Twingly statistik

tisdag 8 december 2009

Ingen tidtabell för advent: Jesu Kristi ankomstNär Jesus kom till jorden en gång för längesen, så var det inte många som förstod Guds hemlighet. Bibeln berättar att det var några få enkla människor som väntade på hans ankomst. En del av dem hade försökt att ta reda på i vilken tid han skulle komma, men någon exakt tidtabell kunde de inte finna.

De väntade på att något underbart skulle ske i samband med hans ankomst. Det är ju så barnen längtar efter jul. De hoppas att de skall få något som de har önskat sig. Bibeln talar mycket om barnaskapets sinne. Guds barn längtar efter något underbart. De tröstar och uppmuntrar varandra. De litar på att löftet är sant. Guds löfte får dem att vila i faderns famn. Tro betyder på grundspråket, ”lita på” eller ”luta sig mot” De trodde på löftet som sagt att han skulle komma..
"Några österländska stjärntydare hade sett hans stjärna gå upp och de hade kommit för att hylla honom."
Med andra ord sagt:. De hade tagit reda på en del av den hemlighet som Gud uppenbarat Så var det också för en gammal man vid namn Symeon om bodde i Jerusalem. Han väntade på löftet om att Jesus skulle göra sitt inträde i världen. Det står att Helig ande var över honom och hade uppenbarat för honom att han inte skulle dö förrän han hade sett Herren Messias.

Det här skulle jag vilja kalla det första advent av två, inte av fyra som vi vanligtvis har delat upp adventssöndagarna.
Det återstår ännu ett advent som jag kallar för andra advent, inte att förväxla med andra söndagen i advent. Vårt andra advent av de två jag beskriver handlar om det löfte som vi fått.

Denna gång handlar det om Jesu Kristi ankomst, som innebär att vi skall församlas hos honom. Man behöver inte veta tid och stund för detta, eftersom det inte finns någon tidtabell. Dagen då det skall ske kan inte överraska den människa som väntar att han skall komma. Natten och mörkret kan verka skrämmande, men ljuset som lyser är starkare än mörkret. Kärleken övervinner hatet. Hoppet att få möta Jesus fyller mig med glädje.

Så här skriver Paulus i sitt andra brev till Thessalonikerna 2:1:

”När det gäller vår herre Jesu Kristi ankomst, då vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, att inte alls tappa fattningen och bli uppskrämda, om man hänvisar till Anden eller till något som vi skulle ha sagt eller skrivit och säger att Herrens dag är här. Låt er inte luras på något vis..”
Det fanns tydligen redan vid denna tid falska profeter som på ett oanständigt sätt använde förkunnelsen om Jesu ankomst som något skrämmande och hotfullt. Det har i alla tider funnits händelser som pekat på destruktiva företeelser i tiden. När människor använt sig av dessa för att göra en tidtabell som beskriver dagen då han skall komma, kan vi avfärda detta, eftersom bibeln varnar för detta. Se bl.a. i Apostlagärningarna 1:7
”Det är inte er sak att veta vilka tider och stunder Fadern i sin makt har fastställt…”
Jesus säger själv i Matteusevangeliets 24:e kapitel, 24:36:
”Dagen och timmen känner ingen, inte ens himmelens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern.”
Allt är under Guds kontroll, så vi behöver inte spekulera. Det enda vi kan göra är att fortsätta leva precis som vanligt.
”uppmuntra och styrka varandra till allt gott i gärning och ord.” 2. Tess.2:17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar