Twingly statistik

måndag 14 augusti 2023

Till Daniel Persson om Stefan Swärds replik i Dagen

 

Käre Daniel

Jag skriver till dig därför att du är en ledare i den församling jag tillhör. Det finns en del saker jag skulle vilja dela med dig, där jag känner oro för en del av det du har svarat i de kommentarer vi delat på Facebook. Det gäller Stefan Swärds slutreplik till EFK:s slutrapport där han menar att enda möjligheten att hålla ihop EFK är att tydligt ta ställning för den äktenskapssyn som hittills präglat EFK. Så långt jag förstår har de aldrig övergivit den, så varför menar han det?

Dagen 28 juli 2023

Varför måste Stefan Swärd  sätta sig över arbetsgruppen i EFK i denna fråga? Är det verkligen hans uppgift och vem har i så fall givit honom den? Jag tycker att han borde visa större respekt för den process som pågår i EFK. Hans text skapar mer oro och är mera splittrande än något annat. Varför vill han inte lyssna till den som har en pragmatisk bibelsyn.

Allt hat och all homofobisk rädsla som uttryckts i kommentarerna till denna slutreplik på Facebook är skrämmande, men du Daniel ser det inte så. Du tycker att vi borde söka alla svaren i Bibeln och på det sättet komma fram till samma slutsats. Jag tror inte vi kommer att bli eniga där.Du skriver att du inte vet något om hur EFK:s styrelse gör, men du vet desto mer om vad femtioen EFK-pastorer uttryckt sin oro för. Jag får uppfattningen att du redan har ställt dig på samma sida, eftersom du menar att Stefan Swärd genom sin utmaning kan reda ut den uppkomna situationen. En av dem som kommenterat skriver att ledarskapet i EFK måste bytas ut. Där finns varken ödmjukhet eller respekt för den process som pågår. Stefan Swärd har inte svarat på den kommentar jag lagt ut och det skulle förvåna mig om han gör det. Det har däremot du gjort Daniel och det uppskattar jag. 

Kommentera gärna vad jag här har skrivit för jag upplever ändå att du har en ödmjuk ton i din attityd och i ditt ledarskap. Jag ber för dig och de övriga ledarna i församlingen att ni ska få ha en ödmjuk inställning i denna så viktiga fråga.


11 kommentarer:

  1. jag ber stt få återkomma då jag är på jobbet och inte kan ta nödvändig tid att svara då jag vill ha tid att se de gamla inläggen först

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Ditt löfte att återkomma ser jag fram emot med förväntan käre vän.

      Radera
  2. Försöker ge svar, hoppas jag inte missar något. I början nämner du att du känner oro över mina svar då jag är ledare i församlingen. På vilket sätt?¨
    När det gäller Stefan Swärds yttranden så ser jag dem som att han känner oro för utvecklingen inom EFK och därför skriver. Jag har uppfattat EFK så demokratiskt att den som har synpunkter, frågor mm har rätt att yttra dessa. Så vad jag förstår behöver man inget speciellt mandat för att göra detta. Jag har tidigare nämnt de 51 pastorerna som tagit ställning, två av dem känner vi till, det är Christer Roshamn, tidigare pastor i Motala Baptist och Andreas Holm nuvarande pastor där.
    Själv ser jag ingen motsägelse i att hålla fast vid bibelordet och människokärleken då jag menar att ordet ger oss rätt syn på männikan. Jag ser inte att ordet öppnar för annan samlevnad i äktenskap än mellan kvinna och man. Att samtidigt visa kärlek och vishet i mötet med människor som kämpar i dessa frågot anser jag vara sjölvklart. Nu har jag inte gåvan att uttrycka mig så bra som du Rolf, men hoppas ändå att du förstår mig . mvh Daniel

    SvaraRadera
  3. Bäste broder Daniel Guds frid!
    Jag känner oro för dina svar, därför att du tar ställning på frågor som kan finnas även i vår församling i Motala, där du som ledare har ett betydelsefullt ansvar. Jag hoppas verkligen att ledningen i vår församling är enig i denna fråga och framför allt inte låter sig duperas. Det gör mig ont att du inte kan genomskåda det som pågår. De som påstår att ledarna för EFK har övergivit äktenskapssynen mellan man och kvinna och därför måste bytas ut, har naturligtvis missuppfattat det hela, och detta tror jag beror på att de vill göra det, för att hindra fortsatta fruktbärande samtal i en process som inte är avslutad. Dessa homofobiska och hatiska angrepp saknar både ödmjukhet och respekt. Det har uppstått ett slags proteströrelse, och man använder sin påstådda bibeltrohet, så att det skulle vara tillåtet att lämna en församling på grund av att man har tolkat sin egen bibelsyn som den enda riktiga.

    Det finns också en del som menar att när man strävar efter enhet ibland de kristna, det vill säga ekumeniska enhetssträvanden, så allierar man sig med skökan och vilddjuret, som man tror att det beskrives i Uppenbarelseboken. Detta är ju galenskap och fundamentalistiska avarter. Har vi verkligen tid att hålla på med sådan ondska. Nej sådana tongångar avslöjar bara hur illa ställt det är på en del håll. Detta tycker jag att vi tydligt måste ta avstånd ifrån

    Daniel, du som är en så fin broder och som jag så uppriktigt älskar. Hur kan du överhuvudtaget låta dig påverkas av sådana tongångar, när de avslöjar sig själva?

    Du har rätt i att Bibeln prioriterar äktenskapet mellan man och kvinna, och det gör alla kyrkor också, men erfarenheten visar också att Bibeln inte ger oss hela svaret. Det finns fortfarande frågor som vi inte har något svar på. Så länge det förhåller sig på det sättet borde vi tala kärleksfullt till varandra i och framför allt inte medverka till att splittring uppstår. De frågor som behandlas av EFK:s styrelse tycker inte jag är lämpliga att yttra så som Stefan Svärd gör. Han är ju en känd person och har dessutom ett stort ansvar för det han yttrar

    Tack Daniel för att du ville ta dig tid att svara. Vi får fortsätta att be för varandra och för alla kristna i vårt land
    Hälsningar
    Rolf


    SvaraRadera
  4. "Slutsatserna att sexuell läggning är beständig är därtill mycket tveksam, både utifrån pastoral erfarenhet och aktuellt forskningsläge."

    Så skriver Stefan Swärd och han markerar på det sättet hur han vill att alla kyrkorna skall förhålla sig. Detta måste ju i praktiken innebära att människor med homosexuell läggning inte kan leva ut sin sexualitet och samtidigt tillhöra en kyrka.

    "Att samtidigt visa kärlek och vishet i mötet med människor som kämpar i dessa frågor anser jag vara självklart."

    skriver Daniel Persson"

    Detta uttalande tycker jag är inkonsekvent eftersom det delar upp människor i vad som anses vara normalt eller inte normalt

    SvaraRadera
  5. Jag hävdar att en homosexuell människa är lika normal som någon annan. Det är för mig alldeles självklart.

    SvaraRadera
  6. För mina åsikter har jag nu blivit portad ifrån Stefan Swärds facebooks-sida. Jag är tydligen en obekväm person.

    SvaraRadera
  7. De enhetssträvande som försiggår i EFK borde i allra högsta grad uppmuntras. Åsiktsförtryck och förföljelse ibland dem som tänker annorlunda får inte hindra oss att fortsätta. Min solidaritet för Pingstförsamlingen i Motala är grundad i kärleken till nästan, även om det uppstår konflikt mellan våra tankar ibland. Jag sympatiserar med vännerna i församlingen och även med församlingsledningen, men jag tänker fortsätta med att dela mina tankar, med en öppen och ärlig attityd.

    SvaraRadera
  8. En sång ringer i mina öron:

    "Endast kärleken segrar, endast kärleken segrar, endast kärleken segrar över ondska och hat."

    SvaraRadera
  9. Det är nog inte så att Stefan Swärd har portat mig från sin sida och det är jag i så fall tacksam för. Vad jag däremot tror är att hans sida har blivit kapad, och det beklagar jag verkligen, för han har samma rätt som jag och alla andra att yttra sig på fb. Kan någon tala om hur det är med detta?

    SvaraRadera
  10. Förekommer åsiktsförtryck på facebook?

    SvaraRadera