Twingly statistik

tisdag 3 november 2009

Vigselfrågan nu igen

Ja nog kan man undra mycket över denna fråga och färdig blir då inte jag i alla fall. Man kan undra över varför äktenskap över huvud taget ingås. En förklaring är naturligtvis att det handlar om fortplantningen. Det är en biologisk förklaring som gäller för både djur och människor. Djuren däremot behöver inte något äktenskapsbevis och om de skulle gifta sig så skulle det inte ske i någon kyrka där de skulle ge varandra trohetslöften.

Om äktenskapet är ett vänskapsförbund så måste det kunna ingås av människor som har samma kön, och som genom sin natur dras till varandra. Det är ett framsteg när kyrkan vågar acceptera att det förhåller sig på det viset. Att erkänna att alla människor är lika mycket värda.

Äktenskapet mellan man och kvinna kommer även i fortsättningen att vara det mest vanliga, så oroa er inte så mycket för framtiden. Det kommer att födas tillräckligt många barn som är avlade av man och kvinna. Kyrkliga vigslar kommer att hållas i Sverige för både heterosexuella och homosexuella, men jag tror att den första gruppen kommer att dominera även i fortsättningen. Båda grupperna behöver stadga sina förbund inför Herren och lova varandra trohet intill döden. Detta tror jag att Gud vill, men tvärsäker lär jag aldrig bli.

Inte ens när jag läser Bibeln och den läser jag.

Vem går framåt och vem går bakåt om äktenskapet?

2 kommentarer:

  1. Nog är äktenskapet mer än ett vänskapsförbund, väl. Äktenskapet är ett sakrament och förutsätter att det är frågan om en gemenskap mellan man och kvinna. Och en relation där barnen intar en väsentlig plats. Det ligger mycket i den franska utredningen kring samkönade äktenskap som slår fast att äktenskapet i grunden är en institution som syftar till reproduktion. Därmed måste följaktligen äktenskapet avse en relation mellan två personer av olika kön - detta som ett biologiskt faktum samt som en förpliktelse för både mamman och pappan. Den franska utredningen avvisade på den grunden samkönade äktenskap.
    Samtidigt är det självklart att homosexuella ska ha samma värdighet och samma rätt att mötas med respekt som andra människor. Men detta handlar ju inte om att man inte har samma rättigheter som människor.I såfall har en fjortonåring inte heller samma rättigheter, eller de som önskar ingå äktenskap med två andra män/kvinnor. Vi har mängder av föreningar och mer eller mindre slutna sällskap som inte släpper in vem som helst - har vi då samma rättigheter? Eller kan en odöpt, icke medlem i Svenska kyrkan ta emot nattvarden i kyrkan?

    SvaraRadera
  2. Äktenskapet är och förblir mer än ett vänskapsförbund så klart, men även vänskapsförbund är betydelsefulla. Tack för kommentaren och mycket välkommen åter!

    SvaraRadera