Twingly statistik

lördag 6 december 2014

Kartan där Israel inte existerar

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), poserar med en karta där Israel inte existerar. Kartan, föreställer de områden som palestinierna har flytt ifrån sedan 1948 och 1967.

Hillevi Larsson har felaktigt anklagats för att stödja terrororganisationen Hamas, som vill se att staten Israel försvinner från Jordens yta. Detta är naturligtvis inte sant, eftersom Hillevi Larsson stödjer en tvåstatslösning och hon tillbakavisar bestämt denna kritik

Jag ställer frågan: ”Vad är det som gör denna karta så kontroversiell?” Före år 1948 existerade inte Staten Israel. Om kartan visar de landområden som fanns vid denna tid, så finns det ingen anledning att tro att den skulle handla om något annat, än att belysa det palestinska folkets flykt ifrån de områden de bebott vid denna tid.

Det finns en förklaring till den bild Hillevi Larsson visar upp. Det är en historisk bild från Nakba 1948. Den 15 maj 1948 utropades staten Israel efter ett inbördeskrig, som av den ena sidan kallas befrielsekrig och av den andra al-Nakba (katastrofen). Katastrofen innebar en massflykt för de palestinska araberna. Detta som en följd av Israels medvetna politik att köra ut araberna från de territorier som Israel tagit över. Uppgifterna om hur många har varit väldigt varierande. Enligt historiken Benny Morris är 700.000 en rimlig uppskattning.


Enligt en gällande FN resolution ska möjligheten att återvända finnas för palestinska flyktingar alternativt att de får ersättning för förlorade egendomar. Det finns ingen anledning att tro att det skulle handla om att ta över Israel.

4 kommentarer:

 1. Hej igen, Rolf.

  För att förstå varför kartan gör folk så illa till mods måste man förstå hur stort lidande sådana kartor symboliserar. Det blir ett förenklat synligt sätt att delegitimera Israel, som om det någonsin hade funnits en palestinsk stat inom dessa gränser, som om judarna vore ett inkräktande folk i regionen.

  Palestinska araber ville inte ha en stat, hade nog inte enighet vid den tiden De ville bara inte ha en judisk, såg sig som med i det större arabiska kollektivet. Detta finns i Fatahs stadgar idag. En arabisk stat, Jordanien, var redan upprättad på 20-talet från brittiska mandatet. Där får enligt lag fortfarande judar inte bo. Palestinska araber kunde ha haft en till stat. De vägrade alltså.

  De fyra propagandakartorna du säkert också minns i de mest "israelkritiska" bloggarna (för att vara snäll), de som sägs visa det krympande Palestina, gör inte saken bättre. Man blir luttrad över falska kartor. Det finns hur många skarpa historiska analyser som helst, även mer korrekta kartor, som förkastar dessa falska, men skadan är skedd. Judarna som grundade Israel efter decennier av hårt arbete och samhällsbygge framställs som fördrivare, tjyvar och banditer. Vad gynnar detta annat än att sprida mer hat? Dagens dåd hyllas ju och belönas av PM.

  Hur man ser saken om priskartan beror mycket på vad man vet om palestinska gruppers agenda och mål. Det är inte bara Hamas. Inom Palestinska Myndigheten, även Fatah, och naturligtvis PFLP, talar man högt om om att överta och "befria" Palestina från floden till havet. Inget hymlande. Det finns i Fatahs stadgar. Abbas, som framställs som moderat, talar idag om att judars blotta närvaro förpestar Tempelplatsen. Vilka vibbar ger det? Resultatet har vi sett i form av många fler blodiga dåd.

  Sett mot den pågående terrorn, är det olyckligt att en svensk riksdagsledamot poserar vid en karta som visar hela området som palestinskt och med ett klart V-tecken(!), som visar ett agenda: fortsatt motstånd, kamp, strid, krig, eller terror, för detta territorium. Om Hillevi Larsson, riksdagsledamot, visade någon förståelse, som sig bör, för dem som tog illa vid sig vet jag inte.

  Om detta: "...Katastrofen innebar en massflykt för de palestinska araberna. Detta som en följd av Israels medvetna politik att köra ut araberna från de territorier som Israel tagit över..."

  Ja,säger jag, kringliggande länders krig, för att köra ut, och värre, judarna, kriget i sig, innebar en massflykt av olika orsaker, inte en enhetlig. Ja, det fanns hemska ageranden på båda sidor. Men att detta skulle vara en följd av Israels "medvetna politik" håller historiker inte med om. Är det bara i Israels fall man skuldsätter landet i all evighet efter ett tragiskt krig för överlevnad? Den judiska staten bildades genom FN-beslut. Den arabiska sidan avstod från sin chans och startade krig. Och detta fortsätter.

