Twingly statistik

onsdag 26 november 2014

Kairos Palestine

Länk till Kairos Palestine, som kritiseras i en kommentar till mitt föregående inlägg.

Läs själv och bedöm!

10 kommentarer:

 1. Jag läste Kairos dokumentet för några år sen och kritik därav. Prästen Annika Borg, skrev ett bra inlägg där hon klarlägger sitt ogillande och ber SK tänka om och tänka rätt.
  Det är bra att veta att dokumentet representerar inte kyrkornas överhuvuden som man försöker gälla utan endast författarna själva. Det enda överhuvudet, biskop Munib Younan, som med rätt kunde kallas en palestinsk kristen ledare, försvann från listan av författare då han bad att få det borttaget.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 2. Jag har mycket svårt att förstå vad det är som är så anstötligt i Kairos Palestine. Det är ju ett lidande folks rop på hjälp från en omvärld som tigande ser på de orättvisor, det förtryck och den diskriminering de varit utsatta för under så lång tid. Nej, än så länge kan ingen få mig att tänka om i denna fråga och jag hoppas även att Svenska Kyrkans ledning fortsätter med sin solidariska inställning till det palestinska folket. Det kan jag acceptera trots att jag anser att den världspolitiska debatten bör hållas utanför kyrkorna. Som representant för någon kyrka måste vi få lov att ha en ståndpunkt och att vi vågar stå upp för den.

  SvaraRadera
 3. Rolf

  Jag ber dig inte att tänka om bara att tänka kritiskt. Var är de kristna trakasserade, förföljda, dödade om inte i den muslimska världen?
  Såg just att Guds Vägar och Kairosdokumentet är på tapeten igen.

  www.hakansunnliden.blogspot.com/2014/11/guds-vagar.html

  Eva Lande

  SvaraRadera
 4. Eva!
  Nu tycker jag att du underskattar min kritiska förmåga. Skönt att du inte tycker jag är naiv i alla fall. Jag har aldrig nämnt att det är de kristna i första hand som blir trakasserade osv. Det är det palestinska folket. Jag har läst flera av Sunnlidens texter liksom Dag Sandahl tycker jag de är ovederhäftiga. Jag har vid flera tillfällen redogjort för dig min tanke om det som en del kallar ersättningsteologi. För min del står det klart att Guds Israel = Guds folk (egendomsfolk) Judar + hedningar uttagna ur världen för att tillhöra Kristus. Detta är något helt annat. Jag hittar inget sådant i Kairosdokumentet.

  SvaraRadera
 5. Rolf
  Jag vet att du inte är begeistrad av Sandahl eller har gått på ersättningsteologin. Sunnliden upptäckte jag idag. Måste erkänna att jag kan vara road av dem som är mot strömmen eller att spela fans advokat.
  Att jag nämnde de kristna speciellt berodde på att denna tråden gäller just Kairos dokumentet. Tragedin hos de palestinska araberna beror på att deras egna sk bröder inte vill ha med dem att göra. De kommer med tomma löften som sällan eller aldrig uppfylls och vägrar att absorbera dem i den egna befolkningen. Vi får inte heller glömma att det palestinska folket omfattar Hamas, som inte alla tar avstånd från.

  Eva Lande

  SvaraRadera
 6. Rolf, tack för att du tillåter diskussionen. Det är som du vet inget lätt ämne.

  Du ser nog inte som jag att Kairosdokumentets författare utnyttjar religionen för att skuldsätta enbart israelerna? Jag har svårt för den tanken från folk som säger sig vara kristna. Men SvK anammade det politiska dokumentet utan reservationer, Trots att det vanhedrar judismen och därmed judarna. Den kristna kyrkan hade gjort upp med sitt förflutna i detta och gjort bättring.

