Twingly statistik

onsdag 26 oktober 2022

Äger kyrkan den enda sanningen?

 

Stefan Gustavsson skriver i dag en ledare i tidningen Världen i dag med rubriken: 

”Omvändelse bör vara viktigt för ny ärkebiskop”.

Svenska Kyrkan får en ny ärkebiskop nu på söndag, Biskop Martin Modéus från Linköping. Han efterträder Antje Jackelén som år 2013 valdes till Ärkebiskop.

När hon valdes fick hon frågan av en journalist om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed. Det svar hon gav journalisten visade vilken klok kvinna hon är. I stället för att ge ett förväntat ja eller nej svar så svarade hon så här:

Det är en märklig fråga. Man kan inte reducera hela religionsteologin till en ja och nej fråga. Men en bild som jag använder mig av ibland är den av ett förälskat par. Om du är förälskad och säger om din man att han är vackrast och bäst i hela världen, är det ingen som tolkar det som att du tycker att alla andra män är fula och dåliga. Som kristna kan vi därför uttrycka vår kärlek till Jesus Kristus helt och fullt.”

Stefan Gustavsson tycker inte att jämförelsen med Jesus-tro och förälskelse ger ett meningsfullt svar på frågan om det är Jesus eller Muhammed som visar oss Gud. Jag tycker tvärtom att jämförelsen är sann och meningsfull. Vi är älskade av Gud genom Jesus och den kärleken har väckt vårt gensvar. Vi valde Jesus, Alla människor har inte haft samma väg till Gud. De har inte haft lika villkor. Människor som inte känner till Jesus Kristus kan ändå ha erfarenheter av Gud.

Risken är att vi förminskar Guds vilja och vägar att frälsa världen om vi dömer ut andra religioners erfarenheter av Gud och ställer ”sanningen” mot ”den enda sanningen” ,

skrev Antje Jackelén i Kyrkans tidning den 10 oktober 2013

I det läget har ofta företrädare för kyrkan agerat som om de ägde sanningen och haft plikten att bekämpa alla som inte vill uttrycka samma sanning på exakt samma sätt.


1 kommentar:

  1. Sanningen är inte åsikten. När Evangelisten Johannes lägger orden i Jesu mun: "Jag är Vägen, Sanningen och Livet" så handlar det om att Jesus är Sanningen personifierad. Om vi räknar åsikterna så kan de vara många och även sanningarna, men Sanningen med stort S är bara en.

    SvaraRadera