Twingly statistik

onsdag 21 december 2016

Ett brev om arbete i Peru

Jag känner mig så tacksam, när jag läser det brev som jag fick i går från våra goda vänner, missionärerna Anita och Göran Olsson, som numera bor i Lund.

De skriver om det arbete de varit med om att utföra i Peru sedan år 1975.

Jag var då föreståndare för den församling i Jämjö, som var Görans hemförsamling. Vi fick då den stora förmånen att sända ut dem till deras missionsfält. Där blev de banbrytare för en verksamhet i Chulucanas i norra Peru och grundade en pingstförsamling "Casa de Oracion".

Denna församling, som i dag har cirka 5000 medlemmar blev en del av AIPA som är den skandinaviska pingstmissionen i Peru, som grundades av missionärerna Brita och Per Anderås.

Göran "Carlos" Olsson kom ifrån ett hem i Jämjö och var en av tre syskon. Hans pappa dog när han var ung, så honom minns jag inte, men mamman Ellen minns jag mycket väl. Hon var en mycket gudfruktig kvinna och blev en god vän till oss. Hon hade kontakt med Gud och var en mycket trogen bedjare i församlingen. Hon betydde mycket för vår familj. Hennes gästfrihet och hennes omsorg om oss som var församlingens tjänare. Vi glömmer aldrig Ellen Olsson

Brodern Hans och hans fru Margareta träffade jag innan vi flyttade till Jämjö. Jag var där en tid och fick bo i deras hem medan vi hade tältmöten. De hade två söner; Henrik och Andreas, mycket fina pojkar. Henrik har blivit min Facebookvän och jag har förmånen att få läsa det han lägger ut om sin familj. Det var så roligt att bo där och lära känna dessa fantastiska människor. Det kändes mycket svårt när vi fick veta att Hans efter en tids sjukdom fick lämna jordelivet.

När jag kom till Jämjö fick jag höra talas om att det fanns en missionärskandidat i församlingen och hans vision var att få resa till Peru. Han gjorde en resa dit och var engagerad i Pingstmissionens arbete där som volontär. Medan han var där träffade han en kvinna, som han blev förälskad i. Hennes föräldrar var också gudfruktiga och trogna församlingsmedlemmar i en pingstförsamling i Huancayo. Båda dessa unga människor bar på en brinnande kallelse att på något sätt få tjäna Gud där i Peru. Hur skulle det förverkligas? Göran gifte sig med Ana Cueva.

Medan de förberedde sig för sin missionärsuppgift bodde de en tid i Jämjö, men reste ut i församlingar för att uppmuntra till ekonomiskt stöd. De var mycket ivriga och ville så fort som möjligt resa ut till sitt missionsland. En del av oss i församlingen försökte hejda dem, därför att vi ville se att deras missionärsunderhåll var rimligt. När det slutligen kunde redovisas ett fullständigt missionärsunderhåll fick vi den stora förmånen att bli utsändande församling för dessa brinnande människor.

De påbörjade ett arbete med målsättningen att vinna människor för Gud och det visade sig att deras arbete bar frukt. Anledningen till detta var helt enkelt att de och många andra bad till Gud för detta arbete. De grundade Pingstförsamlingen Casa de Oracion i Chulucanas, Piura i norra Peru. På svenska betyder det Bönehus.

Jag citerar ur brevet ifrån Göran och Anita:

"Församlingen med utposter i Peru, Ecuador och USA, har ett antal duktiga pastorer och evangelister, medarbetare i arbetet bland barn med funktionshinder, utsatta barn och tusentals söndagsskolbarn i nära städer och avlägsna byar, som lär sig att de är oändligt älskade av Jesus som föddes i ett stall och vill ge dem frälsning, livsförvandling, hopp och mening, både för livet härnere och för evigheten.

Hemligheterna till att det missionsarbete vi startade upp för mer än 41 år sedan är bland annat att Herren kallade 50 - 60 peruanska medarbetare, som nu är pastorer och evangelister, som med total överlåtelse brinner för att nå de onådda platser där de befinner sig. Några arbetar i mycket anspråkslösa områden, som liknar Bibelns Betlehem med får och åsnekrubbor. Många av dem saknar löneförmåner och deras insatser är verkligen beundransvärda.

Jag undrar hur de klarar sina familjers ekonomi. Kommer de få möjligheter att ge sina barn en värdig utbildning? Vi frågar oss också hur de ska kunna köpa takplåtar, dörrar och fönster till de enkla kapellen.

Medarbetarna är nu verksamma i USA, Spanien, Ecuador och Frankrike. Några har förberett sig för sina uppgifter under flera år, medan andra har gått kortare bibelkurser. Det de saknar i studier brukar ofta kompenseras av dagar och nätter med bön och fasta, för de/vi är så totalt beroende av Gud!

Resultaten låter inte vänta på sig! De mest otroliga under sker, för Gud är med dem varje dag i deras uppoffrande arbete. Vänliga hälsningar Anita och "Carlos" Göran"


På Pingstkyrkans hemsida i Lund kan man läsa:

"Mångåriga Perumissionärerna Anita och Göran Olsson har byggt upp en omfattande verksamhet i församlingen i Chulucanas. Församlingen där driver ett rehabiliteringscenter för handikappade barn som vi är med och stöttar bl a genom utbildning i hur man tillverkar ortopedtekniska hjälpmedel. Församlingen där driver också en omfattande söndagsskolverksamhet samt ett undervisningsarbete för att förhindra övergrepp mot barn."

Det är således både ett socialt och evangeliskt arbete som Anita och Göran byggt upp i Peru. De skriver att det finns 3500 barn i söndagsskolverksamheten.

Jag känner mig glad över att jag en gång fick vara med i den församling som sände ut dem till detta fantastiska arbete.

Göran och Anita fick möjlighet att besöka Peru i september månad i år, genom stöd från församlingarna i Karlskrona och Lund.

Där deltog de bland annat i en national kongress i Lima anordnad av den skandinaviska pingstmissionen. Göran fick tolka bibelläraren och pastorn Owe Lindeskär som undervisade 160 pastorer och andra ledare från olika platser i Peru och även en del ifrån Brasilien. Bara ifrån Chulucanas hade det kommit 55 pastorer och andra ledare för att ta del av undervisningen.

"Walk Through The Bible" var en träningskurs på 25 timmar som utbildade 18 kompetenta ledare för barn, som i sin tur skulle ta ansvar för uppföljning av det de fått lära sig på denna kurs

År 1999 påbörjade Anita och Göran ett arbete med ett rehabiliseringscenter i Chulucanas.RBC (Rehabilitacion Basada en la Communidad) Detta center som fortsätter sitt arbete har under året fått besök från Sverige av Ingenjören och Ortopedisten Per Åke Öhrling ifrån Lund. Han gav studenterna ifrån Universitetet i Chulucanas en träningskurs där de fich utbildning i att stödja barn med funktionshinder. Han utbildade även ljudteknikerna i kyrkan

Jag vill tillönska Göran och Anita och deras döttrar med familjer God Jul och Gott Nytt År!

Några bilder från mitt fotogalleri som jag fick för flera år sedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar