Twingly statistik

lördag 1 mars 2014

Är Yoga harmlöst eller rentav båg?

Vänta dig inte att jag skall svara på frågan, men läs vad jag skriver här:
På fb skrev hon:  provade jag yoga för första gången. Det gäller att ta hand om sin gamle kropp”
Jag svarade: ”Är tveksam till yoga. Kan det verkligen vara det rätta sättet att ta hand om sin kropp? Var rädd om dig!”
Hennes son skrev: ”Det enda rätta är gym och motion, yoga är båg!”
och dottern: ”Oroa dig inte morfar, jag går yoga varje vecka o det är såå skönt ska du veta, ingen fara alls!” 
Jag skrev så här: ”Yoga är inte båg. Så länge det handlar om en teknik för avslappning och ingenting annat finns ingen anledning till oro, men om man använder Yoga som det ursprungligen var tänkt för att kunna utvecklas andligt och uppnå ett högre medvetande och enhet med Gud, så bör man vara försiktig. Om man däremot använder Yoga som en teknik för avslappning för fysiskt och psykiskt välbefinnande så finns det ingen anledning till oro.”
Jag vet att man i många skolor använder sig av yoga på lektionstid. Med hjälp av en stunds yogaövningar och avslappningsövningar anser man att eleverna blir lugnare och mer koncentrerade
Att använda sig av Yoga uppfattar en del är att föra in hinduismen som religion, eftersom man i Yogan tar kontakt med hinduiska gudar
Skollagen säger att skolan ska vara ”icke-konfessionell”, fri från religionsutövande, men i detta fall gör man tydligen ett undantag 
Jag såg ett videoavsnitt från en yogalektion från en skola där barnen gång på gång upprepade stavelsen Aum
”Det är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen, helig även för buddhister. Aum symboliserar den hinduiska världssjälen och hela universum. Enligt en uppfattning uppkom hela kosmos av den resonans som följde på att "aum" uttalades.” (Wikipedia)
För den som är kristen känns det fel att använda denna stavelse. Det är mera naturligt att öppna sig för Guds Ande genom att använda Jesu namn i den kristna meditationen.
Är det harmlöst att använda sig av yogan enbart som en terapimetod? Jag ställer frågan, men jag har tyvärr inte något tillfredsställande svar för närvarande.
För en kristen bekännare finns fortfarande mycket att lära genom den kristna meditationen
Varför är de österländska religionerna så intressanta när vi har så mycket att hämta i vår egen kristna tradition


3 kommentarer:

 1. Jag har gått på yogaklasser för ett tag sedan. Numera har jag en skiva jag använder ibland. Det är rent kroppsligt. Visserligen ingår andningsövningar, men aldrig tillbedjan av någon gudom.

  För ett antal år sedan var jag på bröllop i Indien. Orten var känd som andlig. Ett heligt berg. Ett nytt andligt centrum i hinduistisk anda hade just byggts. Min vän som var brud berättade om när hon och hennes familj var inbjudna till detta centers invigning. Hon hade deltagit i en meditation. Tekniken funkade för henne att öppna sig för Jesus. Så hade också andra kristna reagerat. Men där fanns också ett kristet center som fiskade upp vilsna själar från västerlandet.

  Jag tror inte vi behöver vara så ängsliga om vi är grundade i vår tro-

  SvaraRadera
 2. Tack kyrkis (Kyrksyster) för din värdefulla kommentar. Den väcker en del frågor. Du skriver att din vän öppnade sig för Jesus genom att delta i en yoga meditation vid ett andligt centrum i hinduistisk anda. Var detta acceptabelt i den hinduistiska kultur hon då befann sig? Du skriver också att vi inte behöver vara så ängsliga om vi är grundade i vår tro. De flesta som deltar i yogaklasser i vårt land är väl inte det. Som jag också skrev så har jag själv sett ett videoavsnitt från en skola där man under en yogalektion använde sig av stavelsen Aum. Om tekniken för din vän fungerade till att öppna sig för Jesus, så tror jag det berodde på att hon använde sig av Jesu namn. I Apg. 4:12 står det: "ej finnes under himmelen något annat namn som kan giva frälsning."

  SvaraRadera
 3. Är inte säker på att det var en yoga-övning. Det kan det naturligtvis ha varit. Jag var ju inte där så jag vet inte säkert.
  Den unga kvinnan var kristen. Normalt så är det nog långt mellan kristna och hinduer. Men just här fanns det någon form av samlevnad. Och jag tror också att hon bad till Jesus och därför kände att han var där.

  Användande av mantra är religiöst. Det skulle jag aldrig gå med på. Däremot tror jag på upprepandet av Jesusbönen, användande av rosenkransen eller frälsarkransen som böneredskap för kristna.

  Du har helt rätt i att de flesta som går på yogaklasser inte är grundade i kristen tro. Det kan ju vara lätt att bli manipulerad då.

  Men de klasser jag gått på har gått ut på andning, balans och träning av olika muskler genom att spänna och slappna av. Lika nyttigt som styrketräning.

  Men att ha barn att rabbla mantran i gympan är ju inte precis konfessionslöst. Undrar vad föräldrarna säger om det?

  SvaraRadera