  Det fanns andra katastrofer. Man borde inte när man talar om arabisk massflykt ignorera den verkliga etniska rensningen av judarna från hela VB och Östra Jerusalem, oerhörd förstörelse av synagogor, gravplatser och judiska kvarter som ägde rum samma tid under Jordanien. Varför glömmer man det?

  *********************

  Rolf, om du inte misstycker vill jag dela med av detta: Den 29 november var minnesdag över de länge bortglömda judiska flyktingarna från muslimska och arabiska länder där judar bott i tusentals år, med en unik gammal kultur. C:a 850000 fick lämna sina hem, många efter omänskligt lidande, kollektivbestraffning, massakrar. Deras hjärtan och minnen finns ofta kvar i hemlandet. Men de har fått bygga nya liv. Berättelserna kommer ut eftersom de gamla vill tala och de unga lyssna och skriva ner. Jag har läst några av dem.

  Förlåt mitt långa inlägg, Rolf. Trevlig advent,

  A-K

  SvaraRadera
 2. Hej A-K. Det råder ingen tvekan om på vilken sida du står I denna konflikt. Jag beklagar att jag inte kan hålla med dig i mycket av det du skriver, men du har en verbal förmåga att förklara en del uppenbara lögner som sanningar. Kartan visar inte någon palestinsk stat. Den visar de områden som palestinier har flytt ifrån. Detta är något helt annat.

  Du har fel när du skriver att Palestinska araber inte ville ha en stat vid den här tiden. De sa visserligen nej till ett delat Palestina, vilket var ett stort misstag, men man måste förstå att orsaken till detta var att de betraktade hela Palestina som ett land som tillhörde araberna. De kunde inte acceptera att judarna hade rätt till det. Varför skulle de godta en delningsplan när judarna endast utgjorde en tredjedel av befolkningen.

  Jag vet inte vilka fyra propagandakartor du talar om, men jag vet ju att sanningen är att Palestina krymper mer och mer.

  Det är väl en sanning med modifikation att påstå att det var judarna som grundade staten Israel. Bildandet skedde efter en FN-deklaration som antogs den 29 november 1947. Att judarna framställs som fördrivare, tjyvar och banditer tar jag för min del helt avstånd ifrån, även om sådana finns ibland alla folkslag. Judarna har utvecklat Staten Israel på ett fantastiskt sätt och deras arbete har fått genklang över hela världen inte minst genom de produkter de åstakommit.
  De har också haft mycket hjälp av sina bundsförvanter, inte minst USA.

  Nej Riksdagsledamoten Hillevi Larsson stöder inte en agenda med fortsatt motstånd, kamp, strid, krig eller terror för detta territorium. Var får du det ifrån?

  Jag skrev om den massflykt som skedde för de palestinska araberna och du håller delvis med mig. Det kan nog vara sant att det fanns flera orsaker till det

  Ja, det är också sant att det fanns andra katastrofer på båda sidor, det håller jag med om

  Om du skulle sakna kommentarer de närmaste dagarna, så beror det på att jag måste uppsöka Universitetssjukhuset i Linköping igen i morgon, på grund av min sårinfektion. Jag vet inte i skrivande stund om jag måste stanna några dagar eller inte.

  SvaraRadera
 3. Kartan visar inte Israel och det är med avsikt. Den visar det slutgiltiga målet i arabernas fantasi. För Israel har inte RÄTT att existera. Hillevi må vara för två stater men i sin ställning borde hon ha vetat bättre än att posera med flaggan och V kartan. Att Palestina har krympt kan vi tacka britterna för då de redan 1920 bröt sitt löfte om att skapa ett judiskt hemland i Palestina och gav hashemiterna 77% av området. Över 70% av jordanierna är numera palestinska araber.
  Dessutom tog Egypten Gaza, Syrien Golanhöjderna och glupska Jordanien Judéen och Samarien. Inte mycket kvar för judarna men de accepterade sin portion som bestod mestadels av öken och kallade det Israel. Men det var fortfarande för mycket. Anfallskrig, försvarskrig, flera erbjudande om fred mot land har inte gjort ett dyft. Araberna vill inte ha två länder, de vill ha ett och dominera judarna som de gjort i det förflutna eftersom de anser dem underlägsna. Att erkänna ett Palestina nu är som att sätta plogen framför oxen och kan få ödesdigra följder. Verkar inte genomtänkt för mig utan snarare röstfiskning.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 4. Det finns ingen avsikt med att kartan inte visar Israel, eftersom Israel inte existerade vid kartans tillkomst. Jag försöker se sanningen med två ögon i mina kommentarer, men både A-K och Du Eva har bara ett syfte med era kommentarer och det är att envetet försvara allt det som Israel gör och misstänkliggöra alla som kritiserar det som är fel. Staten Israel har rätt att existera, men palestinska flyktingar behöver också ett hopp om att återvända till ett land där de ursprungligen har bott. Det finns alltid minst två versioner av det förflutna.

  SvaraRadera