Twingly statistik

söndag 3 januari 2010

Den instängda elden
Texterna från annandag jul lever kvar hos mig. ”Bry dig inte om tokstollarna.” sa en god vän till mig när jag försökte yttra mig över galenskaper jag läst och hört. De är inga tokstollar sa jag. De är offer för villfarelse. Förkunnelsen de frambär kan leda till kaos. Det är ingen lätt uppgift att bemöta galenskaper. Det måste ske med stor varsamhet och mycket kärlek Det kan i värsta fall leda till att sanningens budbärare blir behandlad på ett grymt och hänsynslöst sätt. I vårt land behöver ingen bli stenad men det finns andra metoder

Stefanos – den förste martyren- blev stenad. Det hjälpte inte att han gjorde stora under och tecken bland folket, eftersom det han förkunnade stod i strid med det religiösa etablissemanget. När de inte kunde hävda sig mot visdomen och anden i det han sade skickade de fram några som skulle säga att de hört honom tala hädiskt om Mose och Gud.

Andrahandskällor behöver kontrolleras. Om de hade gjort det skulle de ha insett att det var lögn. Vi ser dagligen bevis för lögner och överdrifter i media. Det är sannerligen inte lätt att veta vad man skall tro på om man skall rätta sig efter andrahandskällor.

Varför blev inte Stefanos beskyddad av Gud för detta hemska angrepp? Ja, vem har sagt att vi skall bli beskyddade för ondskans angrepp? Det är frågor som är omöjliga att svara på. Stefanos dog i triumf. I dödsögonblicket omvittnas hur han såg himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida. Man har sagt att martyrernas blod och deras tros fasta lidande var kyrkans främsta utsäde. Nu tror jag inte att det är rätt att eftersträva martyrskap, men om man får lida för sin tro så kan det vara Guds väg för en människa

Profeten Jeremia tyckte att han blivit förledd av Gud. Han hade blivit inblandat i något han helst ville dra sig ur. Varför skulle han bry sig om alla tokstollar till vilka han hade blivit sänd. De gjorde ju bara narr av honom, ja han fick bli till ständigt åtlöje. Hade han något val? Gud hade ju sagt att om han drog sig undan så skulle han drabbas av förskräckelse för dem och om han gick in i uppgiften skulle han bli angripen. Det fanns visserligen ett löfte med i avtalet mellan Gud och Jeremia. Det var att de inte skulle besegra honom eftersom Gud skulle vara med honom (Läs Jer. 1:17-19, 20:7-11)

Trots att han visste vem som givit honom uppdraget ville han dra sig ur. Om du inte vet vem det är som gett dig uppdraget att tala i Guds namn, så kan jag förstå om du vill dra dig ur.

Att ensam förkunna i Guds namn är dömt att misslyckas. Då blir det bara galenskaper.
Alternativet kan också vara att man inbillar sig att Gud är med på vilka galenskaper som helst. Detta kan också leda till villfarelse.

Som jag skrev i en tidigare blogg så kan man älska sitt budskap mer än dem som får budskapet. Jesus har visat oss att det är kärleken till människor som skall vara drivkraften. Denna kärlek är uppfinningsrik. Den skyr inga hinder och den är beredd att uthärda allt. Utan den kärleken är vi bara tomma tunnor.

Jeremia var således inte särskilt talträngd. Han hade försökt att stå emot och till och med tänkt att han inte skulle bry sig om Gud eftersom situationen var så invecklad. Han trodde att det var enkelt att dra sig undan.

Det är verkligen inte enkelt att dra sig undan om man hört Gud tala. Om jag säger att jag har det så betraktar du mig säkert som överspänd och tokig eller också så säger du att det är hjärnspöken. Okay jag kan förstå ditt argument. Jag tänker likadant när jag hör andra människor tala om sina transcendenta upplevelser. Det är omöjligt att beskriva på ett trovärdigt sätt men jag vet precis som Jeremia att om jag drar mig undan : ”då blir det i mitt bröst som brann där en eld, instängd i mitt innersta. Jag försöker stå emot men förmår det inte.”
Så nu kanske du begriper varför jag skriver!!

Ingen gitter höra...

Så här skriver Bengt på sin blogg om ämnet Martyrer:
"Ungdomar på Livets Ord har satt upp em musikal som belyser temat.
Den hade premiär 29 december 2009 och heter MARTYRION. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara, men genom Livets Ords förnämliga webb TV-service är föreställningen tillgänglig via internet en vecka framåt. För att vara gjord av amatörer är den väldigt bra gjord och jag rekommenderar alla som kan att se den."


Jag har sett den drygt timslånga musikalen och den vill jag rekommendera. Passa på så länge den låter sig visas denna vecka HÄR ÄR LÄNKEN

3 kommentarer:

 1. För all del. Som jag påpekade vid ett annat samtal så ses väl både du och jag som tokstollar av olika och ibland kanske också av samma människor. I andras ögon är vi alla tokstollar, förr eller senare.
  Vad jag menade var att det kanske kan göra mer gott att försöka frälsa den som inte redan har bestämt sig för att din väg är vansinnig istället för att bränna allt krut på någon som inte vill lyssna.

  /den yngre generationen tokfrans.

  SvaraRadera
 2. Käre KM! Jag uppskattar din kommentar.
  Om du har tid tycker jag att du skall se musikalen som jag lagt in en länk till

  SvaraRadera
 3. I dag den 10 januari kan man fortfarande se Martyrion på den länk jag hänvisar till. Det är en musikal som berör och det är imponerande att de amatörer som gjort den har lyckats så bra. Martyrerna var villiga att dö för det de trodde på. Det finns ingenting som säger att vi inte kommer att hamna i en liknande situation. Självklart är det inget vi önskar, men om det ändå skulle ske så är frågan om det som är äkta i vår tro håller provet

  SvaraRadera