Twingly statistik

söndag 17 januari 2010

Illavarslande, falska profeter

Det här är inget uppbyggligt ämne att skriva om, men när goda vänner uppmanar mig och jag dessutom förnimmer en inre maning så gör jag det.

Jag börjar med att skriva om existentiell ångest och hoppas fördenskull att jag inte skrämmer bort några känsliga personer. De flesta vet nog vad det är.

Har du någon gång varit med i ett ångestladdat väckelsemöte? Nu är det nog en del som tycker att jag borde lugna ner mig. Syndare behöver väl få höra ett väckelsens budskap så att de vaknar till insikt om sin situation. De behöver se sanningen om sin synd så att de omvänder sig. Du har säkert hört sagan om solen och stormen som tävlade om att få pojken att ta av sig kavajen. Man skrämmer aldrig människor till Guds rike. En äkta varm väckelseatmosfär är något helt annat än ångestskapande profetior.

När Jesus ropar ve över de skriftlärde och fariséerna, så beror det på att de inte hade ett förlösande budskap med kärlek i.

Något har gått snett när en ung tonåring kommer hem till sin mamma och talar om att jorden kanske går under år 2012. Jag ropar tillsammans med Jesus ve över dessa som har ett så ångestladdat besked till en ung pojke.

Det har gått rejält snett när tidningen Dagen ber sina läsare svara på frågan om de tror jordbävningen i Haiti skulle vara ett tidstecken. En helt onödig fråga som också skapar ångest hos en del. De flesta svarade precis som jag gjorde Nej på frågan som egentligen inte var värd att besvaras.

Jag vill inte upprepa det som står i denna tidning om en galen evangelist från USA som påstår att det som skett på Haiti skulle vara ett Guds straff. Det förtjänar ingen uppmärksamhet.

Det finns en del som använder sig av denna rädsla för att få uppmärksamhet för sina falska profetior även i vårt land. De utger sig för att vara kristna. Jag har skrivit till en av dem och bett att få veta vad som är syftet bakom hans verksamhet. Jag tror inte att han begriper det själv. En sak är jag i alla fall övertygad om.

Budskapet om Jesus är inte ångestskapande. Hans tillkommelses dag skall vi alltid invänta och när det sker vet vi inte. Som kristna är vi inga fatalister som skall hjälpa till med dystra prognoser.

Att vara kristen är att göra den här jorden till en förgård till himlen. Alla de som gör motsatsen är inte sända av Gud.

Länk till artikel i tidningen Dagen1

Länk till artikel i tidningen Dagen2

11 kommentarer:

 1. Hmmm. Men herr Ericson, flera kristna anser att man måste varna för helvetet i och med att det är en realitet och faktiskt finns (eller tror du inte på helvetet?). Men i och för sig så tror jag det kan bli för mycket prat om helvetet hela tiden.

  "Blogg 29" är bara en av flera sidor som ibland varnar om helvetet, det måste du ju veta.

  Det där med att jorden kan gå under år 2012, tycker jag låter lite väl mycket. De går väl efter Mayaindianernas grejer då? Men vad har Mayakulturen med kristendomen att göra? Plus att det ju står i Bibeln att ingen vet när stunden är inne (har ju i och för sig aldrig hindrat folk från att ge datum för undergången genom historien). Men fattar inte hur du kan veta att den inte går under det året? För det skulle den väl kunna göra? Jag säger att jag inte vet.

  Detta med Haiti. Men om vi lever i sluttiderna, så varför skulle det inte kunna vara ett tidstecken? (säger inte att det är det, men tänker att det kan vara det). Om det nu sedan också blir fler och fler stora jordbävningar den närmaste tiden, så vad skulle du säga då? För visst är det väl dårskap att strunta i saker som jordbävningar och om de kan vara tecken på det ena eller andra?

  Pat Robertson hit och dit. Alla verkar tycka så illa om honom, just nu om inte annat. Tycker han har karaktär i alla fall (men det har väl Hugo Chávez också i och för sig). Jag har aldrig hört talas om denna pakt med djävulen som han nämnde men det betyder ju inte att den inte skulle kunnat ha ingåtts eller hur? De brukar väl hålla på med voodoo där borta. Kanske han (Robertson) inte skulle tagit upp det just nu dock när folk har det svårt nog där i jordbävningen (det kan ju tyckas lite hårt att komma med en sån historia just då, ungefär "skyll er själva").

  SvaraRadera
 2. Bäste Andreas!
  Det helvete du tror på finns på jorden och det är vi nog helt överens om. Den himmel jag gärna vill tro på som tillhör det mest underbara man kan tänka sig, hör till det kristna hoppet. Det liv som jag läser om i Bibeln talar om att Jesus har gått före och berett oss plats där. Det är mitt hopp och det tror jag på. Hur det blir är det ju ingen som vet, men Gud är god och har inte bestämt oss till att drabbas av vrede utan att vinna frälsning och evigt liv genom Jesus Kristus. Något annat behöver vi inte och SKALL VI INTE FÖRKUNNA. Kom ihåg det

  Varken du eller jag eller Mayaindianerna eller någon annan falsk profet vet hur det blir med vår framtid och det är ockultism och man skall inte befatta sig med sådant.
  Gårdagen är förbi, morgondagen har du inte sett, men i dag hjälper Herren. Vi får med förtröstan lita på att Gud tar hand om oss vad som än kommer att ske. Ingenting är mera betydelsefullt än att lägga sitt liv och sin framtid i Herrens hand. Detta får vi göra om vi vill

  Min artikel handlar om ångestskapande budskap. Det skall vi inte syssla med som kristna. Det är inte vår uppgift. De som håller på med sådant går inte Guds ärenden. De förstör trovärdigheten för det kristna kärleksbudskapet och befrämjar människor att tappa förtroendet. Det är därför jag skriver för att varna ett missbruk av de profetiska gåvorna.

  Tack för uppmärksamheten. Välkommen åter!

  SvaraRadera
 3. Citat ur Dagen "Är katastrofen tecken på den yttersta tiden? så här svarar en läsare: Jorbävningen på Haiti är uppenbarligen ett tidstecken som påminner om att vi nu går in i den tid Bibeln kallar Vedermödan. En tid som ska inledas med jordbävningar på "plats efter plats". Jag tror att vi nu har gått in i den tiden och att många fler stora jordbävningar liknande den på Haiti är att vänta. Låt oss be att människor vaknar upp över vad tidsålderns klocka är slagen och att Jesus snart kommer tillbaka. Mvh Berndt Isaksson metodistpastor.
  Han hänvisar till: Flammor

  Citat"Vi publicerar här nedan ett diagram från United States Geological Survey. Det visar på antalet stora jordbävningar från år 1900 fram till vår tid. De höga staplarna till höger visar på antalet stora jordbävningar under det senaste årtiondet, alltså en dramatisk ökning. Så här säger seismologen Gary Gibson, en av de främsta på området: ”Jag har arbetat med det här i 30 år och jag har inte skådat det här förut”.
  "slut citat
  Men tyvärr far "Flammor" med osanningar Citat" - Det som händer nu är inget onormalt alls. I genomsnitt har vi ett skalv på över 8 i världen varje år, 10-12 på 7 till 8 och ett hundratal på mellan 6 och 7 och några tusen på mellan 5 och 6, säger Reynir Böðvarsson".slut citat DN
  Profeter typ "Flammor" skämmer ut en sund kristendom.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag skulle gärna vilja veta lite mer om skillnaden mellan ett ångestladdat väckelsemöte och en varm väckelseatmosfär.
  Som predikant på 60-70-talet måste du väl ha skrämt många till tro genom hot om helvetets eviga plågor?
  Skönt att du inte tror på det längre i alla fall (om du någonsin har gjort det).
  1970 hade i alla fall jag den uppfattningen som 13-åring att om man är snäll så kommer man till himlen och om man är dum så kommer man till helvetet. Fullständigt religiös uppfattning trots att jag hade växt upp i en pingstfamilj.

  SvaraRadera
 5. Hej Per Olov och varmt välkommen!
  Jag skall försöka att svara kortfattat. Ordet väckelse har tyvärr blivit missbrukat i den kristna vokabulären. De flesta menar naturligtvis ett andligt uppvaknande som leder till förändrad livsstil och omvändelse till Gud. Det är vårt kristna uppdrag att vårt budskap skall leda människor fram till detta, men som jag skrivit tidigare kan man inte skrämma en människa till detta, inte heller hota med helvete och annan fördömande bestraffning. De som ägnar sig åt sådant går definitivt inte Guds ärenden. Om våra sammankomster präglas av detta är atmosfären ångestladdad. Motsatsen är när man förkunnar kärlekens budskap och uppmuntrar människor till att våga tro. Då skapas en varm atmosfär där Guds goda heliga ande är närvarande. Detta är något att eftersträva.

  Jag har alltid varit allergisk mot talet om helvetet och hoppas innerligt att jag aldrig försökt att skrämma någon människa med mitt budskap, men jag har säkert sagt en hel del mindre lämpliga saker. Det hoppas jag att Gud förlåter.

  Vad jag tror om helvetet är som jag redan antytt att det redan existerar på jorden just nu. Ondskan är lika verklig som godheten. En god vän till mig har berättat om sin nära döden upplevelse. Han var så nära himlen att han kunde höra den allra ljuvaste sång. När han berättat för en bekant som också varit nära döden så talar han om motsatsen. Observera detta är nära döden upplevelser. Efter döden vet ingen hur det blir. Vad jag tror eller inte tror om helvetet har egentligen ingen betydelse. Det enda som har betydelse för mig är Guds nåd och hans barmhärtighet. Även de dumma får komma till himlen, trots att de växt upp i en pingstfamilj men absolut inte just därför.

