Twingly statistik

fredag 7 oktober 2022

Är det meningen att allt ska ha en mening.

 

ÄR DET MENINGEN ATT ALLT SKA HA EN MENING?

Frågan som ställs i Tomas Sjödins bok Reservkraft besvarar han så här på sidan 62:

Om varje enskild händelse med nödvändighet måste ha en mening blir livet nervöst. Mycket kraft och mycket tanke går åt att ”få ihop det”, att det gåtfulla mönstret skulle bli klart och entydigt. Och när det inte lyckas finns risken att processen slutar i att vårt missnöje vänds mot Gud eller mot oss själva i form av skuldbeläggande.

Men om det är Livet som är meningsfullt så behöver kanske inte varje stor eller liten händelse ha en avgränsad mening? Då kan saker nämnas vid sitt rätta namn. Det som var skola i livet får vara det, det som var grått och dunkelt får vara det och det som var nattsvart och tomt får vara det.

De nätter vi står vid Karl Petters säng och håller honom med huvudet mot golvet och skakar för att få i gång hans andning, faller alla fraser som: ”Det finns en mening i allt som sker” och ”Inget ont som inte har något gott med sig”. De faller som döda fåglar i sovrumsmörkret.

Vi säger ofta till varandra att det som gör hans liv nästan outhärdligt helt saknar mening. Punkt. Lika ofta säger vi, på olika sätt olika dagar. Att det är viktigt att han finns. Att han är en gåva till oss och till många andra. Faktiskt att han också är en gåva till Gud. Från Gud till Gud.”

Jag tror inte heller att alla händelser i livet har en avgränsad mening, så som Tomas Sjödin beskriver det, men allt är inte meningslöst. Nej livet är meningsfullt även om en del av det som sker saknar mening. Varje människa kan göra val och handlingar som skapar mening. Exempelvis att vara människa och leva i nuet fullt ut, i harmoni med andra och med omvärlden. Att upptäcka att verkligheten är gudomlig och att det gäller för oss att skapa kontakt med denna andliga verklighet. Att upprätta kärleksfulla relationer är också något vi behöver för att skapa mening med livet.

Vi blir ofta utsatta för människor som utmålar framtiden i dystra färger, som om allting skulle vara meningslöst. Det finns också dem som använder bibeln som redskap för sådana deprimerande budskap.

Allting är meningslöst Det finns inget som är värt något” står det i Predikaren i Bibeln. Det är lätt att hemfalla åt sådana tankar, men det är definitivt inte meningen att låta dem bli vägledande. Inte ens om de står i bibeln. Somliga använder bibeln med felaktiga motiv och söker efter bokstavliga tolkningar för att få makt över oroliga människor, i stället för att söka efter den helhetsbild som bibeln ger oss med hopp och förtröstan.

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden." 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar