Twingly statistik

fredag 12 februari 2010

En mycket viktig fråga

Jag fick en mycket viktig fråga häromdagen:

” Varför fick Jesus gå lidandets väg och ta all synd på sig om andra religioner leder till Gud?”

Frågan har två delar. Om jag inte kunde svara på den första delen skulle jag nog betraktas som en kristen analfabet. Trots detta vågar jag påstå att många kristna fortfarande är okunniga om detta.

I dag på morgonen läste vi ur Romarbrevets 5:e kapitel under vår andakt. Åter igen blev dessa ord så levande för våra hjärtan och vi fick anledning att tacka Herren för att han har låtit sin nåd komma oss till del på ett så underbart sätt. Inte bara oss utan alla.

Vad var det vi läste?
1. Att synden och döden kom in i världen genom en enda människa. Detta syndafall ledde till att alla människor nåddes av döden. Någonting behövde ske för att människorna som Gud skapat till sin avbild på nytt skulle återfå sin värdighet. Just därför måste Gud bli människa, det vill säga inkarneras i en människokropp. Ty så älskade Gud världen….
2. Det andra vi läste i Romarbrevet 5 var att alla har fått del nåden.

”Om alla dog genom en endas överträdelse, så har nu alla fått del av Guds överflödande nåd, nådegåvan som bestod i en enda människa, Jesus Kristus.”

Observera att jag medvetet har markerat ordet ”alla”. med fet stil. Guds kärlek inkluderar alla människor och jag är så oerhört tacksam till Jesus för att det är enbart hans förtjänst att inte bara jag, utan att alla dem som jag beder för, mina nära och kära fått del av denna nåd genom att Jesus dog för våra (allas) synder.

Detta innebär inte att det är likgiltigt med deras ställningstagande. Om vi är arvingar till Gud och vill vara hans barn, så vill vi väl också redan här i livet få lära känna honom. Att bekänna sin synd och leva i förlåtelsen är viktigt. Men jag kan aldrig bekänna något om jag inte fått kännedom om vad jag skall bekänna. Här får vi räkna med Guds nåd och barmhärtighet för dem som inte vet vem Gud är.

Nu kommer jag till den andra delen. Religioner leder aldrig till Gud, inte ens kristna dogmer och läror. Emellertid är det så att människor som tillber Gud i andra religioner ofta gör det med stor hängivenhet. Därför tror jag att Gud ser även på dem med nåd och barmhärtighet och tar emot även deras böner. Det är Jesus som är vägen, sanningen och livet. Han har visat oss vem Gud är och han har också låtit oss få veta att alla tillhör honom, till och med de som inte känner honom. De som aldrig hört talas om Jesus.

Därför måste vi förkunna budskapet om Jesus för att vi redan här i detta jordeliv skall få del av det som väntar en gång. Det kallar jag att uppleva himlen på jorden. I Johannesevangeliets 14:e kapitel säger Jesus: ”Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig.”

JAGELLONICAS MYCKET LÄSVÄRDA LÄNK

5 kommentarer:

 1. Det låter som om du är universalist.
  Själv har jag svårt att få t.ex. följande bibelord att gå ihop med det du skriver.
  Mat 24:13 Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.

  Den logiska slutsatsen blir att den som inte håller ut till slutet inte blir frälst.

  Jag vill gärna tro att alla blir frälsta men det är svårt att få det att gå ihop med bibeln. Särskilt Uppenbarelseboken.

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag visste inte att jag var universalist, men jag tar det som en komplimang. Det har ju egentligen inte så stor betydelse. När det gäller att få allt att gå ihop med bibeln så är det omöjligt för mig om jag tolkar allt bokstavligt, inte minst Uppenbarelseboken. Men jag tror på Jesus i alla fall. Det jag inte förstår får jag lämna.

  SvaraRadera
 3. Intressanta frågor som du tar upp här, tycker jag. Jag kom att tänka på en annan text, som jag läste nyligen på denna adress...

  http://www.katolik.nu/html/artcl_salvation.htm

  Där står bl a att alla människor som söker Sanningen och gör Guds vilja kan bli frälsta, även om de är okunniga om Kristus. Sin förståelse av vad Sanningen är och vad som är Guds vilja får de via sitt samvete. Och samvetet är universellt - något som förenar oss alla.

  Det är endast för dem som mött Sanningen i Kristus (dvs kristna), som det är nödvändigt att formellt bekänna sin tro på Jesus Kristus och hålla sig till honom.
  Gud kan mycket väl ha öppnat andra vägar för icke-kristna människor, eftersom "vägarna för Guds oändliga nåd förblir ett mysterium för människans begränsade förstånd".

  Jag blev hoppfull och glad, när jag läste raderna på sidan som jag länkade till. Och jag tyckte att tankarna där i viss mån anknöt till din bloggpost.

  Så visst har alla människor på vår jord fått del av nåden. Det tror jag också.

  SvaraRadera
 4. Tack Jagellonica för din kommentar. Du tar upp en mycket betydelsefull sak, nämligen dem som mött sanningen. Det är ansvarsfullt att möta sanningen. Jag pratade nyss med en god vän om detta. Vi kan fly sanningen men vi kan också handla efter sanningen vi mött. Gud som är den absoluta sanningen har vi av nåd fått möta när vi lärde känna Jesus. Honom håller jag på att lära mig mer om. Det gör mitt liv spännande. Mina senaste sånger är självupplevda. Lyssna på dem. De finns i föregående bloggar.

  SvaraRadera
 5. Jag har satt in länken som Jagellonica skickade nederst på detta inlägg. Det är så sant. Det passade verkligen i denna blogg!! Tack för tipset.

  SvaraRadera