USA ställer. Fred kan bara uppnås genom förhandling där båda parterna lyssnar.

Att förutsätta oundviklig kris och att spekulera i hur framtiden blir är meningslöst allra minst med hjälp av svårtolkade bibelcitat. Det är rentav farligt. Man kan inte stödja en regering som använder vapenmakt, förtrycker och ockuperar med hjälp av bibliska profetior. Att bedja om en varaktig fred borde inte vara främmande för en kristen som tror på Guds makt. Det är i så fall en fred som gynnar både israeler och palestinier. Jag tycker att det är bra att Obama har lyssnat på det ”arabiska fredsintiativet” som innebär att Israel får fred i utbyte mot att en palestinsk stat bildas. Både israeler och palestinier har rätt att existera under värdiga former och utan förtryck. Det återstår nu för Netanyahu att lyssna på detta fredsintiativ.

Kris kan bli oundviklig= artikel i Dagen

2 kommentarer:

  1. Det hedrar dej som pensionerad pingstpastor att skriva "Man får verkligen hoppas att Obama vågar fortsätta sitt krav på en tvåstatslösning" många pastorer tycker nog som du men att framföra det vågar man inte då får man hela den kristna-israellobbyn på sig. Jag tycker det är bra att USA äntligen börjar ställa krav på Israel att följa internationell folkrätt som andra stater. Just nu kan vi läsa om hur livsrummet för Palestinierna på Västbanker bara krymper, det skapar frustration och är motorn i terrorismen. Som en Jesu lärjunge tycker inte jag att han gett oss något uppdrag att stödja förtryck av ett annat folk bara för att påskynda hans ankomst.

    SvaraRadera
  2. Tack E. för din kommentar. Jag hoppas att du fortsätter din sakliga och sunda reaktion mot de osunda extrema åsikter som breder ut sig allt mer. Jag uppmanar alla att läsa din senaste blogg. Klicka på ovanstående Dessa mina minsta bröder.

    SvaraRadera