  Israeliska ageranden kallas "synd mot Gud och mänskligheten". Vet man då att Sabeels aktivister i predikningar och i andra skrifter har syftat på alla palestinier som den korsfäste Jesus, med implikationen att israelerna är skyldiga till enorm synd. Judarna har genomlidit otaliga massakrar och fördrivningar från kristna som resultat av denna anklagelse. Behöver vi se liknande igen?

  Rolf, så tror jag inte att du själv känner det. Men du kanske inte märker när andra gör liknande i politiska syften?

  Nog känner du till den långa listan terrordåd riktade mot Israels civila oskyldiga? Tusentals dödsoffer och än fler skadade för livet. Hur beskrivs dessa, som direkt lett till checkpoints och stängsel, av Sabeelgruppen i dokumentet? Jo, det kommer lite allmänt mot våld men många har noterat att det inte kallas annat än "motstånd"; rätta mig om jag missat skarpa ord om terroristgruppernas ultimata mål och metoder mot civila oskyldiga. Har dessa förövare "begått synd mot Gud och mänskligheten"? Icke. Alla som mist livet i detta "motstånd" hedras i dokumentet.

  Vi ser olika. Men jag tycker jag har fog för att säga att kyrkan inte ska politisera sig, vilket var din åsikt också i förra artikeln.  -

  SvaraRadera
 7. Rolf, ja dokumentet är ett rop på hjälp. Men jag hade hag hoppats svenska kyrkan kunde visa solidaritet med palestinier utan att sprida ett dokument som pådyvlar enbart den judiska staten synd mot Gud och hela mänskligheten?

  Sedan tycker jag det vore fint om svenska kyrkan kunde visa lite solidaritet med israelerna, som var och lever dag ut och dag in i vetskap att terrorn kan slå till när som helst. Men det vore nog inte politiskt korrekt. Det verkar finnas en tro att detta "motstånd" riktar sig mot ockupationen. Men terrorgrupperna gör ju mycket klart att det riktar sig mot Israels existens, i tal och i sina stadgar. Detta vill de tongivande isvenska kyrkan tydligen inte se.

  Rolf, när tror du själv svenska kyrkans ledare får moralisk styrka att högt och tydligt fördöma det rasistiska och blodiga våldet från terrorgrupperna? Det ser ju ut som att det ignoreras.

  SvaraRadera
 8. Hej Ann-Katrin. Det finns mycket av det du skriver, som jag inte känner till. Om det förhåller sig så som du skriver, så håller jag med dig om att det är djupt stötande. Jag tar avstånd från alla antisemitiska uttalanden. Kan du återge dessa uttalande med originalcitat? Du är välkommen att göra det här eller på det tidigare inlägget.

  SvaraRadera
 9. Ann-Katrin!
  Jag är ju ingen talesman för Svenska kyrkan och jag känner inte heller igen den bild du målar upp för mig. Jag vet i alla fall att Svenska kyrkans ledning tar avstånd från all antisemitism och det tycker jag är helt riktigt. När man anklagar SVK för att vara "politiskt korrekt", så tycker jag att man gör det på ett orättvist sätt. Svenska Kyrkan har verkligen visat stort mod och gått före med gott exempel när det gäller den enskilda människans värde. Detta har skett under press och hård kritik från dem som tänker annorlunda, men detta kanske hör till en annan tråd, så låt oss inte irra bort ifrån ämnet.

  SvaraRadera
 10. Dt är bara det, Rolf, att när svenska kyrkans politiska förespråkare tar avstånd från antisemitism, vilket de säkerligen gjort, så ser jag aldrig, ALDRIG, att den någonsin velat göra det specifikt, skarpt och öppet mot Hamas eller palestinska myndigheten de många gånger judehetsen kommit därifrån. Nog sagt.

  Och beträffande förföljelsen av kristna i Mellanöstern, så ser och hör jag mer skarpt mot detta från rabbiner än från svenskakyrkans uttalanden. Men så har judarna tidigare i MÖ gått igenom samma förföljelse och etniska rensning och har erfarenhet av detta lidande.

  SvaraRadera