Twingly statistik

torsdag 3 september 2009

Vem vågar säga sin mening?

Vad är det jag läser i dag i den kristna tidningen Dagen av Europaparlamentarikern Alf Svensson? Jo att ingen svensk statsman vågar stå upp och säga att tryckfriheten är en självklarhet, men om det som trycks bygger på lögn är det en skam för vår demokrati.

Dagen har liksom många andra tidningar alltför länge uppehållit sig omkring den bedrövliga mediastorm som Aftonbladets artikel åstadkommit. Jag blev först väldigt positivt överraskad av rubriken: ”Håll isär Israel och antisemitism.” Äntligen tänkte jag skriver Alf Svensson något vettigt i denna snedvridna debatt, men tyvärr blev jag besviken eftersom tongångarna gick i samma linje som tidigare.

Finns ingen statsman som vill stå upp och i strid med rätten till tryckfrihet, förbjuda de artiklar som inte bygger på tillräckliga bevis för sanning. Vad menar Alf Svensson egentligen i sin kritik? Vår utrikesminister Carl Bildt har på ett anständigt sätt gett uttryck för sin syn på detta. Jag tycker nog att Alf och alla andra borde läsa det och hänvisar därför till denna länk:
http://carlbildt.wordpress.com/2009/08/20/principer-och-praktik/

Här ett litet utdrag ur artikeln:
” I vår grundlag står av hävd yttrande- och pressfriheten mycket stark. Och det starka skyddet har tjänat vår demokrati och vårt land väl.
I andra skeden har olika regimer försökt att få olika svenska regeringar att begränsa pressens kritik och frihet. Och de slutsatser vi alla har dragit av dessa händelser är att det är viktigt att vi har det starka grundlagsskydd som vi faktiskt har.
Värnet mot omdömeslöshet, smaklöshet eller övertramp mot grundläggande värderingar i vårt samhälle ligger ytterst och bäst i den fria och kritiska diskussionen självt.”
Tack Carl Bildt för sunda och omdömesgilla tankar i en infekterad debatt

”Den som vill hytta åt staten Israel, i vilket ärende det vara må, bör enligt min uppfattning vara något bekant med landets historia allt från 1948” skriver Alf Svensson
Detta påstående stämmer inte med rubriken att hålla isär Israel och antisemitism. De som representerar Israelslobbyn vill helst inte hålla isär begreppen även om det låter så. De använder denna artikel från Aftonbladet till att gång på gång måla upp antisemitismens spöke.

Håll isär Israel och antisemitism

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dej i din analys, heder åt dej +67 som inte stelnat till i förlegat tänkande.

  SvaraRadera
 2. Om dessa tiger skall stenarna ropa.

  Jag skrev till Kristdemokratens redaktör och väntar på svar.

  Det är svårt att förstå den tystnad som råder ibland flertalet kristna i vårt land när det gäller det propagandakrig som pågår i Israel-Palestinakonflikten. Jag gnuggar mina ögon gång på gång och undrar om jag sover och drömmer. Det som pågår får inte vara sant. Hur kan Stanley Sjöberg tillåtas skriva en artiklar bland annat i Kristdemokraten så fylld av kärlekslös propaganda där han ger sitt oreserverade stöd till Israel i en tid när det är uppenbart att starka krafter motverkar freden från Israeliskt håll. Detta måste kristna rätt-tänkande människor ta absolut avstånd ifrån. När ska vi få en nykter bild av det som sker. Jag ber er om en möjlig förklaring till det ställningstagande som är så fjärran ifrån Kristdemokraternas politik så som jag en gång lärde känna den. Jag hänvisar till min artikel "Vem vågar säga sin mening?" i Ökenkällan: http://rolferic.blogspot.com

  Angelägna hälsningar från
  Rolf Ericson, Borensberg.

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med. Jag reagerade precis som du - blev glad när jag såg rubriken på Alf Svenssons artikel, därför att den antydde något mer balanserat och klokt än vad det egentligen var.
  jag såg en annan klokare kommentar - tyvärr har jag missat både var och av vem - men den gick ut på att man borde tillåta sig lite mer tvivel och lite mindre tvärsäkerhet; Tänk om Aftonbladets kulturredaktör åtminstone tvekat lite grand inför de halsbrytande uppgifterna - och tänk om Israeliska politiker åtminstone tvivlat en aning på att ett hätskt angrepp på Sverige gynnade deras sak.

  SvaraRadera
 4. Joop, tack för din kommentar.
  Vid fortsatt kontakt vill jag gärna veta vem du är.

  SvaraRadera
 5. Stanley Sjöberg figurerar ännu som representant för pingströrelsen kan jag förstå.
  Det var längesedan som han döpte mig i sin citykyrka i början på 70-talet. Inte heller var det många år därefter som jag insåg vilken
  fel väg jag slagit in på. Eller som jag rättare sagt fick hjälp att inse!
  Det bästa jag vet är att ha fått förståelse för vad Bibelns budskap om Guds kungarike går ut på för att kunna trösta dem som inte ser någon utväg ur denna världens andliga mörker!
  Jag tycker det är väldigt konstigt att inte fler som fastnat i de falska religionernas klor
  får upp ögonen för detta och flyr!
  Jesus visade klart att vi som hans efterföljare inte är någon del av den här världen! Hur tolkas det på ett rätt sätt?
  Om nu allt som Jesus lärde stämmer så borde det finnas exempel på dessa lärdomar, eller hur?
  En förenad kristen församling som i enlighet med Herrens bön helgar Guds namn, förkunnar om Guds kungarike som enda hoppet om en bättre värld, likaväl på jorden som i himmelen.
  Är det så underligt att världen ser ut som den gör när de flesta vänder ryggen åt Gud och går
  sina egna vägar?
  Förlåt om detta inte är svar på just det Du skrivit men jag kom att tänka på Stanley Sjöberg som nämndes och som jag på den tiden tyckte var en mycket trevlig människa.
  Tack för ordet!

  Mvh L M H

  SvaraRadera
 6. Vi skall nog akta oss för personangrepp när vi skriver Maria. Jag har aldrig skrivit något om personen Stanley Sjöberg, men jag har reagerat på en del av det han skrivit. Jag har inte heller någon anledning att skriva något om dig som jag inte känner och som inte ens presenterat dig, men jag skulle eventuellt kunna tycka till om det du skriver, men jag undviker det. Hövlighet och artighet i kommentarerna är hederskodex för mig.

  SvaraRadera