Twingly statistik

fredag 30 oktober 2009

Vreden över orättvisorna, nöden och intoleransen

Jag har försökt att förstå de mekanismer som får människor att dras till kontroversiell nyhetsförmedling och debatt i religionsfrågor. Sensationer och överdrifter tycks vara populärt. Jag har en känsla av att många drar till sig uppmärksamheten till sådant utan att vara så noga med sanningshalten i sitt budskap.

Människornas kinder blir ofta heta, för att citera Heidenstam. Lögner och halvsanningar absorberas och omvandlas till myter och åsiktsbildningar. Gränser dras omkring dessa åsiktsbildningar. Den som avviker får ofta stå i skamvrån.

Att resignera inför detta hot är ovärdigt. Skövlade områden i vårt inre måste återfå sin spänst. Vi kan inte fortsätta att stillatigande se hur en del använder sin verbala överlägsenhet för att befästa lögnen. Vreden över orättvisorna och nöden i världen måste föra oss till konkret handling

De frågor som den senaste tiden fått så stor uppmärksamhet kan inte längre få dominera nyhetsflödena i media. Då förlorar kyrkan trovärdigheten och det får följden att människor blir ännu mer likgiltiga för det kristna budskapet

Det finns frågor av större värde för kyrkan Det är frågorna om fred, rättvisa och respekt för människovärdet. De som längtar efter hopp och frälsning måste få mötas av en öppen famn i stället fördömelse.

”och ändå är det murar oss emellan och genom gallren ser vi på varann. Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag. Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem”

Vigselrätten en gång till

Vigselrätten en gång till

Läs detta och fundera på varför tidningen Dagen måste uppehålla sig vid detta ämne och hela tiden blåsa upp till strid. Jag häpnar över att ingen reagerar på dessa övertoner.

Av de ovanstående länkarna har Dagen tagit bort den ena från Dagens officiella sida. Jag hade lyckats kopiera länken medan den fanns kvar. Fundera även på orsaken till det. Blev bloggkommentarerna för närgångna? Yttrandefriheten är värdefull, men den är riskabel. Man borde nog vara rädd om tyglarna ibland. Det står skrivet i Galaterbrevet 5:13 ff "Ni är kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar