Twingly statistik

tisdag 27 december 2022

Jerusalem del 1

 



    • Egon Berglund skriver: "Hur kom det sig att 37 människor bröt upp 1896 från den lilla byn Nås i Dalarna för att resa inte till Amerika utan till Jerusalem. Och varför kom just dessa 37 människor från Nås?
  • Ikväll visar SVT dramaserien Jerusalem i 4 avsnitt ( tidigare visad som en långfilm från 1996 ) och är regisserad av Bille August baserad på Selma Lagerlöfs storslagna roman. TV-versionen är tidigare visad 1997 , men ni som inte sett den är den att rekommendera. Bönderna från Nås åkte till Jerusalem för att invänta Kristi återkomst.
    Det var Olof Henrik Larsson, utvandrad svensk till Amerika en sjöman som blivit väckelsepredikant, hade återvänt till Nås (hans fru var född i Nås) för att hämta sin hjord till den heliga staden. Bönderna blev offer för eskatologiska spekulationerna och en fanatisk religiös diktatur, ( kan bara ses i Sverige )"
Låt oss inse att det alltid föreligger en fara till att bli ett offer för eskatologiska spekulationer och religiös fundamentalism med allt vad det innebär av bokstavstolkning till följd av människors rädsla.
Ur Sagt inför döden, av Sven Danell : ”Selma Lagerlöf hade redan från början av sitt författarskap en förankring i tron på Gud och på en värld bortom de fem sinnenas horisont. ….. I hennes efterlämnade papper fann man en liten lapp med orden: "Gode Gud, hjälp Selma Lagerlöf! Kristus Jesus, kom och hjälp mig och säg mig vad jag skall skriva!"

1 kommentar:

  1. Det finns en kombination av naturligt och övernaturligt i Selma Lagerlöfs beskrivning av Karins helande. Den förlamning som hon drabbats av berodde på ett chocktillstånd efter en svår dröm där hon drömde att Eljas levde. Doktorn trodde att alltsammans hade vållats av skrämseln. Ett helande kan således vara både naturligt och övernaturligt. Min fråga: Kunde Karin ha blivit helad även utan Hellgums medverkan?
    Hellgum stod för den kristendom som gått över till vidskepelse.

    SvaraRadera