  SvaraRadera
 6. Dessa mina minsta bröder (Bäste E.)
  Du har verkligen fångat upp de galenskaper jag försökt undvika att läsa. Det är sorgligt med dessa. Precis som du skäms jag. Dessa skadar trovärdigheten för sund kristendom. Men att omvända dem som har så dunkla motiv är näst intill omöjligt

  SvaraRadera
 7. Okej, R. Ericson.

  Men jag menade inte att helvetet bara finns på jorden. Man har ju alltid fått lära sig att helvetet finns bortom döden med eldsflammor som slickar de syndigas kroppar och djävulen som står där bredvid och bestämmer. Men du tror alltså att helvetet bara finns på jorden?

  Du som varit med i många år får man väl ändå säga, du måste väl ha, i din barndom eller så, ha fått höra detta med himmel och helvete och att man ska vara snäll o.s.v. (t.ex. från dina föräldrar precis som jag från mina). För visst ska man väl vara snäll, eller menar du det inte spelar nån roll det heller?

  Det där andra om att predika om kärlekens budskap och Gud och Jesus, javisst. Men om folk lever i synd då, ska vi inte tillrättavisa då?? Fast i och för sig, om folk först och främst får blicken på Jesus och Gud så kanske de ändrar livsstil sedan (eller menar du att folk ska leva hur som helst även efter de blivit troende?).

  Håller nog med om att det inte är en vidare bra metod att skrämma folk till att bli troende, för då kanske inte hjärtat är med i alla fall.
  PS: Jag är naturligtvis inte Christer Åberg, så du inte tror det. DS

  SvaraRadera
 8. Tack käre vän.

  Jag blir så glad att jag får förklara. Det är ju det som är meningen med denna blogg.

  Vad jag anser om förkunnelsen om helvetet har jag redan svarat på. Vad jag tror om helvetet efter jordelivets slut kan inte vara intressant, eftersom jag inte vet något om det. Det som är intressant för mig och jag hoppas även för dig är att Jesu försoningsverk gäller för dem som är syndare och till dem hör jag. Jesus har med sin död på korset köpt mig fri och gett mig den himmelska gåvan, som är evigt liv i Jesus Kristus vår Frälsare. Att vara snäll har nog inte någon betydelse i detta sammanhang. ”Men åt dem som tog emot honom (Jesus) gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn” Joh. 1:12

  Du skriver: ”Men om folk lever i synd då, ska vi inte tillrättavisa då?” Vilka vi frågar jag. Är inte vi också samma sort? Du menar väl inte att vi är syndfria om vi är troende?
  ”Det enda som bär när allting annat vacklar, det är Guds nåd och hans barmhärtighet.”
  Om vi ska gå tillrätta med någon så ska vi nog börja med oss själva. För det onda finns hos oss precis som det goda. Därför behöver vi bekänna vår synd och leva i förlåtelsen varje dag.

  Varför skulle jag tro att du som heter Andreas skulle vara Christer Åberg?
  Men visst du har naturligtvis rätt att ha vilken pseudonym du vill.

  SvaraRadera
 9. Ena dagen visar du mig tillrätta och nästa visar jag dig tillrätta.
  Så ser jag på tillrättavisning.
  Fadern säger:
  3 Mos 19:17 Du skall inte hata din broder i ditt hjärta, men du skall tillrättavisa din nästa, så att du inte för hans skull kommer att bära på synd.
  Paulus säger:
  1 Tess 5:14 Vi uppmanar er, bröder: tillrättavisa de oordentliga, uppmuntra de missmodiga, ta er an de svaga och ha tålamod med alla.
  Jesus säger:
  Luk 17:3 Var på er vakt! Om din broder syndar, så tillrättavisa honom, och om han ångrar sig, så förlåt honom.

  Frid!\P-O

  SvaraRadera
 10. Per-Olov! Du måste ha missuppfattat något. Jag har absolut inte tillrättavisat dig. Jag uppskattar verkligen din medverkan på min blogg.
  Om du vill får du förklara vad du uppfattade som tillrättavisning. Den sista meningen i min kommentar skrev jag för att vara lite "ordvitsig"

  SvaraRadera
 11. Per Olov, Hej igen. Nu förstår jag. Du känner dig inte tillrättavisad, ursäkta mig. Din kommentar gäller mitt svar till Andreas. Javisst du har rätt. Det finns många aspekter på vad som är tillrättavisning. Det är riktigt som du skriver att man skall förlåta hellre än tillrättavisa. Allt måste ske med kärlek och omsorg om den man vänder sig till. Tack åter igen för din kommentar. Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera