Twingly statistik

onsdag 30 december 2009

Låt oss inte styras...

Gunnar Johansson skriver i en insändare i tidningen Dagen att vi inte skall låta oss styras av falska profeter i vår tid. Det handlar återigen om vad Jonas Gardell skriver i sin bok om Jesus. Han är en falsk profet eftersom den lära som han förkunnar står i direkt konflikt med vad Nya Testamentet lär om Jesu försoning och inkarnationen.

Jag vill hålla med Gunnar Johansson att vi inte skall låta oss styras, varken av falska profeter eller läror. Jag kan faktiskt inte förstå varför Jonas Gardell skall kallas för falsk profet. Han är inte alls profet och hans åsikter om Jesus är ingen lära. Han förmedlar sina tankar om Jesus utifrån den uppfattning han har. Det finns ingen anledning att låta sig styras av dem. Det tror jag till och med att han tydligt har sagt. Det som är positivt med Jonas Gardell är att han lyckas med att väcka tankar hos människor som tyvärr skrämts bort från det kristna budskapet på grund av kristen dogmatism. Han är modig som använder sitt kändisskap på det sättet. Hans tankar kan jag förstås inte hålla med om i allt, men det är väl inte heller nödvändigt

Läror är ofta styrande och erfarenheten visar att människor kan bli bundna av läror. Det resulterar för det mesta i att man fördömer den som har avvikande tankar. I värsta fall leder det till att man hamnar under inflytande av dem som menar sig ha den rena läran. Har inte historien visat hur fel det blir när läror får styra människor.

Bibeln är vårt rättesnöre skriver Gunnar Johansson. Ja, jag tror att Bibeln är Guds Ord till oss människor, men vi kan inte låta oss styras av allt ens i Bibeln.Vi får inte heller använda Bibeln till att förtrycka människor och om man använder det som redskap till att förbanna människor blir det helt galet. Så har skett den senaste tiden när man från fundamentalistiskt håll citerat Psaltaren 109:8-9 och syftar på President Obama därför man hatar honom då han försöker medla mellan parterna i Mellanöstern. Det är en direkt förbannelse i detta bibelcitat.
Man ser hellre att Obamas ämbete tas av någon annan i stället för att Israel överger sitt övergrepp mot sitt grannfolk. En pastor har skrivit att han önskar att Obama blir ”a lame duck.” Det är hemskt att sådana tankar får existera hos dem som kallar sig kristna.

Kära vänner vi måste helt enkelt förpassa en hel del citat till historiens skräpkammare där de hör hemma.

På en punkt vill jag ge Jonas Gardell rätt i sin uppfattning. Det är Guds kärlek som gör oss syndfria i Guds ögon. Jag vill gärna tolka det så som det står i Skriften att denna kärlek blev synlig när Jesus kom till oss och tog vår plats. Han tog vår synd. I honom är vi fullkomligt fria från synd. Vi behöver inte dela upp människor i rena och orena. I honom är vi rena. Hur blir det då när vi kommer hem en dag när vårt jordeliv är slut. Bibelns löften är att vi får klä oss i hans fullkomlighet. Det löftet får vi ta fast på. Hur det blir vet vi inte.

Jag vill deklarera för Gunnar Johansson att jag också är en bibeltroende kristen, men jag låter mig inte styras av något annat än mitt sunda förnuft.

Låt oss inte styras av falska profeter

2 kommentarer:

 1. Hej Rolf!

  Jag har full respekt, för det du skriver på din blogg, även om jag inte alls delar din inställning som verkar mycket flummig-Vi som är församlingsledare,apostlar, profeter, herdar,lärare och evangelister, har naturligtvis ett stort ansvar för att vaka över att varje församling inte influeras av felaktiga och falska läror.Aposteln Paulus var mycket tydlig i sitt förhållningssätt,när olika människor (falska profeter etc) försökte vilseleda i grundläggande lärofrågor. Till de kristna, församlingarna i Galatien, skriver Paulus: "Men om någon, vore det så jag själv eller en ängel från himlen, skulle förkunna ett annat evangelium än det jag har förkunnat för er-förbannelse över honom"- (Galaterbr. 1:8) Denna bibeltext är väl också ett tillräckligt exempel, borde vara det, för att vi skall förstå hur viktigt det är att vaka över att inte irrläror och falska profeter får en möjlighet att förleda människor i vår tid- Det är både vår skyldighet, som ledare, och plikt att upplysa om vad bibeln, Jesus och hans apostlar, har gett oss för uppenbarelse och lära att hålla oss till. Därmed har jag inte skrivit att allt i Jonas Gardells bok är felaktigt, men det som han skriver bl a angående Jesus och hans försoning, jungfrufödelsen går helt emot vad Jesus och hans apostlar skriver.
  Mvh-Gunnar Johansson Sundsvall-

  SvaraRadera
 2. Bäste Gunnar, tack för din kommentar. Jag uppskattar din medverkan.


  ”Jag har full respekt, för det du skriver på din blogg, även om jag inte alls delar din inställning som verkar mycket flummig” (citat G.J.)

  Det finns något motsägelsefullt i denna mening. Om du hade skrivit att du hade respekt för mig trots att vi inte kan dela en likadan uppfattning, så hade jag förstått dig, men att respektera en uppfattning som man inte alls delar och dessutom anse den för flummig är ju egentligen motsatsen. Det är denna respektlöshet som kännetecknar ditt tidigare inlägg mot Jonas Gardell. Jag har aldrig försvarat allt som Jonas Gardell skriver, men jag har stor respekt för honom som människa och vill inte göra honom till falsk profet och irrlärare.

  ”Vi som är församlingsledare,apostlar, profeter, herdar,lärare och evangelister, har naturligtvis ett stort ansvar för att vaka över att varje församling inte influeras av felaktiga och falska läror” (citat G.J.)

  Det största ansvaret en församlingsledare kan ha är att själv vara ett föredöme både i ord och handling. Att vara tydlig i lärofrågor kan absolut inte innebära att ha ett svar i alla sammanhang. Den församlingsledare som gör det har överskattat sin betydelse. (andligt högmod) Om han har församlingens förtroende så kan inga irrlärare skada hans församling.

  Jag hoppas att du inte menade att citatet från Gal. 1 ger oss rättighet att förbanna människor. Vi skall inte förbanna utan välsigna. Det är vår uppgift som kristna.

  ”Därmed har jag inte skrivit att allt i Jonas Gardells bok är felaktigt, men det som han skriver bl a angående Jesus och hans försoning, jungfrufödelsen går helt emot vad Jesus och hans apostlar skriver.” (citat G.J.)

  Vi har samma uppfattning om betydelsen av Jesu försoning du och jag och jag tror att vi har missuppfattat vad Jonas Gardell menar. Han vänder sig ju till människor som aldrig har nåtts av budskapet om Jesu försoningsdöd och har svårt att ta det till sig eller…..

  Kan det möjligen vara så att Gud vill lära oss något nytt?
  Återkom gärna!

  SvaraRadera